TEST PLAY<>
072005<><>

Madagascar

Tokom godina razvio se poseban podžanr platformi, tzv. „dečje igre rađene po crtaćima”. Proizvođači ovih igara vremenom su nas navikli da se svi ovakvi naslovi kreću od neozbiljnih do katastrofalno loših. Kada se pojavi nešto što je malo iznad proseka, to izgleda kao remek-delo. Madagascar je rađen na osnovu istoimenog kompjuterski animiranog filma studija DreamWorks. Ovo je priča o grupi životinja iz njujorškog zoološkog vrta. Kada zebra Marti odluči da pobegne iz vrta i vrati se u divljinu, njen prijatelj, umišljeni kralj svih životinja, lav Aleks kreće u potragu za njom. Sa Aleksom su i nespretna Glorija, ženka nilskog konja, zatim žirafa Melman, neizlečivi hipohondar, te specijalni odred pingvina.

Osnova igre su platformski nivoi na kojima naizmenično vodite ovo četvoro protagonista. Na samom početku mini-tutorijal upoznaće vas sa specijalnim veštinama svakog od glavnih junaka. Kako je ovo zaista igra za najmlađe, početni nivoi će vam dati da vodite samo po jednog od glavnih likova kako biste se navikli na njegove sposobnosti. Kasnije, kada nađete odgovarajuće toteme, moći ćete proizvoljno da menjate sve junake i birate odgovarajuću životinju za svaki problem. Tako, na primer, Aleks skače najviše, a Marti može da kopitima sruši određene prepreke. Možda nenamerno, među najzabavnije nivoe spadaju oni bez naslovnih junaka, na kojima vodite pingvine. No, Madagaskar nije isključivo platforma. Sem ovih nivoa tu su i brojne mini-igre poput trka, mini-golfa, plesa lemura ili shuffleboarda – omiljene zabave putnika na prekookeanskim brodovima. Ove mini-igre, kao i specijalnu odeću za svoje likove otključavate kupovinom u prodavnici suvenira u zoološkom vrtu. Naravno, težina osnovnih nivoa, kao i mini-igara prilagođena je uzrastu ciljne publike.

Što se tehničke strane igre tiče, tu su obavezno loše kontrole i kamera, na šta ćete se ipak vremenom privići. No, najveća mana je izgled. Likovi su lepo preneseni iz filma i odlično animirani, ali i dalje je tu još jedna stara boljka ovog podžanra. Naime, ustaljeno mišljenje da deca u igrama ne zaslužuju vrhunsku grafiku prisutno je i u Madagascaru. Ovo je zaista šteta jer u pojedinim sekvencama gotovo da se stiče utisak da igrate deo crtanog filma i tada bi grafika približnija onoj viđenoj u filmu zaista koristila.

Atmosferu upotpunjuju glasovi likova sa šašavim komentarima. Iako glasove u igri ne daju slavni glumci koji su radili na filmu, razlike su neprimetne. Kako su DreamWorksovi crtaći poznati po humoru namenjenom odraslima (pogotovo kada jedan od glasova daje Kris Rok), u verziji za igru dijalog je „očišćen”. Potencijalni problem za naše male igrače ostaje jezička barijera, no zanimljiv gameplay ovo solidno nadoknađuje. I pored svojih malih mana, Madagascar je odličan letnji naslov za najmlađe koji kombinuje 3D platformu sa nizom zabavnih mini-igara i nema sumnje da će gledaoci istoimenog filma uživati.

Dragan KOSOVAC

 
Grand Theft Auto: San Andreas
Area 51
Boiling Point: Road to Hell
The Day After
Imperial Glory
Sacred: Underworld
Necromania: Traps of Darkness
Restricted Area
Rising Kingdoms
Juiced
Squadra Corse Alfa Romeo
Madagascar
Šta mislite o ovom tekstu?
ER
Singles 2: Triple Trouble
Postal 2: Apocalypse Weekend
Still Life
Guild Wars
Battlefield 2
3D Ultra Pinball: Thrillride

Potrebno:
Pentium 3/Athlon/800 MHz, 256 MB RAM, grafička kartica sa 32 MB RAM
Poželjno:
Pentium 4/Athlon/1.4 GHz, 512 MB RAM, grafička kartica sa 64 MB RAM
Veličina:
1 CD
Adresa:
www .madagascarthegame .com

80
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera