TEST RUN<>
082006<><>

SnagIt 8

„Ptičica” u računaru

Poput mnogih savremenih softverskih paketa, SnagIt 8 prati pozitivan trend programa koji su veoma jednostavni za bazičnu upotrebu, ali, ako zatreba, pružaju pregršt dodatnih alatki za naknadnu obradu materijala. Ovaj program je namenjen prvenstveno „snimanju” onoga što je trenutno prikazano na monitoru (capture screen) i ta funkcija je zaista jednostavna za korišćenje. Po pokretanju programa, potrebno je odabrati željeni profil, izvršiti caption pritiskom na upadljivo crveno dugme, a zatim odabrati format i lokaciju za pohranjivanje nove slike i postupak je završen.

Pomenuti „profili” zapravo predstavljaju predefinisane modove za snimanje koji su predviđeni za različite situacije. Pored uobičajenih full screen, window i region, tu su još i scrolling window, Web page, PDF, time delay, text, video i drugi profili. Od navedenih, izdvaja se nekoliko veoma korisnih, na primer scrolling window koji omogućava pravljenje slike u punoj veličini, bez gubitaka u dimenzijama ili rezoluciji.

Dakle, može se reći da je SnagIt 8 pripremljen za sve moguće (ne)prilike u koje bismo ga mogli dovesti. Kako bi cela stvar bila još jednostavnija, moguće je kreirati dodatne custom profile i tako maksimalno ubrzati proces snimanja. Od dodatnih korisnih funkcija treba pomenuti mogućnost slanja snimka iz programa direktno na e-mail ili Web server.

Drugi deo ovog programa predstavlja SnagIt Editor, predviđen za dodatnu obradu snimaka. Naravno, ovaj dodatak je vizuelno potpuno u skladu sa osnovnim ekranom, ali je daleko opremljeniji komandama i funkcijama pa deluje neuporedivo ozbiljnije. U pitanju je zapravo prilično klasičan foto-editor koji omogućava „igranje” u vidu isecanja i spajanja slika, kao i promenu rezolucije ili formata. Takođe, za one koji ne žele da za svaku sitnicu „trče” u Photoshop, proizvođač je pripremio paket osnovnih filtera kao što su Edge effects, Spotlight, Magnify, Perspective, Color depth & editing i drugi. Moramo priznati da nam se posebno dopala funkcija Watermark (vodeni žig) pomoću koje je moguće „ispečatirati” odabrane fotografije sličicom po želji.

Sve vreme testiranja SnagIt 8 je funkcionisao besprekorno, uz samo jedan, pomalo komičan izuzetak: naime, nikako nismo uspeli da ga „nateramo” da, za potrebe objavljivanja u okviru ovog teksta, „uslika” sam sebe. Dakle, pokušaj „autoportretiranja” je propao, a u pomoć je morao da pritekne konkurentski program iste namene! Da li ovo podvesti pod nedostatak ili samo stidljivost, prosudite sami...

Bojan JOVIĆ

 
Microsoft Windows Vista (Beta 2)
MemoriesOnTV 3.0.3 Pro Edition
iZotope Ozone 3
SnagIt 8
Šta mislite o ovom tekstu?
Soft4Science SciWriter 2.0.20
DeskShare Video Edit Magic 4.17
A-book 3.1
Paragon Partition Manager 7.0
Offline Explorer 4.3 Pro
FlashSpring Pro 1.5
TaoNotes 2006 Pro 3.2

Potrebno:
Windows 98 i noviji
Veličina:
13,2 MB (trial), 20 MB na HD
Cena:
40 dolara, proba 30 dana
Adresa:
http://www .techsmith .com /snagit .asp
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera