WWW VODIČ<>
122005<><>

3D na Webu

Uz sve prisutniju kompjutersku animaciju, sve se više običnih ljudi pita kako da nauči i primeni 3D modeliranje i animaciju. Mogućnost da virtuelno predstavite svoju sobu, stan ili da sami dizajnirate automobil ili veš-mašinu svojih snova dostupna je skoro svima koji imaju strpljenja i vremena da se tome ozbiljno posvete. Osim zapadnih edukativnih centara koji su odavno od ove branše napravili visokobudžetni biznis, sve je više načina za slobodne strelce da se sami edukuju i uz napredovanje privuku pažnju kvalitetom svojih radova.

Postoji mnogo Web lokacija koje prezentuju 3D modeliranje, animaciju i digitalnu umetnost uopšte, a jedna od takvih, na adresi www.cgsociety.org, odskače svojim kvalitetom. U pitanju je sajt online časopisa koji prati aktuelne teme u 3D i 2D ilustracionoj umetnosti, skreće pažnju na vredne radove i objavljuje tutorijale, to jest uputstva za postizanje željenih efekata pri radu. Redovno objavljuju i intervjue sa profesionalcima, a tu je i galerija najboljih radova autora iz celog sveta. CG Society ima i veoma posećen forum kojem se može direktno pristupiti sa adrese www.cgtalk.com.

Po konceptu veoma sličan online magazin nalazi se na adresi www.cgchannel.com. U njemu renomirani digitalni umetnici odgovaraju na pitanja posetilaca sajta ili otkrivaju i demonstriraju svoje tehnike. Ovaj sajt nudi i ekskluzivne animacije i redovne intervjue. Sajt High End 3Dwww.highend3d.com – ima tehnički pristup 3D modelovanju. Ovde možete da potražite i izaberete softverski paket koji vas interesuje i pogledate sve članke vezane za njega. Na taj način možete najbrže da rešite problem koji imate ili da pronađete neke nove i korisne tehnike za usavršavanje. High End 3D prati i bitne događaje u industriji, ima veliku galeriju slika i linkove za zaposlenje, edukaciju i materijal. Onima koji su manje iskusni u radu sa 3D aplikacijama preporučujemo još jedan online magazin (www.evermotion.org) jer se na njemu često mogu naći i kompletni projekti zajedno sa gotovim šemama. U prvom planu je galerija, a etapno stvaranje nekih od radova možete da pogledate na forumu sajta. 3D buzz (www.3dbuzz.com) jeste sajt koji je poznat po svojim video-tutorijalima u kojima umetnik glasom ili tekstom objašnjava svoju tehniku i praktično drži čas svima koji su voljni da prate njegovo uputstvo na Internetu. Da biste pristupili ovom sadržaju, morate da se registrujete, što je besplatno. 3D Buzz ima i veoma aktivan diskusioni forum. Sličan sadržaj naći ćete i na sajtu www.3dtotal.com koji je uglavnom orijentisan na tekstualne tutorijale, propraćene brojnim slikama.

 
Sajt koji je mnogo godina poznat po otvorenim takmičenjima i na kojem se mogu naći informacije o aktuelnim softverskim paketima i zapaženim radovima jeste 3D Luvr (www.3dluvr.com). Takmičenja se održavaju redovno, a od 1998. godine ih je održano četrdesetak. Još jedan stari sajt nalazi se na adresi www.3dcafe.com, a za vreme svog postojanja je prikupio veliki broj besplatnih modela koji se mogu skinuti i isprobati. Na adresi www.3dlinks.com naći ćete portal koji ima ambiciju da na jednom mestu prikupi sve važne teme vezane za rad sa 3D objektima. Tu su informacije koje počinju od elementarnog upoznavanja sa 3D modeliranjem, a nastavljaju se sa školovanjem, magazinima, raznim softverskim paketima, 3D zajednicama, gotovim modelima koji se mogu skinuti sa mreže, literaturom, galerijom i drugim relevantnim stvarima.

Jedini domaći sajt koji se bavi ovom tematikom je Dizajn Zona (www.dizajnzona.com). Specijalni forum na ovom sajtu posvećen 3D-u i modelovanju privlači veliki broj autora s našeg govornog područja koji su pokazali i solidno znanje. Podforumi su posvećeni modelovanju i dizajniranju namenjenom 3D igrama, kao i dizajnu različitih modela automobila. Treba navesti i sajt studija Helium o kojem smo već pisali (www.helium.co.yu), i koji je „odgovoran” za veliki broj 3D reklama koje se trenutno mogu videti na našim TV ekranima. Prezentaciju njihovih radova možete naći na njihovom sajtu.

Inače, poseta nekima od ovih sajtova može rezultovati satima skidanja kvalitetnih dela umetnika iz celog sveta, a mi se nadamo da će vas bar neki od njih inspirisati da i sami probate da ostvarite neku od svojih ideja.

Iris MILJKOVIĆ

 
3D na Webu
Šta mislite o ovom tekstu?
Photoshop tutorijali
Radio na talasima Interneta
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera