TEST RUN<>
062005<><>

Fraps 2.5.5

„Čupanje” slika i video-isečaka iz igara

Izvući nekoliko screenshotova iz neke igre nije naročit problem, ali da li ste nekada poželeli da jedan deo vašeg igranja snimite kao video-snimak? Za ispunjavanje takvih želja može da posluži program Fraps koji, iako ima naizgled jednostavnu funkciju, nudi prilične mogućnosti.

Interfejs programa nudi četiri grupe opcija: General, FPS, Movies i Screenshots. U General opcijama može samo da se podesi da li će se program startovati minimizovan, da li će biti uvek na vrhu i hoće li se automatski startovati sa Windowsom. U odeljku FPS može da se namesti automatsko uključivanje prikaza broja sličica u sekundi (FPS, frames per second) pri pokretanju bilo koje DirectX aplikacije, što znači da Fraps može da posluži i za prosto merenje FPS-a na vašoj konfiguraciji. Tu je i mogućnost podešavanja toga u kom uglu ekrana će se vrednost FPS-a prikazivati, kao i određivanja prečica na tastaturi koje će isključivati prikaz FPS-a ili menjati uglove ekrana na kojima se FPS prikazuje. Jedna od zanimljivih stvari vezanih za merenje brzine prikaza jeste mogućnost merenja prosečne vrednosti FPS-a u intervalu koji sami određujete pritiskanjem određenog tastera. Takođe, moguće je odrediti posle koliko sekundi će se ovaj FPS benčmark automatski prekinuti. Detalji merenja se mogu zapisati u vidu tekstualnog fajla.

Movies deo Frapsa služi za podešavanja vezana za „hvatanje” video-fajlova iz igara. Sve što je potrebno podesiti jeste mesto na disku gde će se fajlovi snimati i prečica na tastaturi kojom će snimanje da otpočne. Ukoliko želite, možete da odredite koliko će FPS-a imati snimljeni materijal (15, 20, 25, 30, 40, 50 i 60), da li će se snimati i zvuk, a za veličinu snimka može da se izabere full size (maksimalna rezolucija je 1152 x 864 piksela) ili half size (četvrtina trenutne rezolucije ekrana).

Odeljak Screenshots sadrži samo osnovna podešavanja za vađenje slika iz igara, kao što su lokacija gde će slike biti smeštene, format slike (BMP, JPEG ili PNG), prečica na tastaturi... Međutim, zanimljive su dve novine koje su dodate u odnosu na prethodnu verziju: sada možete da namestite da se screenshot automatski „čupa” iz igre u određenim vremenskim intervalima i da odredite da li će trenutna vrednost FPS-a biti uključena u snimak ekrana. Maksimalna rezolucija u kojoj je moguće „hvatanje” screenshota je 2048 x 1536 piksela.

Radi lakšeg snalaženja, svaka slika i svaki video-fajl skinuti iz neke igre biće nazvani tako da ime fajla sadrži ime igre, datum i vreme snimanja.

Fraps je jednostavan i vrlo funkcionalan program koji može da vam pomogne da „ovekovečite” lepe trenutke provedene u nekoj igri. Ako ga ne registrujete, na vrhu svakog snimljenog fajla biće reklamni link za sajt Frapsa, ograničenje za video-snimke je 30 sekundi, a slike izvučene iz igara će biti nekompresovane.

Bojan NOVAKOVIĆ

 
Adobe Creative Suite 2 Premium Edition
BitDefender Professional Plus 8
Ulead DVD MovieFactory 4
Aggressive Imaging UnJPEG 1.5
Drackon Tech Menu Creator 5.0.2
Data Solution Lotto Pro 2005 6.75
Two Pilots PDF Filler Pilot 1.19.01
NeoSoft NeoPaint 4.5a
Fraps 2.5.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Window Washer 5.5.1.273
Raxco PerfectDisk Management Console 7.0

Potrebno:
Windows

Cena 30 dolara
Veličina:
700 KB, 2 MB na HD
Adresa:
www .fraps .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera