TEST PLAY<>
082005<><>

Fantastic Four

Već je postalo normalno da svaki veliki filmski letnji hit, pogotovo onaj rađen po stripu, mora biti propraćen istoimenim akcionim igračkim naslovom na punom spektru platformi. Ni „Fantastic Four” nije izuzetak. Sa stažom od preko četrdeset godina, „Fantastična četvorka” Stena Lija i Džeka Kirbija drži titulu najpopularnijeg Marvelovog serijala o superherojima. Zato će ljubitelji originalnog predloška biti prijatno iznenađeni jer igra, i pored dizajna i likova koji su kopija onih sa filmskog platna, sadrži i mnoge elemente kojih nema u filmu, ali su sastavni deo stripa.

Kao retkost u svetu superheroja, „Fantastična četvorka” nema tajne identitete. Ovaj tim astronauta dobija svoje supermoći pošto biva izložen zračenju tokom oluje u svemiru. Vođa grupe, Rid Ričards, postaje rastegljivi Mr. Fantastic. Njegova devojka Suzan Storm postaje Nevidljiva žena koja pored sposobnosti da nestane može da stvara i pomera energetska polja. Suzanin brat Džoni stiče mogućnost da se pretvori u vatru i koristi alijas Ljudska baklja. Tu je i Ben Grim čija je fizička transformacija najdramatičnija. On postaje Stvar, komad zelenog kamena koji probleme rešava čistom silom.

Igra preuzima priču filma, ali dodaje i neke pustolovine i protivnike iz stripa. Tako ćete se kroz deset poglavlja boriti protiv Anihilusa, Diavla, Puppetmastera, Dragonmana, Blastaara i Molemana. Naravno, tu je i neizbežni glavni neprijatelj četvorke – dr Doom.

Kako su naši junaci nerazdvojan tim, tokom misija moći ćete da birate koga želite da vodite. Svaki od četiri naslovna lika ima specifične napade koje možete da unapređujete tokom igre, komboe koji se aktiviraju kombinacijom tastera kao u svakoj tradicionalnoj tabačini, a tu su i njihove specijalne kosmičke moći. Tako se Mr. Fantastic rasteže da bi delio šljage izdaleka, a kada treba hakovati neki elektronski sistem, on je pravi čovek za to. Ben „Stvar” sem toga što ima solidan arsenal moćnih udaraca, može da skuplja predmete i koristi ih kao oružje. Džoni leti, baca vatrene kugle i pravi vatrene zidove, dok Sju sem korišćenja energetskih barijera i projektila može da postane nevidljiva, za one retke tajnovite momente u ovom čisto akcionom naslovu.

Najveći problem Fantastic Foura je što je to tipični neinventivni beat’em-up. Korišćenje tima superheroja s ovakvim moćima za čisto fizički obračun sa nepresušnim talasima protivnika bez ikakve potrebe da se napregnu sive ćelije jeste rasipanje resursa. Često nemate nikakvu potrebu za smenjivanjem likova, to jest razlike među njima kao da ni nema. Naravno, interesantno je razvijati komboe i kosmičke moći junaka kako biste ih videli u akciji, ali kada je njihova upotrebna vrednost identična, svejedno je koju ćete i kada iskoristiti.

Kako se indikator kosmičke energije kojom lik raspolaže brzo puni, nećete imati problema da se obračunavate s nepresušnim talasima od po četiri i više običnih protivnika. Na svu sreću, iako tradicionalno glupi i neorganizovani pri svojim napadima, protivnici su brojni i raznovrsni, kako po dizajnu tako i po načinima napada. Baš kada pomislite da neće biti nikakvog izazova, igra vas iznenadi! Naime, protiv mini-bossa ili glavnog baje na kraju svakog nivoa cela četvorka stupa na ekran. Istina, i dalje direktno vodite samo jednog od njih, ali tokom ovih borbi potrebno je kombinovanje moći i smenjivanje junaka.

Pored praćenja priče, igra nudi i Arena mod u kojem možete da do mile volje vežbate borbu protiv talasa protivnika koje sami izaberete. Završavanjem Story moda na medium i hard nivoima otključavaju se dva bonus poglavlja.

Sem tabanja, u Fantastic Four nailazićete i na nešto što bi autori voleli da poture kao „zagonetke”. Nažalost, to nije to. Naime, svaki od četiri junaka označen je određenom bojom. Kad god treba da se reši neki „problem”, igra vam odgovarajućom bojom stavlja do znanja ko vam je potreban u kom trenutku.

Ove „zagonetke” i aktiviranje nekih specijalnih poteza pokreću mini-igre koje u težem slučaju zahtevaju da u ograničenom vremenskom intervalu poređate simbole na određeni način, a u lakšoj varijanti samo da dovoljno brzo udarate po dugmićima bez mnogo razmišljanja, napunite skalu za aktiviranje datog poteza i prateće animacije. Zašto je igraču oduzeta kontrola nad likovima u ovim potencijalno najzabavnijim trenucima, ostaće misterija.

Igrači željni izazovnije i duže igre pitaće se zašto li je ovako kratka igra, sa ne baš impresivnom grafikom, smeštena na čak četiri CD-a. Međutim, ljubitelje stripa obradovaće što je taj prostor iskorišćen za gomilu dodataka koje možete da otključate tokom igranja. Tu su biografije likova, galerija korica stripova i raznih konceptualnih crteža, intervjui s glumcima iz filma, kao i sa Stenom Lijem o njegovim utiscima o samoj igri. Naš utisak je da ova, na mahove veoma zabavna igra pati od neiskorišćenosti kako moći superheroja u samoj igri tako i igračke veštine potencijalne publike.

Fantastic Four je solidan u kategoriji igara rađenih po filmovima, što i nije neki kompliment. Razonodiće svakog ležernog igrača tokom nekoliko vrelih letnjih popodneva, ali ništa više od toga. A mogla je da bude fantastična...

Dragan KOSOVAC

 
The Bard’s Tale
Charlie and the Chocolate Factory
Fantastic Four
Šta mislite o ovom tekstu?
Psychotoxic
Army Ranger: Mogadishu
Psi-Ops: The Mindgate Conspiracy
The Settlers: Heritage of Kings
Warhammer: Total War
Roller Coaster Tycoon 3: Soaked!
Live for Speed: S2
Falcon 4: Allied Force
Halo 2
Jade Empire
Tekken 5
Star Wars Episode III: Revenge of the Sith
Katamari Damacy
Ico
God of War
Destroy All Humans!

Platforma:
PC, PS2, Xbox
Potrebno:
Pentium 3/Athlon/800 MHz, 256 MB RAM, grafička kartica sa 32 MB RAM
Poželjno:
Pentium 4/Athlon/1.6 GHz, 512 MB RAM, grafička kartica sa 128 MB RAM
Veličina:
4 CD-a
Adresa:
www .f4thegame .com

77
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera