PD KUTAK<>
062006<><>

Google SketchUp Free 5.0.245

Googleove skice

Ubrzo posle kupovine kompanije @Last Software i preuzimanja prava na njen program SketchUp, Google je odlučio da ponudi besplatan download ovog programa svim zainteresovanim korisnicima. Naravno, i dalje postoji profesionalna verzija programa koja se plaća (495 dolara), ali ako se uzme u obzir da je pre kupovine od strane Googlea probna verzija programa mogla da se preuzme na svega osam časova testiranja, mora se priznati da je Googleova odluka da ponudi besplatnu verziju zaista velikodušna, naročito kada se vidi šta ovaj program nudi.

Kao što su analitičari i predviđali kada je Google otkupio @Last Software, Google vidi SketchUp kao aplikaciju pomoću koje će svom popularnom servisu Google Earth dodati treću dimenziju. Naime, iako se radi o programu za 3D crtanje koji se može koristiti za kreiranje najrazličitijih 3D modela, jedina mogućnost izvoza 3D modela koja postoji u Google SketchUpu jeste izvoz u Google Earth formatu. Jednom kreirani model kuće ili čitavog bloka veoma je jednostavno postaviti u Google Earth, pri čemu je moguće izabrati hoće li ga videti ostali korisnici servisa ili će ostati privatna kreacija. Dovoljno je iz Google Eartha naći satelitski snimak lokacije na koju se postavlja željeni objekat, zumirati ga maksimalno i u Google SketchUpu izabrati opciju Get Current View kojom se dvodimenzionalni satelitski snimak terena uvlači u aplikaciju, posle čega je po terenu moguće rasporediti već gotove objekte ili ih kreirati preko uvezenog snimka. Ukoliko vaša kreacija nije namenjena Google Earthu, jedina druga opcija da izvezete svoj model jesu razni 2D formati bitmap slika, čime definitivno nećete biti oduševljeni.

Kada jednom pokrenete Google SketchUp, ubrzo vam postaje jasno zašto je @Last Software probni period SketchUpa ograničavao na svega osam sati. Naime, program je toliko intuitivan i jednostavan za korišćenje da ukoliko otpratite tri kratka tutorijala koji vas vode korak po korak kroz proces kreiranja kuće, za svega dvadesetak minuta korišćenja programa bićete u mogućnosti da napravite zaista impresivne modele koji će prevazići sva vaša očekivanja. Sam naziv programa najbolje opisuje kompletnu filozofiju kreiranja 3D objekata – iz jednostavne dvodimenzionalne skice nekog objekta veoma lako se izvlači treća dimenzija, što definitivno nije slučaj s drugim programima za 3D crtanje.

Po pokretanju SketchUpa, ispod linije sa alatima na vrhu ekrana, pred korisnikom se nalazi velika trodimenzionalna radna površina sa koordinatnim osama iscrtanim raznobojnim linijama, u čijem se koordinatnom početku nalazi crtež čoveka koji stoji (svrha mu je da stvori osećaj prostora). Set alata koji se koristi za crtanje je minimalan i sastoji se od alata za kreiranje pravih linija, pravougaonika, kružnica, krivih linija, alata za crtanje slobodnom rukom, kao i alata za kreiranje poligona. Svi alati, dakle, namenjeni su kreiranju osnovnih dvodimenzionalnih oblika. Dvodimenzionalni elementi dobijaju treću dimenziju korišćenjem alata koji im daju dubinu – alata push-pull koji radi sa površinama i alata move koji radi sa linijama koje se nalaze na površinama. Šta to u praksi znači, objasnićemo na jednostavnom primeru kreiranja kuće. Za početak je dovoljno na tlu iscrtati pravougaonik koji predstavlja osnovu kuće, koji se potom korišćenjem push-pull alata izvlači nagore kako bi kuća dobila svoju visinu. Kada se to učini, dobijen je kvadar. Naravno, kući je potreban i krov, a njega ćemo napraviti korišćenjem linije i alata move. Na gornjoj površini kuće (ploči) po sredini ćemo izvući liniju od kraja do kraja. Potom korišćenjem move alata tu liniju povlačimo nagore, pri čemu dolazi do kreiranja iskošenih krovnih površina i osnovni oblik kuće je gotov! Rad na detaljima kuće je takođe jednostavan. Prozore na kući je moguće jednostavno nacrtati kao pravougaonike na površinama zidova, koji se potom mogu „utisnuti” unutra ili izvući napolje. Uopšte, bilo koja zatvorena površina, uključujući i one koje se dobijaju crtanjem slobodnom rukom, može se jednostavno razvući i time dobiti treću dimenziju.

Prilikom crtanja Google SketchUp korisniku daje veoma korisne informacije o tome gde se nalaze početne i srednje tačke linija ili poligona, o tome kada je kursor na liniji ili izvan nje, kao i o tome da li je kvadrat koji ste nacrtali zaista kvadrat ili pravougaonik. Uz tendenciju da se Google SketchUp koristi kao alat za projektovanje realnih objekata javlja se i potreba da dimenzije budu precizno definisane, pa je u set alata dodat i metar kojim je moguće precizno izmeriti dimenzije kreiranog modela, postaviti konstrukcione linije preko kojih se mogu crtati elementi ili vršiti reskaliranje kreiranog objekta.

Kada su načini prikazivanja modela u pitanju, Google SketchUp nudi različite varijante – od klasičnog popunjenog modela, preko rentgenskog pogleda u kojem su stranice objekta providne, do žičanog modela kod kojeg su prikazane samo konture objekta. Sagledavanje modela je moguće iz svih uglova, pri čemu se scena jednostavno rotira po svim osama, zumiraju se određeni delovi, a postoji i alat koji simulira „hodanje” oko objekta. Brzina i glatkoća kojom se sve ove operacije obavljaju zaista je impresivna za jedan program ovog tipa. Kada je senčenje scena u pitanju, Google SketchUp nudi pristup senčenju povezan sa dobom dana i danom u godini. Korisnik pomoću klizača bira doba dana i godine, na osnovu čega program proračunava ugao pod kojim svetlost pada na scenu i kreira senke odgovarajućih dimenzija i orijentacije.

Završni deo svake kreacije svakako predstavlja dodeljivanje materijala stranicama kreiranog objekta, pri čemu Google SketchUp nudi predefinisanu paletu od preko 100 materijala koji uključuju staklo, drvo, vegetaciju, metal i jos nekoliko često korišćenih grupa materijala. Dodeljivanje materijala površinama podseća na bojenje zatvorenih površina u klasičnim programima za 2D crtanje – izabere se materijal ili boja popune, klikne se na željenu površinu i Google SketchUp će je popuniti do njenih granica. Naravno, ukoliko ponuđeni materijali ne zadovoljavaju vaše potrebe, korišćenjem ugrađenog editora jednostavno se dodaju novi.

Kreirani model je moguće staviti na raspolaganje ostalim korisnicima Google SketchUpa korišćenjem Googleovog sajta 3D Warehouse (sketchup.google.com/product_3dwh.html) s kojeg se mogu skinuti kreacije drugih korisnika Google SketchUpa, od onih amaterskih pa do onih krajnje profesionalnih iz kojih se puno toga može naučiti. Sajt koji je namenjen korisnicima Google SketchUpa, pored downloada, nudi i pretraživu bazu znanja, odgovore na često postavljana pitanja, forum i video-tutorijale koji uvek predstavljaju veliku pomoć korisnicima koji ne vole da čitaju uputstva.

Kada su mane programa u pitanju, tu pre svega spada nemogućnost korišćenja push-pull alata na zakrivljenim površinama, čime se otežava kreiranje određenih vrsta krivih površina. Već pomenuta nemogućnost izvoza projekata u neki od popularnih 3D formata definitivno je najveći nedostatak, ali „lek” za to je Pro verzija Google SketchUpa.

Za razliku od većine popularnih programa za 3D crtanje kod kojih početni stvaralački entuzijazam običnog korisnika veoma brzo splašnjava pred složenim okruženjem koje zahteva ozbiljno proučavanje, Google SketchUp je program čijim osnovnim a veoma moćnim operacijama ovladavate za svega dvadesetak minuta, a do kreacija obično nezamislivih za početnike dolazi se veoma brzo. Pored opisanih mogućnosti, Google SketchUp nudi i pregršt naprednih opcija koje nisu na prvi pogled vidljive, ali budući da vam početni entuzijazam ne biva slomljen kod upoznavanja s ovim programom, do njih se vremenom postepeno dolazi. Stoga, bilo da želite da kreirate kuću iz svojih snova, dizajnirate nameštaj za radnu sobu ili futuristički automobil, Google SketchUp je alatka koja će vam omogućiti da na najlakši način dođete do svog cilja.

Dejan STEFANOVIĆ

 
Internet Explorer 7 Beta 2
Print Directory
µTorrent 1.5.1 Build 460 Beta
MP3 Fitness 2.0
DigitByte Studio Audio/Video To Wav Converter
Google SketchUp Free 5.0.245
Šta mislite o ovom tekstu?
CryptCD 5 Home
Stellarium 0.8.0
Yessoft Sport Video Player 2.0
MediaJoin 2.0
StopGame Home Edition 1.2.3
Easy HTML Autorun Builder 1.6.0.059
PhotoS 2.0
IcoFX Beta
CopyRator 1.60
CDRoller 6.0.3

Potrebno:
Windows 2000/XP, Pentium 3/600 MHz, 128 MB RAM, OpenGL
Poželjno:
Pentium 4/2 GHz, 512 MB RAM
Veličina:
19,1 MB, 80 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
sketchup .google .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera