CeDeTEKA<>
012006<><>

Ribe

Užička kompanija Multisoft izgradila je zavidan renome kao izdavač multimedijalnog softvera koji u kontinuitetu, već dugi niz godina, naročitu pažnju posvećuje edukativnim i edutainment naslovima. U ovoj neiscrpnoj fabrici zabavnog i obrazovnog softvera nastaju neki od najkvalitetnijih domaćih CD-ROM paketa za najmlađe, ali i one malo starije koji već uveliko greju školske klupe i hvataju se u koštac s izazovima jednačina, geografskih odlika udaljenih zemalja i tajnama živog sveta naše planete. Kroz ediciju Sveznanje Multisoft plasira multimedijalne prezentacije za školarce, trudeći se da obuhvati ključno gradivo najvažnijih predmeta. U okviru pomenute edicije istaknuto mesto zauzimaju diskovi posvećeni živom svetu naše planete koji su objedinjeni unutar grupe Zoo vrt.

Prošlog meseca u najkraćim crtama smo predstavili CD Sisari, veoma zanimljivu elektronsku enciklopediju o sisarima koja nas je temeljno upoznala sa najvažnijim vrstama dominantne životinjske grupe. Na sličan način autorski tim je priredio isto toliko interesantnu storiju o ribama, filogenetski starijem skupu kičmenjaka koji naseljavaju najveće prostranstvo planete – hidrosferu. Na bogato opremljenom disku našlo se mesta za više od dve stotine strana teksta i 500 živopisnih ilustracija koje čitaoca na najneposredniji mogući način upoznaju s tajnama dubina. Sadržaj diska prezentovan je na prijemčiv, jednostavan i duhovit način, što se može naslutiti već na osnovu prve podele carstva riba – na slobodne, one „za akvarijum” odnosno „za pecanje”. Sve vrste su opisane konciznim ali sadržajnim tekstom koji obuhvata informacije o osnovnoj morfologiji, životnom ciklusu, staništima i drugim „biografskim” podacima, kao i zanimljivosti koje se ne mogu pročitati u udžbenicima, a đacima mogu da posluže kao zanimljiva ilustracija za osvežavanje suvoparnog gradiva (takve informacije obično su uokvirene i jasno istaknute, odvojeno od ostatka teksta). Osim priča o slatkovodnom i morskom živom svetu sa svih krajeva Zemlje, postoje i dve prezentacije u obliku mini-enciklopedije. Prva ja posvećena vrstama riba koje naseljavaju vode u našoj zemlji, a druga ukrasnim ribicama i ona može da posluži kao orijentir budućim odgajivačima akvarijumskih vrsta (kvalitetne fotografije i osnovne informacije su dovoljne za brzu orijentaciju).

Korisnički interfejs organizovan je identično kao u Sisarima: članci imaju enciklopedijsku strukturu koja omogućuje jednostavno pretraživanje i ilustrovani su kvalitetnim fotografijama. Korišćenje programa je sasvim jednostavno tako da ni mlađi i neiskusni korisnici neće imati nikakvih problema u radu.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
PlanPlus 2006
Strip enciklopedija
MasterCook Deluxe 9
Ribe
Šta mislite o ovom tekstu?
Xprofesor
Novogodišnja čarolija

Potrebno:
Windows, Pentium 2, 128 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 MB na HD
Cena:
930 dinara
Proizvođač:
Multisoft
Kontakt:
Extreme
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera