CeDeTEKA<>
122005<><>

Sisari

Uporedo s Loptom, Multisoft je predstavio još jednu elektronsku enciklopediju iz edicije Sveznanje, koja je posvećena gospodarima planete – sisarima. Više od 500 strana teksta, 1000 ilustracija i 120 filmova iskorišćeno je za prezentaciju životinjske grupe koja je dostigla najviši stepen evolucije.

Članci u Sisarima grupisani su u četiri celine. U prvom delu govori se o sisarima uopšte, a opisane vrste podeljene su na tri kategorije, na osnovu razvoja sistema za razmnožavanje (sisari koji polažu jaja, torbari i placentarni, to jest viši sisari). Opisane su najvažnije vrste, od kljunara i platipusa, preko kompletne torbarske familije, do pravih sisara u rasponu od bubojeda do primata. U drugom delu programa nalaze se vrlo interesantno uobličene „lične karte” životinjskih vrsta koje se pominju u prvom delu, kao i onih koje spadaju u retke i ugrožene vrste (ukupno nekoliko stotina vrsta). Na stilizovanoj „ličnoj karti” nalaze se slika životinje i osnovni podaci o njenim fizičkim karakteristikama, posebnim oznakama, naseobinama, hrani, životnom veku i navikama, seksualnom ciklusu, kao i temeljna klasifikacija – od carstva do roda i vrste. To je zaista duhovit, ali i izuzetno ilustrativan i praktičan način za prikazivanje osnovnih atributa životinje, koji će se naročito dopasti mlađim korisnicima.

Ništa manje interesantna nisu ni poglavlja posvećena najpopularnijim domaćim životinjama – psima i mačkama. Sve važnije rase pasa i mačaka kratko su opisane i ilustrovane kvalitetnim fotografijama. U zasebne celine izdvojeni su kratki filmovi i zvučni zapisi karakterističnog oglašavanja pojedinih životinjskih vrsta.

Korisnički interfejs organizovan je identično kao u Lopti: dvodimenzionalna navigacija (po stablu i grani) omogućuje lako snalaženje i „preskakanje” tekstova, mada postoji i funkcija za pretraživanje teksta. Članci su bogato ilustrovani kvalitetnim fotografijama koje su linkovane na odgovarajuće „lične karte” tako da korisnik ne mora da prekida čitanje da bi se upoznao s osnovnim osobinama životinjske vrste o kojoj čita. Grafički interfejs je potpuno prilagođen tematskoj strukturi programa, a kvalitet multimedijalnog materijala je na sasvim zadovoljavajućem nivou. U svakom slučaju, Sisari su jedna od najkvalitetnijih enciklopedija životinja na našem jeziku kojoj će se svaki ljubitelj prirode iskreno obradovati.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Chief Architect Picture Painter
Učionica
Lopta
Sisari
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Windows, Pentium 2, 128 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 MB HD
Cena:
930 dinara
Proizvođač:
Multisoft
Kontakt:
Extreme
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera