NET PLAY<>
122005<><>

WCG finale 2005

Prvoplasirani – američki klan Team 3D
Finalni WCG turnir je ove godine održan u Singapuru. Za razliku od prošlogodišnjeg koji je bio u San Francisku, ovaj nisu pratile kontroverze s vizama i izostancima takmičara. Na taj način su sve nacije ravnopravno učestvovale. Naša reprezentacija je brojala jedan tim (vF_plato) i četiri takmičara (WC3, Starcraft, NFS2: Underground i FIFA 2005).

Sistem takmičenja za sve discipline bio je isti. Izvučene su grupe iz kojih je dalje išao jedan ili dva takmičara, a nakon toga su igrane singl eliminacije. vF_plato i Peđa, predstavnik u FIFA, imali su prilično teške grupe, ali postojala je nada da će uspeti da se plasiraju dalje. Na našu, a i njihovu žalost, svi naši predstavnici osim najmlađeg (Strahinja, NFS2:Und) nisu uspeli da prođu grupe.

4K Gruby se morao zadovoljiti trećim mestom
vF_plato je igrao protiv timova Catch Gamer (Norveška) i play_it (Italija). Iz grupe je prolazio samo jedan tim, a već u prvom meču Catch je deklasirao vF sa 25-5 i zapečatio im sudbinu. Da stvar bude smešnija, play_it je na turnir došao sa tri igrača pa je taj meč odigran više radi fer-pleja nego radi rezultata. Catch nakon toga nije uspeo da prođe ni šesnaestinu finala i ispao je od ekipe FMJ_Whitebox. Ni Peđa nije prošao bolje jer je bio u grupi sa Alexom, drugoplasiranim na evropskom WCG-u. Skor od dve pobede i pet poraza nije za čuđenje, ali od njega se najviše i očekivalo.

Ostali takmičari nisu važili za velike favorite, što se i pokazalo. Duke (WC3) jeste bio u relativno lakoj grupi, ali nije uspeo da se plasira na prva dva mesta. Njegov rezultat (jedna pobeda i četiri poraza) dovoljno govori o snazi naše WC3 scene koja je odavno u raspadanju. Vanilica se malo bolje pokazao i sa četiri pobede i tri poraza bio je treći u svojoj grupi. Nažalost, samo su prva dva takmičara iz grupe prolazila dalje. Obraz SCG je osvetlao najmlađi učesnik, Starxx, koji je bio prvi u svojoj grupi sa tri pobede i jednim porazom. Nažalost, ispao je već u prvom krugu single eliminacija i tako je SCG ostala bez ijednog predstavnika na WCG-u.

Nakon eliminacije svih naših timova takmičenje za nas nije bilo tako interesantno, ali ni lišeno uzbuđenja. Najveće iznenađenje se desilo u CS:S. Potvrda da CS 1.6 i CS:S nisu iste igre je i plasman kazahtanskog tima k23 na drugo mesto. Oni su na putu do finala eliminisali nekoliko velikih imena od kojih su najznačajnija Virtus.Pro i Mouz. Prvoplasirani je bio Team 3D, američki klan koji je i pre samog turnira važio za favorita. Na treće mesto se plasirao Team EG koji je pobedio Virtus.Pro u borbi za treće mesto.

U Starcraftu su dominirali Korejci pa je prvo mesto pripalo fOru, dok je drugoplasirani bio iz Rusije (3D Androide).

Tim 4Kings je dominirao WC3 takmičenjem, ali nijedan od njegovih članova nije uspeo da se dokopa prvog mesta, već je to uradio SKYCN (Kina). 4K Gruby je morao da se zadovolji trećim mestom, a drugi je bio BenQGeilShort iz USA.

Styla iz Nemačke je pobedio Rusa Alexa i tako u neku ruku reprizirao finale evropskog WCG-a. U NFS2:Und je pobedio Brazilac GearGG.

Organizacija WCG-a je bila odlična. Veliki broj demonstracionih štandova raznih sponzora mamio je kako posetioce tako i same takmičare, a najnovije igre su se masovno vrtele na svim računarima. Samsung je iskoristio WCG da opet snažno promoviše svoje brendove, pre svega mp3 plejere, fotoaparate i laptope. Pored Samsunga bili su prisutni i ostali veliki igrači u IT industriji kao što je na primer Intel. Kroz deo za posetioce je prošlo 38.000 ljudi, što dovoljno govori o tome koliko je eSports popularan u Singapuru. Sada nam ostaje da čekamo sledeći krug kvalifikacija za WCG 2006 koji će se održati u komšiluku – u Italiji. Ostaje i nada da će naši igrači do tada uspeti da poprave formu i zabeleže neki uspeh, ali, gledajući trenutnu situaciju, čak i prolazak kroz grupe u singl eliminacije će biti uspeh za SCG igrače. Nezainteresovanost i nemotivisanost su glavni krivci za ovako loše stanje na našoj sceni.

Aleksandar AŠKOVIĆ

 
WCG finale 2005
Šta mislite o ovom tekstu?
AMD ECC
ESL EMI
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera