IZLOG<>
122004<><>

Slikovnica za odrasle

Autor: Ron Vajt; izdavač: CET Beograd; obim: 404 stranice

Kvalitetna ponuda knjiga iz oblasti računarstva obično se može naći za popularnije korisničke programe. Međutim, ukoliko je u pitanju kvalitetna knjiga za početnika u računarima, izbor je mršav. Knjiga „Kako rade računari” koju je napisao Ron Vajt, a koja obrađuje ovu tematiku, doživela je sedmo izdanje (prvo je objavljeno pre deset godina), i to ne bez razloga.

Knjiga je podeljena na osam celina koje se bave podizanjem (Windows) sistema, radom mikročipova, softvera, principima čuvanja podataka, ulazno/izlaznim uređajima, multimedijom, Internetom i štampačima. Pokrivena tematika je obimna i više nego dovoljna za početnike jer obuhvata i bežične komunikacije, AGP 4X slot i mnoge druge danas aktuelne pojmove. Sama objašnjenja su prošarana bitnim istorijskim činjenicama, koje početniku samo naznačavaju kada je koja tehnologija počela da se koristi. Ipak, što je mnogo bitnije od tekstova, u knjizi su izuzetne ilustracije Timotija Edvarda Daunsa. On je na upečatljiv, plastičan i prost način uspeo da objasni složene pojmove koji se sreću u računarskom svetu. Na primer, impresivna je ilustracija rada RAM-a, gde je autor iskoristio vodovodne cevi i tok vode u njima da bi objasnio u kom pravcu teku podaci pri čitanju i pisanju u memoriju. Tekst uz ovakva objašnjenja samo prati ilustraciju, pa je knjiga svojevrsna slikovnica za starije koji žele da uđu u računarske vode.

Ovaj recept slikovitog objašnjavanja je svakako dobitna kombinacija, pogotovu što su autori dodali i fotografije kako bi ono što je objašnjeno čitalac prepoznao u praksi. Dakle, ovo je izuzetna knjiga koja se može preporučiti i kompjuterskim znalcima da upotpune svoje znanje.

Dušan STOJIČEVIĆ

 
 AKCIJE
Jubilarna žurka „Sveta kompjutera”

 AKTUELNOSTI
CSS vs. EFI

 PRIMENA
Predviđanje udara asteroida

 NA LICU MESTA
Fujitsu-Siemens Roadshow, Beograd
Canon Kick-Off, Beograd
Finale Siemens Join Multimedia, Minhen
ICT forum 2004, Niš
Toshiba i ePort, Beograd
Apple iMac G5 prezentacija, Beograd
ArtTech 5, Pančevo
Logitech donacija, Beograd
Antipiratska asocijacija SCG i II OJT, Beograd

 KOMPJUTERI I FILM
„The Incredibles”
„The Polar Express”

 IZLOG
Slikovnica za odrasle
Šta mislite o ovom tekstu?
Šta može Linux
Knjige za Office
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera