TEST PLAY<>
052005<><>

Leisure Suit Larry 7: Love for Sail!

Pažnja, pažnja! Važno obaveštenje. Devojke, krećite se oprezno. Najveći kompjuterski zavodnik ponovo je u akciji! Ukoliko negde primetite malog, nosatog, proćelavog tipa u belom kicoškom odelu, sa zlatnom „kajlom” oko vrata, znajte da u vašoj okolini „operiše” on – Lari Lafer, glavom i bradom. Zato, pamet u glavu!

Prošle su pune tri godine otkako smo poslednji put pratili Larija Lafera u njegovim nastojanjima da pronađe ljubav svog života. Iako je po nekom „redu vožnje” (kojeg se Sierra u principu pridržava) novi nastavak trebalo da bude objavljen još u toku 1995. godine, ovoliko kašnjenje je verovatno posledica rada na igri Torin’s Passage koju je takođe osmislio Al Lou, idejni tvorac svih avantura o Lariju. Srećom, čekanje se isplatilo i sada smo u prilici da dogodovštine možda najsmešnijeg kompjuterskog junaka prvi put sagledamo u novom, multimedijalnom ruhu.

Radnja Larryja 7 se direktno nadovezuje na događaje iz prethodnog nastavka ove popularne sage. Na poslednjem spratu letovališta „La Costa Lotta” izbija požar zbog nespretnosti Larija Lafera. U toku očajničke borbe za život, naš junak slučajno nalazi kartu za krstarenje luksuznim prekookeanskim brodom „P.M.S. Bouncy”. Nekoliko dana kasnije, Lari se ukrcava na brod u nadi da je konačno našao pogodan teren za svoje zavodničke aktivnosti.

Izlišno je govoriti bilo šta o tehničkim dometima igre. Jasno je da vam putem novinskog članka ne možemo dočarati sav sjaj prelepih full-screen animacija i fenomenalne džez muzike u stilu proslavljenog Henrija Mancinija i zato ćemo pustiti da slike govore same za sebe. To će biti sasvim dovoljno. Umesto bespotrebnih priča o tehničkom savršenstvu igre, pozabavićemo se nekim drugim, po našem mišljenju, bitnijim stvarima.

Prilikom opisivanja P&C avantura najčešće ne obraćamo pažnju na upravljački interfejs zato što je on tokom proteklih nekoliko godina manje-više standardizovan, i to u onom obliku koji je prvi put primenjen upravo u jednoj Sierrinoj avanturi (King’s Quest 5). Sistem baziran na ikonicama koje simbolizuju određene radnje postao je opšteprihvaćen i izgledalo je da se po tom pitanju još dugo neće ništa menjati. Međutim, sedmi nastavak Larijevih doživljaja opovrgao je ovu pretpostavku donevši jedan potpuno novi (ili možda stari) način komunikacije između igrača i kompjutera. Kursor u obliku kondoma (!) registruje sve bitne predmete, objekte i likove na ekranu, pri čemu se klikom na levi taster miša poziva sistem foldera (analogno onom u Windowsu 95) koji sadrži osnovne naredbe koje se mogu primeniti na predmet koji je u tom momentu selektovan. Najzanimljivije je to što osnovni folderi sadrže opciju „Other”. Pomoću nje se aktivira dialog box u koji se mogu ručno upisivati glagoli koji se ne nalaze na spisku osnovnih naredbi. To praktično znači da je u Larryju 7 delimično primenjen stari (i odavno napušteni) sistem upravljanja likom. On će starije avanturiste sigurno podsetiti na vreme kada su uz korišćenje rečnika tragali za pravim izrazima koje treba upotrebiti na određenom mestu, dok će oni mlađi, naviknuti na „pametne” kursore, čitavu stvar propratiti uz negodovanje. Da li je ovakav potez bio pametan ili ne, pokazaće vreme.

Scenario je najslabija tačka igre. Autorima je, izgleda, ponestalo originalnih ideja, pa su se ponovo odlučili za avanturu „zatvorenog” tipa (avantura koja se odvija na srazmerno malom broju lokacija koje zajednički čine određeni objekat iz kojeg se ne može izaći – u ovom slučaju prekookeanski brod). Ovakav pristup sam po sebi možda i ne bi bio predmet kritike da identičan recept nije primenjen i u prethodnom nastavku (Shape Up Or Slip Out) koji je u celosti bio smešten u letovalište „La Costa Lotta”. Štaviše, šesti i sedmi deo i koncepcijski liče jedan na drugi: potrebno je osvojiti nekoliko devojaka zahvaljujući prigodnim poklonima i na taj način prokrčiti sebi put do glavne „ribe”. Ostaje nam samo da žalimo što se Al Lou i njegovi saradnici nisu ugledali na starije nastavke serijala (drugi ili treći) koji su imali mnogo „jaču” priču i u kojima lov na pripadnice ženskog pola nije bio svrha igre, već samo posledica nekih drugih događaja.

Slabiji scenario nije značajnije uticao na konačnu ocenu igre. Razlog za to je vrlo prost: Larry 7 je jedna od najšašavijih i najsmešnijih avantura, i to ne samo kada je u pitanju prošlogodišnja produkcija, već i nekoliko godina unazad. Duhoviti naratorovi komentari Larijevih postupaka, dijalozi između glavnog junaka i ostalih likova (najveći biser je krezuba spremačica Pegi čiji vokabular psovki prevazilazi granice ljudske mašte), „otkačene” animacije prepune smešnih aluzija na seks i neverovatne situacije u koje junaci upadaju jesu sinteza svega najboljeg što tipično američki humor može da ponudi. Neke scene u igri se rečima teško mogu opisati (npr. „grupnjak” u mrklom mraku). O tome koliko su autori bili hrabri svedoči podatak da su kroz „masne” viceve koje priča zabavljač Vili potkačili i poznate ličnosti iz američkog javnog života kao što su bračni par Bil i Hilari Klinton, potpredsednik Al Gor, senator Bob Dol i drugi (čik neka neko kod nas pokuša da napravi nešto slično). Takođe, svi likovi koji se pojavljuju u igri su parodija na poznate ličnosti. Tako će, recimo, Lari pokušati da odvede u krevet modnu kreatorku Jamie Lee Coitus (!), manekenku Dewmi Moore, bogatašicu Annette Boning itd.

„Vruće” štivo kao što je Love for Sail! „zagrejaće” i nasmejati svakog ko bude odlučio da provede izvesno vreme na uzbudljivom krstarenju. Na sreću, novi susret s Larijem zakazan je već za 1998. godinu, i to, verovali ili ne, negde u dubinama svemira. Vanzemaljci, čuvajte se!

Slobodan MACEDONIĆ

 
Tom Clancy’s Splinter Cell: Chaos Theory
Project: Snowblind
Doom 3: Resurrection Of Evil
Obscure
Cold Fear
SpellForce: Shadow of the Phoenix
Cossacks 2: Napoleonic Wars
Battlestrike: The Road to Berlin
Airborne Troops
Stolen
SpongeBob Squarepants and Friends: Basketball
Garfield
Street Racing Syndicate
Lego Star Wars
Kao the Kangaroo: Round 2
The Moment of Silence
Silent Hunter III
Will of Steel
Final Fantasy XI
Leisure Suit Larry 7: Love for Sail!
Šta mislite o ovom tekstu?

(klik za uvećanje: JPG, 56 KB)
Ovaj tekst je reprint opisa objavljenog u našem časopisu u februaru 1997. godine. Rešenje igre možete naći ovde: www.sk.co.yu/ 2005/ 05/ siko01.html.

89
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera