TEST PLAY<>
082005<><>

Katamari Damacy

Ovako nešto sasvim sigurno još niste videli. Katamari Damacy je igra koja prosto redefiniše pojam originalnog. Samo su Japanci mogli ovako nešto da osmisle, a potom i naprave. Tripozni elementi počeće suptilno da vam se uvlače pod kožu već kod introa, koji sadrži elemente poput ogromnih rotirajućih cvetova i pevajućih krava. Najkraće rečeno, cilj igre je kotrljati malenu lepljivu lopticu kroz raznovrsne lokacije i napraviti što veću grudvu sakupljanjem stvari preko kojih vaša rastuća lopta pređe. Zvuči ba nalno, ali lepota leži, kao što kažu, u detaljima.

Priča je potpuno besmislena. Kralj Celog Kosmosa se jednog dana budi mamuran i shvata kako je prethodne noći malo jače lumpovao, usput polomivši sve zvezde na nebu. Vi, kao sićušni princ, ekspresno dobijate zadatak da odete na Zemlju i napravite nove zvezde tako što ćete sakupiti dovoljno materijala uz pomoć vašeg Katamarija. Katamari je loptica koja se ponaša kao čičak, za koju će se zalepiti svaki objekat koji je manji od nje.

Prvi nivo vas stavlja u tipičnu japansku dnevnu sobu, gde uviđate da su princ i njegov Katamari visoki jedva desetak santimetara. Obična saksija za vas je poput kuće i sve što isprva možete pokupiti jesu gumice, čiode, bombone i slične stvarčice koje leže rasute po sobi. Fizika je tako rešena da je Katamarijem sve teže upravljati što je veći, a glavobolje pri kotrljanju će vam zadavati i predmeti nezgodnog oblika, poput olovki. Kako vaša grudva neprimetno bude rasla, sakupljaćete sve veće i veće objekte, dok ona saksija odjednom ne postane sasvim beznačajan detalj u kotrljajućoj masi predmeta. U gornjem levom uglu ekrana brojač prati obim vašeg Katamarija. Cilj igre je narasti do određene mere pre nego što vam istekne vreme.

I to je sve. Za određene konstelacije ćete morati da nakupite što više predmeta određenog tipa, ali, pored još nekih varijacija na istu temu, sve se svodi na kotrljanje i „gojenje” Katamarija. Draž je u tome što je osećaj razmere, prosto rečeno, neverovatan. Kasniji nivoi preseliće se iz enterijera u baštu, a potom i na ulice grada. Sasvim je moguće, tokom istog nivoa, proći ispod automobila parkiranog pored kuće, pet minuta kasnije pokupiti taj isti automobil (koji odjednom izgleda kao igračka), a još nekoliko minuta kasnije ćete i samu kuću iščupati iz temelja. U trenutku kada kuće krenu da se lepe za vas (obično kada vam obim dostigne oko dvadeset metara), stvari postaju zbilja zabavne. Tada vam više ništa ne stoji na putu; smejaćete se dok se vaš ogromni Katamari kotrlja kroz grad i skuplja čitave zgrade (sa sve vrištećim stanarima).

Poslednji nivo je u ovom pogledu posebno spektakularan: tokom njega je moguće narasti od pedeset santimetara do preko osam stotina metara u obimu! Tada ćete bez problema vaditi čitava ostrva iz mora, pa čak i oblake s neba. Nadrealan doživljaj upotpunjava fantastičan soundtrack, sa džez, elektronskim i j-pop numerama koje ćete pevušiti dugo pošto isključite igru.

Đorđe NAGULOV

 
The Bard’s Tale
Charlie and the Chocolate Factory
Fantastic Four
Psychotoxic
Army Ranger: Mogadishu
Psi-Ops: The Mindgate Conspiracy
The Settlers: Heritage of Kings
Warhammer: Total War
Roller Coaster Tycoon 3: Soaked!
Live for Speed: S2
Falcon 4: Allied Force
Halo 2
Jade Empire
Tekken 5
Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
Katamari Damacy
Šta mislite o ovom tekstu?
Ico
God of War
Destroy All Humans!

Platforma:
PS2
Veličina:
1 DVD
Adresa:
www .namco .com /games /katamari _damacy

90
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera