TEST PLAY<>
112005<><>

Asterix & Obelix XXL 2: Mission Las Vegum

Da platformske igre nisu passe, uprkos uvreženom mišljenju, Atari i francuski studio Etranges Libellules dokazali su modernom 3D akcionom platformom Asterix & Obelix XXL (SK 10/2004). Uprkos lošem marketingu i ograničenom tržištu – igra nije plasirana van granica Evrope, verovatno zbog (pogrešne?) procene da tematika „prekookeancima” nije zanimljiva – galski tandem se popeo na sam vrh lestvice popularnosti. Jasno, nastavak je bio sasvim izvestan.

Asterix & Obelix XXl 2: Mission Las Vegum potpisala je ista autorska ekipa koja se potrudila da originalni koncept obogati novom scenografijom, kvalitetnijim tehnikalijama, urnebesnim humorom i manjim gameplay poboljšanjima. U centru pažnje ovoga puta je druid Aspiriniks koji je iznenada počeo da se ponaša veoma čudno, dok drugi druidi širom Rimskog carstva misteriozno nestaju. Kakvo se zlo sprema, prokljuviće, naravno, Asteriks i Obeliks. Poprište dešavanja je Cezarov zabavni park Las Vegum, „grad igara” koji krase ulice organizovane u lavirinte i pandani lasvegaskih atrakcija (Little Paris, WCW, LuckSore, Little Venetia, Pirate Island, SeizeUs Palace). Igra obiluje komičnim aluzijama (nazivi lokacija i junaka – recimo, postoji lik po imenu Lari Kroft) koje su plodno tle za ludu zabavu i atmosferu doslednu stripu Uderza i Gošinija.

Struktura igre se nije promenila. Kao i u prvom delu, igrač naizmenično upravlja Asteriksom i Obeliksom (računar preuzima kontrolu nad drugim likom) koji svojim specijalnim sposobnostima rešavaju zagonetke i slažu rimske legionare kao sardine. Zahvaljujući brzim nogama, Asteriks lakše izlazi na kraj s većim brojem neprijatelja, dok masivnom Obeliksu uglavnom pripadaju zadaci koji iziskuju sirovu snagu. Kao i u prvom delu, nije teško prepoznati mesta na kojima junaci treba da zamene uloge – to su različiti mehanizmi za penjanje na visoke platforme, skriveni prolazi koje pokrivaju teški predmeti, katapulti i skalamerije koje Asteriks i Obeliks „raščlanjuju” udruženim snagama. Zagonetke su za nijansu složenije nego u prvom delu, ali rešenje je uvek očigledno i nalazi se u najbližem okruženju (dijalozi pružaju smernice). Težište igre je, prirodno, na fajtu s tupavim Rimljanima i njihovim saveznicima, čiji šlemovi donose bodove za kupovinu dodataka. Protivnici nasrću u talasima, pružajući mogućnost Galima da prikažu zavidne borilačke sposobnosti koje uključuju i atraktivne vezane tehnike i superjake udarce koji se aktiviraju sakupljanjem bočica s magičnim napitkom.

Veštim kombinovanjem raznovrsnih likova, interaktivnih elemenata i zanimljivog okruženja s vešto maskiranim granicama, autori su monotoniju sveli na najmanju moguću meru. S obzirom na rigidne okvire klasičnih 3D platformi (sveden upravljački interfejs, linearni nivoi, jednostavna mehanika, dinamičnost koja otežava programiranje kamere i drugo), to nije mali uspeh. Tehnička poboljšanja obuhvataju modifikacije kamere, koja sada bolje prati akciju i retko zauzima položaj koji ometa preglednost, tečnije i uverljivije animacije i detaljnije crteže. Mission Las Vegum je napredovao u svakom pogledu i prerastao u odličnu igru koju ljubitelji „fajterskih” platformi ne bi smeli da propuste.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Quake 4
The Suffering: Ties that Bind
F.E.A.R.
Black & White 2
Warhammer 40.000: Dawn of War: Winter Assault
Rome: Total War: Barbarian Invasion
Age of Empires III
Worms 4: Mayhem
Total Overdose
Serious Sam 2
Brothers in Arms: Earned in Blood
Bet on Soldier: Blood Sport
Ultimate Spider-Man
X-Men Legends II: Rise of Apocalypse
FIFA 06
NBA Live 06
Football Manager 2006
Asterix & Obelix XXL 2: Mission Las Vegum
Šta mislite o ovom tekstu?
Rag Doll Kung Fu
Myst V: End of Ages
Fahrenheit
NiBiRu: Age of Secrets
Heroes of the Pacific

Platforma:
PC, PS2
Potrebno:
Pentium 3/800 MHz, 256 MB RAM, D3D 32 MB VRAM
Poželjno:
Pentium 4/2 GHz, 512 MB RAM, D3D 128 MB VRAM
Veličina:
1 DVD
Adresa:
www .atari .de /productpage .php ?productID =497

83
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera