INTERNET<>
022006<><>

.yu

NS u punoj brzini

Pušten ADSL u Novom Sadu – RAT evidentira provajdere

Telekom Srbija je završio izmenu konfiguracija ADSL servisa u dvanaest centrala u Beogradu i 20. decembra, kao što smo najavili u prošlom broju, omogućio je ADSL servis u Novom Sadu. Provajderi su spremno dočekali taj trenutak, a kako i ne bi kada je kasnio više od tri meseca. Pored već uobičajene besplatne instalacije i opreme, većina njih je otvorila posebne brojeve telefona u Novom Sadu, a SezamPro nudi i jedan mesec besplatno.

Kada već pominjemo ADSL servis, treba napomenuti da će SCNet uskoro ponuditi ovu uslugu. BeocityNet je uveo startup Test paket koji omogućava da mesec dana besplatno probate ADSL na željenoj brzini.

BeotelNet i SezamPro su u saradnji sa firmom Banca Intesa omogućili plaćanje usluga na bankomatima ove banke. Beotel nudi vaučere za dial-up sate u vrednosti od 150, 250 i 500 dinara. SezamPro nudi vaučere od 660, 850, 1300 i 2200 dinara i oni se mogu koristiti za plaćanje usluga dial-upa, ADSL pretplate i SMS servisa. SezamPro na kupljenu vrednost vaučera dodaje pet procenata na vaš račun, dok je BeotelNet produžio praznični popust od 20% do kraja februara.

VeratNet je primoran da nakon više od dve godine povisi cene dial-up satnih paketa i hostinga. Cene za sat dial-up pristupa se kreću od 12 do 15 dinara, a Full nalog i dalje košta 600 dinara. Cena Standard hosting paketa sada iznosi 1500 dinara.

Republička agencija za telekomunikacije je u skladu sa Zakonom o telekomunikacijama donela odluku o evidentiranju Internet i KDS provajdera i prikupljanju osnovnih tehničkih i ekonomskih pokazatelja na ovom tržištu. Upitnici o evidentiranju (www.ratel.org.yu/biog/saopstenje2.html) sadrže polja za različite informacije o broju korisnika, tehničkim parametrima i poziv za navođenje problema s kojima se provajderi susreću.

 
Od juna 2004. godine pa sve do sada, sajt Republičkog zavoda za informatiku i Internet (www.rzii.sr.gov.yu) bio je „u pripremi”. Sada je sajt aktivan i sadrži veliku količinu informacija o aktuelnim projektima zavoda, inicijativama, dokumentima i publikacijama. Ovaj sajt će predstavljati centralno mesto za informisanje po pitanju svih zakona, propisa i projekata vezanih za informatiku i Internet.

Na osnovu najnovijih statističkih podataka dobijenih iz Telekomunikacionog informacionog sistema, digitalizacija telefonskih priključaka u Srbiji je sve veća. Stepen digitalizacije je prešao 80%. Situacija po mrežnim grupama se može videti na nedavno predstavljenom Telekomovom portalu (www.telekom.nadlanu.com/OPSTE/Vesti.aspx?ac=snews&ui=2332). Ujedno, Telekom je ponudio direktnu ADSL uslugu Internet servis provajderima i poslovnim korisnicima (www.telekom.nadlanu.com/POSLOVNI/Internet.aspx?ac=solo&br=4).

Konferencijom za štampu najavljena je konferencija „1st Southeastern Europe Broadband 2006” koja će se održati u Beogradu od 10. do 12. aprila 2006. godine. Konferenciju, koja je posvećena rastućem tržištu jugoistočne Evrope u oblasti broadband komunikacija, organizuju američka firma Technology Networking International (TNI) sa sedištem u Prinstonu, SAD i Privredna komora Srbije.

Konferencija „SEE Broadband” baviće se ključnim komponentama najnovije broadband tehnologije, usluga, razvoja infrastrukture i pravne regulative u zemljama jugoistočne Evrope. Najavljeno je prisustvo najeminentnijih svetskih stručnjaka, regionalnih subjekata, kao i vodećih svetskih proizvođača koji će u izložbenom delu konferencije prikazati broadband opremu i najnovija dostignuća u ovoj oblasti.

Dušan DINGARAC

 
Istraživanja
.yu
Šta mislite o ovom tekstu?
Online resursi
Video-komunikacija
Direktni prenosi preko Interneta
Istraživanja
Budite pronađeni (3)
Internet i okolina
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera