PRVI UTISCI<>
122005<><>

The Whispered Wor(l)d

Od starog LucasArtsa, onog koji je bio poznat po prvoklasnim avanturama koje su žarile i palile svetom kompjuterskih igara u poslednjoj deceniji prošlog veka, nije ostalo ništa. Njegovo nasleđe, međutim, još uvek živi u ljudima koji su svojevremeno šutnuti na ulicu uz obrazloženje da su Monkey Island i Sam & Max passé, da od takvih i sličnih igara vajde više nema te da je „Star Wars” jedina franšiza u koju ima smisla ulagati vreme i novac. Posle nekoliko godina sveopšteg žanrovskog mrtvila, u Americi su skoro istovremeno nikle dve firme, Telltale Games i Autumn Moon Entertainment, koje danas zajednički rade na obnavljanju onoga što su kratkovidi čelnici Lukasove kompanije porušili, pre svega kroz stvaranje novih igara (Bone, A Vampyre Story), ali i osiguravanje prava na legendarne serijale (Sam & Max) i njihov dalji razvoj.

No, i mi Evropljani konja za trku imamo. Nemački Bad Brain Entertainment, osnovan sa sličnom misijom – da vrati na igračku scenu komične „lukasolike” 2D avanture – paralelno radi na nekoliko ozbiljnih projekata koji će u predstojećoj godini obogatiti ionako impresivan produkcioni line-up. Pored Orgazmičke četvorke, koju smo već najavili u rubrici „Bonus level”, u švapskom kotliću krčka se još jedna igra koja će, ako je suditi po kratkom ali efektnom demou, razgaliti srca avanturističkih tradicionalista koji se sećaju ranih radova LucasArtsa i Westwood Studiosa.

The Whispered Wor(l)d je priča od dečaku Sedviku koji sa ostalim članovima svoje familije živi u putujućem cirkusu, radeći kao klovn. Kada mu se jedne noći u snu obrati plava vila, on odlučuje da napusti dom i da zajedno s kućnim ljubimcem, crvićem Spotom, započne putovanje koje će ga odvesti u zemlju bajki.

Sećate li se trećeg nastavka Monkey Islanda? Njegove predivne ručno crtane cartoon grafike, prostog igračkog interfejsa, sjajnih animacija, nepretencioznog humora... Ili možda čuvene trilogije The Legend of Kyrandia? Brendonovih podviga, Zantijine upornosti i Malkolmovih sarkazama... The Whispered Wor(l)d, avantura u kojoj će se sve to naći na jednom mestu, predstavlja, verovali ili ne, diplomski rad jednog studenta grafičkog dizajna, začet amaterski, bez ikakvih komercijalnih ambicija. A onda je nemački izdavač, prepoznavši talenat mlađanog dizajnera, odlučio da odreši kesu i formira tim koji će od jednog studentskog rada napraviti potencijalni hit. I zaista, ovaj skromni demo koji pokriva samo nekoliko uvodnih lokacija, tačnije Sedvikove pripreme za daleki put, jasno pokazuje da nas čeka prelepa igra u kojoj će uživati i oni kojima avanture nisu omiljeni žanr. Jedina ozbiljna zamerka koju upućujemo autorima ide na račun korišćenja teško čitljivog fonta u gotskom stilu. Jesu Nemci, al’ ovde ga baš preteraše.

Slobodan MACEDONIĆ

 
Call of Cthulhu: Dark Corners of Earth
PSI: Syberian Conflict
The Whispered Wor(l)d
Šta mislite o ovom tekstu?
TOCA Race Driver 3
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera