CeDeTEKA<>
082006<><>

Nova izdanja Multisofta

U okviru specijalne letnje ponude kompanija Multisoft predstavila je nekoliko novih digest CD-ROM publikacija koje privlače pažnju cenom koja je osetno niža od cene „regularnih” izdanja.

U okviru edicije Sveznanje novi naslovi su Stara Grčka i Stari Rim. Oba diska su deo velike enciklopedije Istorija – Stari vek (SK 1/2002) i predstavljaju bogato ilustrovane i prilično sadržajne istorijske monografije o dve najznačajnije evropske civilizacije starog veka. Obrađene su oblasti opšte i političke istorije, sa elementima etnologije, antropologije i istorije religija, a dosta prostora posvećeno je opisima društvenog života preko kojih čitalac stiče zaokruženu sliku o kulturi, privredi, ekonomiji, religiji i državnom ustrojstvu toga vremena. Kada su antička Grčka i stari Rim u pitanju, kao nezaobilazna tema nameću se mitovi i legende, koji su i ovde izdvojeni u zasebna poglavlja, svojevrsnu mitološku čitanku. Obrađene teme su usklađene s nastavnim programom osnovnih i srednjih škola. Sve u svemu, diskovi broje preko 250 tematskih jedinica obrađenih kroz osnovne i dodatne tekstove, zanimljivosti, citate iz izvornih tekstova, biografije. Ilustracije su kvalitetne (850 crteža i fotografija iz raznovrsnih udžbenika istorije, uz dvadesetak minuta video-materijala iz dokumentarnih i igranih serija), mada su mape (25) prilično jednostavne, ali interaktivne i omogućuju uporedni pregled sa savremenim mapama.

U ediciji Sveznanje pripremljena su još četiri digest izdanja. Moji kućni ljubimci nastali su na temelju enciklopedije Sisari i Ribe (SK 12/2005, 1/2006), a posvećeni su psima, mačkama i akvarijumskim ribicama. Disk obuhvata galerije, fotografije i tekstove o preko 300 najdražih kućnih ljubimaca (obrađeno je 40 rasa domaćih mačaka, 185 rasa pasa, 55 vrsta akvarijumskih riba). Korisničko okruženje programa ne razlikuje se od onog u osnovnom izdanju, što važi i za obim članaka i ilustracija (i ovde postoje interesantno uobličene „lične karte” životinjskih vrsta, koje sadrže sliku životinje i osnovne podatke o njenim fizičkim karakteristikama, posebnim oznakama, naseobinama, hrani, životnom veku i navikama, seksualnom ciklusu, kao i temeljnu zoološku klasifikaciju).

Najveći svetski slikari „iščupani” su iz sveobuhvatne enciklopedije Likovna umetnost (SK 12/2003). Program je koncipiran po ugledu na klasične elektronske enciklopedije umetnosti i tematski obrađuje sve oblasti vezane za slikarstvo – biografije 86 najpoznatijih slikara sveta, uz 2200 reprodukcija preko kojih se korisnik upoznaje i sa sadržajem najvećih svetskih galerija.

Ljubitelje najvažnije sporedne stvari obradovaće Fudbal (vidi opis diska Lopta u SK 12/2005), kompaktna enciklopedija koja čitaoce upoznaje s pravilima igre, najvažnijim rezultatima u državnim i međunarodnim takmičenjima, preko evropskih i svetskih prvenstava, do Olimpijade. Od multimedijalnog materijala izdvajaju se snimci golova najboljih fudbalera, kao i stotine fotografija sa utakmica širom planete.

Na sličan način koncipiran je i disk Košarka koji se ističe bogatstvom ilustracija (1500 fotografija, 200 minuta filma, u okviru kojih su i antologijski snimci Đorđevićevih „trojki” i Danilovićevog zakucavanja preko Sabonisa).

Edicija Za decu proširena je „derivatima” Ce De Bukvara – Vežbamo latinicu i Vežbamo ćirilicu. Radi se o jednostavno koncipiranim i bogato ilustrovanim softverskim alatima koji će najmlađim korisnicima pomoći da savladaju azbuku odnosno abecedu. Struktura programa nije promenjena u odnosu na originalno izdanje, a pored 1600 ilustracija i 2000 zvučnih zapisa postoji i mogućnost merenja vremena u opcijama za uvežbavanje pisanja, što budi takmičarski duh.

U istom aktu Multisoft je objavio i drugi deo diska Moj prvi računar (SK 7/2006) koji nastavlja osnovni kurs računarstva po sistemu Ce De Bukvara i direktno se nastavlja na prvi deo. Svi tekstovi su praćeni zvučnom podlogom i animacijom ulepšanom virtuelnim učiteljima koji u paru, „leteći” po ekranu, simuliraju sklapanje računara, objašnjavaju deci vrste i instaliranje potrebnog softvera, uče ih računarskoj higijeni i, nakon svega, kroz veliki broj pitanja i igru sklapanja računara, proveravaju šta su naučili.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Nikola Tesla
Nova izdanja Multisofta
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Windows, Pentium 2 333 MHz, 128 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 MB na HD
Cena:
po 390 dinara (Moj prvi računar 690 dinara)
Proizvođač:
Multisoft
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera