TEST PLAY<>
122005<><>

World Racing 2

Tokom pet godina postojanja kompanija Synetic – The Funfactory objavila je samo četiri igre. Specijalizovani za simulacije vožnje, nemački programeri potpisali su BreakNeck, Mercedes-Benz Truck Racing i Mercedes-Benz World Racing, naslove kojima igračka publika nije bila naklonjena zbog neprivlačne audio-vizuelne podloge koja je maskirala vrlo dobar fizički model i odličnu koncepciju.

Na policama je nedavno osvanuo World Racing 2, nastavak istoimene igre iz 2003. godine. Mercedesovo ime izostavljeno je iz naslova zbog daleko bogatijeg voznog parka koji broji oko 90 automobila najvećih svetskih proizvođača, a autori su se potrudili da poprave i druge manjkavosti originala, pre svega aljkavu prezentaciju i siromašne opcije: grafika je poboljšana (nije baš state of the art, ali je podnošljiva), zvučna podloga potpuno osvežena (jedino zvuk motora nije naročito uverljiv), a predviđena je i mogućnost modifikacije vozila.

World Racing 2 spada u grupu „ekonomskih” simulacija u kojima se sve vrti oko novca – u ovom slučaju moneta je označena kao speedbucks („brza kinta”), a zarađuje se u Career režimu, u izazovima u kojima treba pobediti u trci, stići do cilja u predviđenom roku, izvozati trku s minimalnim oštećenjem vozila itd. S nešto brze kinte u džepu igrač može da pazari nova kolica i staze i uživa u opuštenom vozikanju u Free Ride režimu. Izbor vozila je bogat i zastupljene su sve kategorije, od 4x4 terenaca i sportaša do oldtajmera i ručno pravljenih modela. Svi automobili su vrlo dobre kopije autentičnih modela, imaju originalne delove i mogu se ukrašavati vinilskim džidžabidžama. Naravno, Synetic ni ovoga puta nije propustio priliku da promoviše vozila nemačkih proizvođača (veliki broj „mečkica” i Vagenovih modela).

Režim Career se sastoji od 120 trka koje, doduše, nisu toliko raznovrsne kao u prvom delu, ali daleko od toga da su monotone. Postoje klasične kružne trke, vremenski ograničene trke s čekpointima, dueli jedan na jedan, pojedinačne trke na vreme i druge. Monetarna situacija se može popravljati i u toku same vožnje, izvođenjem trikova s proklizavanjem i preticanjem protivnika, dok nedisciplinovana i „prljava” vožnja ima suprotan efekat. Naime, ukoliko se služite nedozvoljenim manevrima i ponašate siledžijski, a i svaki put kada očešete nešto kraj staze ili se zakucate u drvo ili zid, igra će vas udariti po džepu a da toga ni ne budete svesni. Staze su dovoljno široke i postoje prečice, ali i njihovo korišćenje se sankcioniše. Sistem novčanih penala ima nedvosmislenu moralnu poruku, ali igru čini isuviše „strogom”, to jest ograničava užitak i igrača primorava da formira stil vožnje na osnovu pravila, a ne prema sopstvenom ukusu.

Osećaj za volanom je odličan i primećuju se bitna unapređenja u fizičkom modelu, naročito na polju upravljivosti (ukalkulisani su vrsta pogona, masa, snaga, ubrzanje, vešanje i još stotinak karakteristika). Sistem detekcije oštećenja je ekstenzivan i pokriva sve – od kozmetičkih oštećenja karoserije, preko problema koji su uzrokovani elementima ambijenta, do ozbiljnih mehaničkih kvarova. Pohvalu zaslužuju i detalji kao što su tragovi kočenja, oboreni predmeti i pogažena trava, koji ostaju vidljivi sve dok se trka ne završi. Multiplayer režim obuhvata mogućnost igranja dva igrača na podeljenom ekranu i online okršaje za najviše šest igrača.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Call of Duty 2
Civilization IV
Vietcong 2
Creature Conflict: The Clan Wars
World Racing 2
Šta mislite o ovom tekstu?
Need for Speed: Most Wanted
Shattered Union
Pro Evolution Soccer 5
The Movies
Starship Troopers
The Matrix: Path of Neo
Shrek Superslam
Evil Dead: Regeneration
Peter Jackson’s King Kong
Harry Potter and the Goblet of Fire
The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe
The Incredibles: Rise of the Underminer
Chicken Little
Mickey Saves The Day
102 Dalmatians: Puppies to the Rescue
Star Wars: Battlefront II

Platforma:
PC, PS2, Xbox
Potrebno:
Pentium 3/800 MHz, 256 MB RAM, D3D 32 MB VRAM
Poželjno:
Pentium 4/2 GHz, 512 MB RAM, D3D 128 MB VRAM
Veličina:
1 DVD
Adresa:
www .playlogicgames .com /wr

83
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera