TEST RUN<>
082006<><>

MemoriesOnTV 3.0.3 Pro Edition

Slideshow genijalac

Vlasnici „linijskih” DVD plejera dobro znaju da reprodukcija statičnih grafičkih formata na ovim uređajima spada u red osnovnih mogućnosti. Međutim, ma koliko se proizvođači trudili da nas ubede kako je baš u njihovom modelu pregledačka rutina dovedena do savršenstva, to često nema mnogo veze sa zatečenim stanjem stvari na terenu. Treba biti objektivan, staviti ruku na srce i priznati da kućni DVD plejeri, usled ograničenih mogućnosti, nisu bogomdani za listanje kućne kolekcije fotografija te da se (eventualno) mogu upotrebiti kao rezervno rešenje ili u onim slučajevima kada računar nije dostupan.

Situacija na ovom polju ipak se, donekle, može promeniti softverskim putem, upotrebom alata koji služe za definisanje i izradu slideshow prezentacija u čijem će se sadržaju naknadno uživati na TV ekranu. Naime, upotrebom jednog od ovakvih programa, bez obzira na tehničke karakteristike samog uređaja, možete izraditi vizuelno prijemčivu prezentaciju koja će istovetno ubedljivo delovati na bilo kom uređaju sa kojeg se reprodukcija vrši. Što je još zanimljivije, ovako izrađene prezentacije na optičkim medijima beleže se, uglavnom, u obliku klasičnog video-fajla (MPEG-2 format), a ne statičnih slika, ali to je samo vrh ledenog brega.

MemoriesOnTV jedan je od najsveobuhvatnijih, najkvalitetnijih i, za upotrebu, najjednostavnijih programa u ovoj klasi. Za samo nabrajanje akcija koje se uz njegovu pomoć mogu preduzeti trebalo bi nam više slobodnog prostora nego što možemo da izdvojimo. Iako se po pokretanju programa može zaključiti kako je korisnički interfejs previše jednostavan i ne nudi pregršt korisnih opcija, u stvarnosti to ni izbliza nije tako. Može se reći da je radna površina veoma slična Windows Exploreru, počev od organizacije ekrana, pa sve do prisustva samo najosnovnijih komandi na ekranu. Postupak rada sastoji se od pet koraka, a da biste stigli do konačnog rešenja, ne morate se držati propisanog redosleda. Naravno, prvo što se mora uraditi jeste odabir datoteka koje će činiti prezentaciju, a to se obavlja iz sekcije pod imenom Import. Pored statičnih grafičkih formata (podržani su svi poznatiji), dozvoljeno je i uvoženje video-fajlova (podržani formati su AVI, MOV i MPG) koji se mogu implementirati u bilo kom vremenskom momentu i postati sastavni deo osnovnog sadržaja. Uređivanje učitanog materijala može se obaviti na tri načina, a na vama je da odaberete da li vam više odgovara baratanje tekstualnim podacima koji definišu materijal, thumbnailsima ili ćete se opredeliti za manipulaciju elementima putem vremenske linije (o ovom segmentu nešto više reči kasnije).

U drugom koraku, iz sekcije Music, vrši se dodavanje zvučnih datoteka. Podržani su formati MP3, WAV, MPA, MP2 i M2A, a korisnicima je na raspolaganju ostavljeno nekoliko korisnih funkcija putem kojih se muzička pratnja može „upucati” baš kao što je to zamišljeno (tako da prati dešavanja na ekranu). Pre svega, treba pomenuti mogućnost startovanja muzike u trenutku pojavljivanja određene slike (slajda) na ekranu, uklanjanja/dodavanja tišine iz pesama, implementiranja Fade In/Out efekta, ali i „trimovanja” neželjenih delova pesme ručnim ili automatskim putem (za ovo drugo potrebno je samo odrediti gornju i donju granicu jačine zvuka i delovi će biti uklonjeni).

Naredna, treća sekcija – Effects – predstavlja najvažniji deo programa jer se iz nje vrši finalno uklapanje materijala u funkcionalnu celinu i dodavanje vizuelnih (tranzicionih i drugih) efekata. Upravo na ovom mestu do punog izražaja dolazi postojanje pomenute vremenske linije koja obezbeđuje odličnu preglednost i jednostavan pristup svim podešavanjima prikaza na ekranu, za svaki slajd ponaosob. A njih uopšte nije malo! Treba napomenuti i to da su efekti podeljeni u dve kategorije, a sem gomile tranzicionih koji služe za „omekšavanje” prelaza sa slajda na slajd, tu su i oni koji se primenjuju dok se slika nalazi na ekranu. Pored toga, slike se mogu skalirati na potrebnu veličinu, rotirati, može se izvršiti korekcija osvetljenosti, postaviti nezavisna pozadina i još mnogo toga. Ono što nam se posebno svidelo jeste rad s tekstom. Naime, ubacivanje kratkih komentara za svaku sliku ponaosob, uz mogućnost promene veličine i boje fonta svakako smo očekivali, ali MemoriesOnTV ima još jednu unikatnu osobinu. Reč je o opciji za generisanje klasičnih DVD titlova (prevoda) koji su stavljeni u službu prikazivanja komentara na ekranu! Na taj način, onaj koji vrši reprodukciju (sa linijskog DVD uređaja, recimo) ima potpunu kontrolu nad prikazom teksta na ekranu (titlovi se mogu svojevoljno uključivati i isključivati), što primenom uobičajene metode „lepljenja” nije moguće.

Četvrta sekcija – Disc Menu – donosi skupinu authoring alatki koji služe za jednostavnu i brzu izradu navigacionih menija. Naravno, u ovom segmentu od programa ne treba očekivati čuda, ali ono na šta se može računati jeste postavljanje proizvoljne pozadine, određivanje broja aktivnih elemenata menija na jednom ekranu, implementiranje muzičke pratnje... Sasvim dovoljno da izrađeni projekti izgube dosadni generic look koji se, kao po pravilu, dobija upotrebom svih programa ove vrste.

Konačno, iz sekcije Burn izrađeni materijal može se narezati na optički medij, a podržan je i CD i DVD standard (u ovom drugom slučaju narezivanje se može obaviti i na Dual Layer diskovima). Korisniku je na raspolaganju i izbor vrste izlaznog materijala (VCD/SVCD/ DVD), kao i tipa video-formata u kojem će se izvršiti skladištenje (PAL ili NTSC). Važno je istaći da program pored direktnog narezivanja materijala na optički medij ima sposobnost generisanja tzv. image fajlova, ali i izrade korespondentnih MPEG datoteka odnosno AVI fajlova. Ako vam ni to ne bude dovoljno, kreacije mogu da se eksportuju u HTML oblik, uz potpunu slobodu prilikom određivanja radne rezolucije, broja sličica u sekundi i slično. Kao šlag na tortu dolazi i podatak da se prilikom skladištenja na medij, pored video-projekta, mogu uključiti originalne slike iskorišćene za njegovo nastajanje. Zgodno!

MemoriesOnTV se kupcima nudi u dve varijante. Pro Edition namenjena je, pre svega, profesionalnim korisnicima koji imaju nameru da se izradom slideshow prezentacija bave kako bi ostvarili profit njihovom prodajom. S druge strane, Home Edition verzija, kao što joj ime sugeriše, predodređena je za upotrebu u kućnim uslovima i shodno tome „operisana” je od većine naprednih funkcija. Postavljanje više slika u jednom slajdu, izradu Flash animacija, eksportovanje u AVI format, aktiviranje DVD titlova, arhiviranje u obliku ZIP datoteka, dodavanje vodenog žiga preko slika i slične pikanterije u startu možete da zaboravite. Nažalost, izostanak naprednih funkcija nije uslovio da se cena značajnije promeni tako da se za nabavku ove verzije mora izdvojiti čitavih 50 zelembaća, što nikako nije zanemarljiva suma.

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft Windows Vista (Beta 2)
MemoriesOnTV 3.0.3 Pro Edition
Šta mislite o ovom tekstu?
iZotope Ozone 3
SnagIt 8
Soft4Science SciWriter 2.0.20
DeskShare Video Edit Magic 4.17
A-book 3.1
Paragon Partition Manager 7.0
Offline Explorer 4.3 Pro
FlashSpring Pro 1.5
TaoNotes 2006 Pro 3.2

Potrebno:
Windows, Pentium 2/300 MHz, 64 MB RAM
Veličina:
5,58 MB (demo), 16,25 MB na HD
Cena:
80 dolara
Adresa:
www .codejam .com /slideshow .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera