WWW VODIČ<>
112005<><>

Lego

Ako ste mislili da su Lego kockice nešto što pripada prošlosti i čemu nije mesto u današnjem svetu video-igara i brze zabave, kratka šetnja Internetom biće dovoljna da vas uveri u to koliko grešite.

Polazna tačka svakako je zvanična stranica same kompanije www.lego.com. Tu možete saznati da ime „Lego” potiče od danskog izraza „leg godt”, što znači „dobro se igrati”, kao i da je kompanija Lego osnovana 1932. godine u mestu Billund u Danskoj, a najpre se bavila izradom drvenih igračaka. Osim istorijata same kompanije, možete naći i informacije o novim proizvodima, dešavanjima, takmičenjima, kao i o Legolendu – zabavnom parku koji danas postoji u četiri zemlje sveta. Da Lego ide u korak s vremenom, videćete i ako pogledate najavu najnovije Lego Star Wars video-igre na adresi www.lego.com/eng/starwars/videogame/default.asp. To nije jedina video-igra sa simpatičnim Lego figuricama – pogledajte i naslove Lego Island, Lego Racers, Lego Chess ili Lego Football Mania.

Najveća online Lego zajednica je Lugnet (www.lugnet.com). Na stranici se nalazi pregled velikog broja serija Lego figurica, kao i kviz u kojem možete da proverite da li ste zaista pravi Lego zaluđenik ili se samo folirate. A kakvih sve pobornika ovog hobija ima, videćete ako posetite sajt www.thebricktestament.com na kojem se nalaze ni manje ni više nego scene iz Svetog pisma – predstavljene Lego figuricama. U Lego varijanti pravljeni su „Ratovi zvezda” (www5b.biglobe.ne.jp/~mbsf/sworde.htm), „Gospodar prstenova” (www.ozbricks.com/bricktales/lotr/lotrmain.html) i Robin Hud (www.ozbricks.com/bricktales/robin/robinmain.html).

Sajt http://itsa.ucsf.edu/~erikred/brick/classic/ancient.html nudi pregled finalista takmičenja u konstruisanju antičkih građevina od Lego kockica (između ostalog, tu su Partenon i rimski Koloseum). Još neke neverovatne kreacije možete pronaći prateći linkove http://peach.mie.utoronto.ca/people/tsangc/lego-index.html, www.maa.org/features/lego.html (spoj Lega i matematike), http://home.hawaii.rr.com/chowfamily/lego (uputstvo za pravljenje Lego PC-a), http://onyx.malagraphixia.com/Beretta_9mm/Beretta_9mm.htm.

Ima i ljudi koji su svoj hobi pretvorili u umetnost i bave se izradom skulptura koristeći kao materijal samo Lego kockice. Njihove radove možete pogledati na adresama www.ericharshbarger.org/lego i www.henrylim.org/LEGOSculptures.html. Verovali ili ne, postoji i instrument napravljen isključivo od Lego kocki. Autor tvrdi da na njemu može da se svira, a vi ga možete pogledati i čuti na adresi www.henrylim.org/Harpsichord.html.

Postoje još stotine ovakvih sajtova, objedinjenih u Lego webring (http://p.webring.com/hub?ring=lego). A ako odlučite da se i sami oprobate u Lego kreacijama, preporučujemo vam da počnete od sajta www.baseplate.com/toys/minifig gde virtuelno možete isprobati razne kombinacije. LDraw (www.ldraw.org) je besplatan softver namenjen 3D modelovanju Lego figurica.

Za kraj, posetite i sajt www.brickfilms.com koji nudi veliku kolekciju animiranih filmova u kojima su, naravno, Lego junaci u glavnim ulogama.

Vukašin TADIĆ

 
Mađioničari i trikovi
Komičan e-sadržaj
Gljive
Lego
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera