PD KUTAK<>
022006<><>

RSSOwl 1.2

„Dobra informacija je pola mudrosti”

Proteklu godinu je i na domaćem Internet prostoru obeležila ekspanzija standarda za centralizovano praćenje vesti, pa se već danas ne može ni zamisliti da neki forum, sajt neke ustanove, novinske agencije, pa čak i lični blogovi nemaju RSS feed koji čitaocu omogućuje da na jednom mestu objedini sve informacije i čita ih na miru. Znači, zavalite se u udobnu fotelju, pokrenete omiljeni agregator (program za objedinjeno praćenje vesti) koji će umesto vas „pokupiti” sve novosti s omiljenih lokacija, a onda satima „brstite” novosti, ne razmišljajući o tome koliko ste vremena proveli na Internetu.

To bi bila lepša strana medalje. Ona druga ogleda se u napornom izboru odgovarajućeg programa, a nije kratka lista raznoraznih agregatora sa manje ili više mogućnosti i, proporcionalno tome, nižom ili višom cenom. Ovoga puta predstavljamo RSSOwl, besplatan RSS/RDF/Atom agregator pisan u Javi (korišćena je grafička biblioteka SWT za nativni interfejs OS-a), koji postoji za sve relevantne operativne sisteme – Windows, Mac OS X, GNU/Linux i Solaris. U cilju što jednostavnijeg pokretanja, za Windows postoji samoizvršavajuća datoteka, a za ostala tri je tu shell skripta koja sve radi umesto vas. Podržani formati su RSS i RDF u verzijama 0.91, 0.92, 1.0, 2.0 i Atom 1.0.

Za interfejs slobodno možemo reći da je klasično organizovan. Na vrhu su meni i toolbar, na dnu statusna linija, a ostatak zahvataju tri okna. Po podrazumevanom rasporedu, levo je stablo omiljenih lokacija (favorites), a desno mesto za prikaz izabrane lokacije s gornjim delom predviđenim za naslove i donjim za sadržaj članka (kao kod e-mail klijenata). Umesto ovog, može se izabrati i raspored sa tri vertikalna okna. Podrazumevano je da se svaka lokacija prikazuje u zasebnoj kartici (tabu), ali se to može isključiti pa će se zasebno prikazivati samo izabrana lokacija. Za prikaz sadržaja članka koristi se HTML komponenta pa je sadržaj obogaćen ugrađenim slikama i linkovima na koje se može kliknuti (uz otvaranje ciljne lokacije u programu ili u spoljnom browseru).

Program je bogat opcijama i raznim podešavanjima, lokalizovan na 27 svetskih jezika među kojima je i srpski. Mogu se podešavati fontovi, postavljati prečice za akcije, menjati boje elemenata, veličina internih prozora, izabrati podrazumevani browser. Omogućen je uvoz i izvoz članaka, omiljenih lokacija i podešavanja u OPML format (Outline Processor Markup Language) tako da se identičan sadržaj i podešavanja jednostavno mogu preneti na drugi računar.

Od naprednih mogućnosti možemo izdvojiti izvoz prikupljenih vesti u PDF, RTF i HTML dokumente (mada nije ispravan izvoz ćiriličnog sadržaja u PDF), sistem pretraživanja vesti po ključnim rečima i pretragu teksta sa „živim” filtriranjem vesti koje ispunjavaju uslov uz naglašavanje tražene fraze. Za svaku omiljenu lokaciju se može podesiti frekventnost automatskog osvežavanja. Tu je i pakovanje feedova u Blogrool uz mogućnost razmene sa prijateljima te slanje zanimljivih članaka e-mailom. Ako koristite Blogger alat, članak koji pregledate možete i da blogujete. Umesto na taskbar, minimizovan program se smešta na systray, a nakon pristizanja novih članaka prikazuje oblačić sa informacijom da su pristigle nove vesti.

Ako slučajno (ili namerno) restartujete RSSOwl, on će upamtiti koje ste vesti čitali a koje niste, pa neće sve označiti kao pročitane (čisto da znate dokle ste stigli), a pri pokretanju može automatski da otvori određeni feed.

Nije nam se svidelo to što feedove koji ne poštuju RSS specifikaciju uopšte ne prikazuje, već predočava detaljne informacije o tome gde se i kakva greška nalazi (primer je povremeno pojavljivanje neispravnih članaka na Web agregatoru „Planeta Srbija” – planetoid.srpski.org) i što od ćiriličnih članaka pravi nečitljive PDF dokumente, ali će i to valjda uskoro biti sanirano.

Zbog činjenice da je besplatan i open source, nema reklama i banera, a uz to je multiplatformski i brz, za one koji odmah traže brzinu i stabilnost biće pravi izbor, a svi ostali sa viškom slobodnog vremena mogu da se poigraju izborom drugog agregatora sa poduže liste na adresi en.wikipedia.org/wiki/List_of_news_aggregators.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
PaintBuster 9.7
Artisan DVD/DivX Player 1.15
Portabilne aplikacije
Easy Burning 1.89
Recolored 0.60 Beta
Visual Zip Password Recovery 6.0
MooGear DV Capture
RSSOwl 1.2
Šta mislite o ovom tekstu?
GreatNews
AVI2DVD 0.4.3 beta
Floppy Image 2.3.2

Platforma:
Windows, JRE 1.5
Veličina:
4,77 MB, 5,78 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
www .rssowl .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera