PD KUTAK<>
032005<><>

Sylpheed Claws 1.0.1

Dobar i brz e-mail klijent za Linux

Sylpheed Claws je klijent za elektronsku poštu i diskusione grupe, izgrađen na grafičkoj podlozi GTK+ (www.gtk.org). Odlikuju ga brzina, intuitivno radno okruženje, laka podesivost i veliki broj naprednih mogućnosti. Organizacija okruženja je slična popularnim klijentima za Windows, kao što su The Bat, Outlook Express ili Becky. Okruženje je projektovano tako da emulira Emacs klijent i gotovo sve naredbe su dostupne preko tastature. Poruke su organizovane u MH format i mogu se koristiti kao jedinstvena baza za druge programe koji podržavaju ovaj format (kao što je Mew). Distribuira se pod uslovima Gnuove opšte javne licence (GNU GPL).

Posebnu pažnju u poslednje vreme privlači Gtk2 port Clawsa, koji je, i pored toga što je još uvek u alfa razvojnoj fazi, stabilan program. To je jedini razlog zbog kojeg trenutno ne postoji oficijelni binarni paket Gtk2 porta Clawsa, već ga je potrebno preuzeti iz CVS stabla. Colin Leroy, jedan od developera ovog porta, povremeno ažurira tar.bz2 pakete CVS stabla koji se mogu preuzeti na adresi http://colin.pclinux.fr.

Ako ste preuzeli izvorni kôd Sylpheed Clawsa sa Colinovog bloga, onda preskočite sledeće korake i počnite od konfigurisanja (korak 7) pošto obavezno pročitate README i README.claws. Napominjemo da naredbe koje počinju sa „$” treba izvršavati kao običan korisnik, a one koje počinju sa „#” kao root.

1) Napravite direktorijum cvs u svom home direktorijumu i pređite u njega naredbom
$ mkdir ~/cvs && cd ~/cvs

2) Definišite sistemsku promenljivu CVSROOT naredbom
$ export CVSROOT=”:pserver:anonymous@cvs. sourceforge.net:/cvsroot/sylpheed-claws”
(ovo će važiti samo za trenutno aktivnu sesiju konzole ili X terminala).

3) Prijavite se na CVS server naredbom
$ cvs login

4) Kada budete upitani za Password, jednostavno pritisnite ’Enter’, pošto se prijavljujete kao anonimni posetilac.

5) Preuzmite svež izvorni kôd programa naredbom
$ cvs co -r gtk2 sylpheed-claws
Preuzimanje kôda samog programa, u zavisnosti od brzine veze, može da potraje i do nekoliko desetina minuta, ali svako sledeće osvežavanje CVS stabla na vašem računaru biće neuporedivo brže od preuzimanja arhive kompletnog kôda.

6) Ako ste preuzeli TAR arhivu, raspakujte je u privremeni direktorijum (/tmp) naredbom
$ tar -xvjf http://colin.pclinux.fr/ sylpheed-claws-gtk2-1.0.1cvs1.3.tar.bz2

7) Pređite u direktorijum sa izvornim kôdom i pripremite ga za konfigurisanje sa:
$ cd sylpheed-claws
$ cp m4/missing/gpgme.m4 m4/
$ ./autogen.sh --disable-ipv6 --enable-gpgme --enable-aspell

Ukoliko ne želite interfejs preveden na srpsku ćirilicu, dodajte opciju --disable-nls u prethodnu autogen.sh liniju. Ako želite IPv6 podršku, uklonite opciju --disable-ipv6 iz iste linije, dok se podrška za GnuPG enkripciju (potreban gpgme 0.3.15 ali ne 0.4 ili noviji) isključuje uklanjanjem --enable-gpgme, a pravopisna provera uklanjanjem opcije --enable-aspell.

8) Nakon konfigurisanja, ako sve prođe bez problema, dobićete izveštaj o komponentama koje će biti kompajlirane i obaveštenje da možete započeti kompajliranje. Pokrenite ga naredbom $ make.

Kada je izvorni kôd kompajliran (za maksimalno desetak minuta), ukoliko nećete da se igrate otklanjanjem grešaka u programu i njihovim prijavljivanjem razvojnom timu, možete ukloniti specijalne poruke o greškama iz izvršne datoteke sylpheed naredbom
$ strip src/sylpheed
(ovo će smanjiti izvršni program sa 21 MB na 1,5 MB).

Ako koristite Slackware Linux i imate instaliran pkgtools, možete da napravite .tgz paket na sledeći način:
$ su
Password:
(ukucajte lozinku za root nalog)
# mkdir /tmp/package-sylpheed-claws
# make install DESTDIR=/tmp/package-sylpheed-claws
# cd /tmp/package-sylpheed-claws
# usr/local/bin/sylpheed --version

Obratite pažnju na to da u poslednjoj naredbi ispred usr nema kose crte! Na ovaj način ćete dobiti trenutnu verziju programa za koji pravite paket, pa tu verziju iskoristite za pravljenje TGZ paketa:
# makepkg -l y -c n ../sylpheed-claws-VERZIJA-i486-2.tgz

Pošto je paket napravljen, instalirajte ga naredbom:
# installpkg /tmp/sylpheed-claws-VERZIJA-i486-2.tgz

Kada instalirate program, njegova izvršna datoteka je /usr/local/bin/sylpheed. Napravite na desktopu prečicu na uobičajeni način, zadajući gorepomenutu putanju za naredbu koja će se izvršiti (polje exec).

Kada program pokrenete prvi put, dočekaće vas čarobnjak za pravljenje novog naloga. Unesite uobičajene podatke: ime, adresu e-pošte, organizaciju, naziv naloga, server za slanje (SMTP), vrstu i naziv servera za prijem (POP3, IMAP4, mbox, NNTP), te korisničko ime i lozinku za prijavu na server.

Sadržaj menija je uglavnom standardan za programe ove namene. U drugom redu je linija standardnih alata za preuzimanje, slanje pripremljenih, pravljenje novih, odgovaranje, prosleđivanje i brisanje poruka. Ispod toga se nalaze tri okna: popis direktorijuma, popis poruka u izabranom direktorijumu i prikaz izabrane poruke.

Sylpheed Claws ne podržava pisanje HTML poruka u samom programu, ali je moguće prikačiti HTML poruku napravljenu eksterno kao prilog, dok je prikaz mogućan preko Dillo dodatka (pored njega, potrebno je instalirati i mali Dillo Internet Browser). Nažalost, Sylpheed Claws za sada nema ni virtuelne direktorijume (kao KMail), ali je taj nedostatak ublažen postojanjem filtriranog prikaza poruka (brza pretraga) po različitim uslovima (autoru, temi, primaocu ili 35 drugih uslova koje je moguće kombinovati). Tu su i moćni sistemi akcija, šablona, filtriranja poruka, plug-in dodaci, rad sa više naloga, UNICODE podrška, adresar. Izuzetna brzina u radu se podrazumeva čak i sa bazom od preko 30.000 poruka. Povrh svega, program je potpuno preveden na srpski jezik, zahvaljujući projektu lokalizacije Gnomea na srpski jezik (http://prevod.org).

Sylpheed Claws je program vredan pažnje i bar sedam dana istraživanja i privikavanja na veliki broj opcija i podešavanja koja otvaraju nove granice u radu s elektronskom poštom. U slučaju da, kao i autor teksta, dnevno razmenjujete veliku količinu poruka, cenićete sve pomenute kvalitete, kao i mnogo više onih koji su zbog nedovoljno prostora ovoga puta izostavljeni.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
PocketDivXEncoder 0.3.50
VLC Media Player 0.8.1
Driver Cleaner 3.3
Oriens Enhancer 3.0
Locate32 3.0 beta
PianoFX Studio 4.0
Total Commander 6.51
TCBurner 0.9.2
Sylpheed Claws 1.0.1
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Linux/*BSD/Solaris/Windows, GTK+
Veličina:
3 MB (source), 12 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
claws .sylpheed .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera