PD KUTAK<>
122005<><>

Valknut 0.3.7

Slobodna razmena datoteka

Kako je na prostorima Srbije pre nekoliko godina počela ekspanzija povoljnijih vidova pristupa Internetu (prvo kablovski, a odnedavno i ADSL), dobrano razvijeni apetiti populacije okrenute Mreži postali su još veći. Ekspanzija p2p (peer-to-peer) mreža imala je uticaj i na nas. Povoljni flat paketi kod kablovskih i ADSL distributera koji omogućavaju (relativno) brzu vezu i lokalni saobraćaj (kao u LAN-u) doveli su do pojave DC++ (Direct Connect) HUB-ova sa lokalnim pristupom na kojima ljudi na teritoriji jednog grada međusobno na lak i, za naše iskustvo s Internetom, brz način mogu da razmenjuju gigabajte podataka (bilo da su u pitanju muzika, filmovi, knjige ili nešto drugo).

Korisnici Windowsa ne moraju preterano da se znoje da bi pronašli odgovarajući klijent jer su nadohvat ruke originalni DC++, Opera’s DC, StrongDC, BlackDC, ZionDC i mnogi drugi. Korisnici GNU/Linuxa imaju daleko uži izbor DC++ klijenata. Postoje LinuxDC, dc_gui2, dc-qt i Valknut. Prvi pomenuti je originalni (Windows) DC++ portovan na GNU/Linux i trenutno dostupan jedino preko CVS-a. Drugi i treći su grafički frontend za konzolni klijent dctc, a četvrti predstavljamo ovoga puta.

Kako je zasnovan na Qt grafičkoj biblioteci, u početku se zvao dcgui-qt, no pošto je Trolltech licencom naložio da uz Qt mora da stoji i oznaka za registrovanu robnu marku, gotovo svi open source projekti su promenili naziv izbacivši Qt, pa je tako i dcgui-qt od verzije 0.3.3 postao Valknut.

Valknut je multiplatformski open source projekat koji se distribuira pod uslovima GNU GPL licence u paketu izvornog kôda i u binarnim paketima za operativne sisteme GNU/Linux, FreeBSD, Mac OS X i Windows. Sastoji se od dve komponente: osnovne dclib biblioteke za upravljanje DC protokolom i grafičkog interfejsa Valknut. Odlikuju ga višejezički interfejs, istovremeno povezivanje i pretraga na više servera, preuzimanje datoteke iz više izvora (multidownload) sa automatskim traženjem novih izvora, rad pod firewallom i preko proxy servera, lista omiljenih servera, snimanje i učitavanje rezultata pretrage, podrška za tiger tree hash (TTH), SSL prenos datoteka, zaštićeni chat, emotikoni (smajliji) u chat prozoru i drugo. Po potrebi se može pokrenuti više instanci programa sa različitim podešavanjima upotrebom opcije komandne linije $ valknut -c /putanja/do/postavki.

Podešavanje

Pri prvom pokretanju programa otvara se dijalog Options u kojem treba podesiti osnovne karakteristike neophodne za funkcionisanje DC++ klijenta. Na kartici Identify unose se korisnikov nadimak, nadimak za pretragu HUB-ova, adresa e-pošte (sa antispem filterom), opis (podrazumevan je URL projekta), opcija prikazivanja DC TAG-a (identifikacija klijenta, režim rada, broj HUB-ova na koje je korisnik povezan, broj uploada i slobodnih slotova, ograničenje brzine), prefiks za opis prilikom odsutnosti (away), brzina veze (12 režima od modemske 28,8 K do T3 i Wireless) i poruka za odsustvo koja će se slati na main chat HUB-a na koji je korisnik povezan.

Na kartici Transfer u grupi Folder podešavaju se direktorijumi u koje će se snimati prenosi u toku, gotovi prenosi i putanje na kojima se nalaze datoteke za deljenje (share). Ovde se još može odrediti da li će se share lista osvežavati pri svakom pokretanju programa, da li će se praviti hash lista (generisanje TTH) i interval skeniranja deljenih datoteka. U grupi Settings podešavaju se broj i brzina upload i download slotova, dinamička brzina uploada (osoba kojoj je manje ostalo do kraja preuzimanja dobija nešto veću brzinu od ostalih), upravljanje vezama pri napuštanju HUB-a od strane povezane osobe i drugo.

Kartica Connection služi za podešavanje režima rada: Passive Mode u kojem se može odrediti da se šalje upozorenje ako neko pošalje upit za aktivnim režimom rada i Active Mode za koji se određuje da li će se pratiti saobraćaj preko IP/host adrese ili preko mrežnog interfejsa, IP adresa na kojoj se prati saobraćaj, TCP port za prenos i UDP za pretragu HUB-ova. U delu Settings određuje se broj ponovnih pokušaja povezivanja na HUB i trajanje pauze između dva pokušaja, dostupan režim Force Move u kojem neka osoba može da dobije slobodan upload slot ukoliko „nasilno” izgura drugu osobu koja je već zauzela slot i mogućnost ignorisanja privatnih (lokalnih) IP adresa pri dolaznoj konekciji.

Kartica GUI služi za izbor jezika interfejsa (nema srpskog, ali postoji bosanski), Qt teme, jedinica mere za količinu podataka, fonta i drugih pojedinosti koje se odnose na prikazivanje detalja o prenosima, chatu i klijentu.

Preostale su kartica Sound (postavljanje zvučnih efekata koji obaveštavaju o pojedinim događajima), Log (logovanje privatnog i glavnog chata sa mogućnošću filtriranja po nadimcima), Hub List (izvorne liste sa popisima HUB-ova) i Security (zaštita od flooda sa mogućnošću kickovanja ako ste OP ili SU i sertifikati/ključevi za SSL vezu).

Upotreba

Pošto se program podesi klikom na dugme Save u dijalogu Options, otvara se prazan glavni radni prozor programa. U vrhu se nalaze jednostavan meni i linija alata sa dugmićima za otvaranje funkcionalnih dijaloga: Options (’Ctrl+O’), Hub List (’Ctrl+U’), Hub Search (’Ctrl+S’), Transfer List (’Ctrl+T’), Spy (’Ctrl+P’), Recreate Share i Update Manager.

Da biste se povezali na neki HUB, potrebno je otvoriti Hub List i u polje za unos teksta, na dnu dijaloga, uneti poznatu adresu HUB-a, a potom pritisnuti taster ’Enter’ ili kliknuti na dugme Connect. Ukoliko ne znate na koji HUB da se povežete, na kartici Public kliknite na dugme Refresh i učitaće se podrazumevana lista HUB-ova iz koje možete da izaberete onaj koji vam najviše odgovara. Da biste dodali neki HUB u listu omiljenih (Bookmarks), kliknite desnim tasterom miša na listu i izaberite opciju Add. U dijalogu Add Bookmark treba upisati naziv HUB-a, host (adresu), smisleni opis (na primer: „lokalni HUB”). Ako je neophodna identifikacija na HUB-u ili želite da imate drugačiji nadimak/e-mail/opis u odnosu na podrazumevani, aktivirajte opciju Profile pa kliknite na dugme Profile i u proširenju dijaloga dopišite željene podatke (nadimak, lozinku, opis, e-mail). Ovde se može podesiti da se na HUB povezuje pri uključivanju programa.

Kada se izabere povezivanje na HUB, otvara se dijalog HUB-a podeljen na dva dela. U levom delu je prozor za chat, a u desnom lista korisnika povezanih na HUB. Desnim klikom na nekog korisnika i izborom stavke Browse User Files preuzima se share lista tog korisnika iz koje se može dodati datoteka za preuzimanje, dvoklikom na stavku u dijalogu za pregled share liste ili izborom neke od stavki Download, Download As i Download To iz menija dobijenog desnim klikom na datoteku. Iz istog menija se ručno može dodati novi izvor za datoteku koja se već preuzima.

Drugi način za dodavanje datoteka za preuzimanje jeste upotreba Search mogućnosti, ukoliko tačno znate šta želite da preuzmete. Pretraga može da se vrši po nazivu, veličini i tipu, i to na povezanim, javnim, omiljenim ili filtriranim HUB-ovima, a onda se rezultati pretrage mogu dodatno filtrirati. Dodavanje u listu za preuzimanje se vrši kao i iz dijaloga za pregled share liste.

Otvaranjem Transfer List dijaloga dobija se uvid u datoteke čiji je prenos u toku sa pojedinačnim informacijama o svakoj, lista datoteka koje su na čekanju za preuzimanje, sortiranih po nadimku osobe od koje je zakazano preuzimanje, kao i po putanji do datoteke, informacija o dodeljenim slotovima i dnevnik sa detaljnim informacijama o svim događajima u vezi sa povezivanjem i prenosom.

Dijalog Spy se koristi za nadgledanje pretraga HUB-ova od strane drugih povezanih korisnika. Kada se doda novi izvor (datoteka ili direktorijum) u share listu, potrebno je izvršiti osvežavanje klikom na dugme Recreate Share. Update Manager se koristi za proveru raspoloživosti nove verzije programa. Lista prijatelja (Users) dobija se kombinacijom ’Ctrl+F’. Osobe koje se nalaze na ovoj listi će vas videti u listi prisutnih osoba na HUB-u čak i ako ste skriveni. Svim navedenim akcijama i dijalozima moguće je pristupiti i izborom odgovarajuće stavke iz menija.

Na dnu prozora je statusna linija s informacijama o količini primljenih i poslatih podataka, kao i raspoloživi prostor na disku za smeštanje datoteka koje se preuzimaju.

• • •

Po našem mišljenju, Valknut prednjači u odnosu na ostale klijente ove namene za GNU/Linux. Za razliku od ostalih, namenjen je samo za DC++, dok neki drugi mogu da se koriste i za druge p2p protokole (koje dctc podržava). Prilično je stabilan i pouzdan, retko se ruši, a od većih nedostataka možemo da izdvojimo nekompatibilnost sa skriptovima za proširivanje operatorskih menija i izostavljenu podršku za Magnet Link. Posle dužeg perioda neaktivnosti projekta u proteklih nekoliko meseci ponovo je započet intenzivan rad na Valknutu pa se uskoro može očekivati nova verzija. Do tada, 0.3.7 ostaje veoma dobar izbor za DC++.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
DAZ Studio 1.0
NeroLINUX 2.0.1
K3B 0.12.90
Animation Workshop 2.0.9
Ultra Video Splitter 3.4.8
Photo to Sketch 3.0
Lambda HTML Editor 1.0.4
Double Driver
Screen Capture 1.0.0.4
Valknut 0.3.7
Šta mislite o ovom tekstu?
Nice Text Editor 1.2.4

Potrebno:
GNU/Linux, FreeBSD, Mac OS X, Windows
Veličina:
1,5 MB (source), 4,8 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
dcgui .berlios .de
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera