NA LICU MESTA<>
112004<><>

Isto to, samo veće

Pakom Roadshow 04, Kopaonik, 23–26. septembar

Pakom Computers je organizovao svoju četvrtu Roadshow manifestaciju i ponovo uspeo da na jednom mestu okupi veliki broj svojih prijatelja i partnera iz zemlje i inostranstva. Pored uvek interesantnih tema i cenjenih predavača, Roadshow se uvek isticao prijatnom i opuštenom atmosferom, kao i zanimljivim pratećim događanjima. Ovo je uticalo na to da Pakom Roadshow dobije status „događaja broj jedan” kada su u pitanju slična dešavanja.

I ove godine Kopaonik je ugostio Pakom i njegove zvanice. Veliki broj vendora, dilera i, naravno, novinara s kojima Pakom sarađuje rado se odazvao pozivu domaćina pa je ovo bio i najveći Roadshow do sada, sa skoro četiri stotine gostiju. Dvadesetak stranaca, uglavnom PR menadžera kompanija s kojima Pakom sarađuje, uveličao je ovaj skup svojim prisustvom, dok su „domaće” predstavljali mnogobrojni dileri iz cele zemlje i uvek neizbežni novinari pisanih i elektronskih medija.

Kasno popodne odnosno veče četvrtka bilo je predviđeno za dolazak i smeštanje u hotelu Grand. Dočekali su nas domaćini i hostese, ovog puta odabrane među najboljim studentkinjama Ekonomskog fakulteta u Nišu. U velikom holu hotela našlo se mnogo starih poznanika i prijatelja pa je odmor od puta uz priču i piće potrajao do kasno u noć. Kome neobavezno čavrljanje nije bilo dovoljno, Pakom je obezbedio 12 umreženih, sveže instaliranih računara. Činjenica da sem operativnog sistema na računarima nije bilo ničega nije zbunila grupicu novinara koja je brzo pronašla instalaciju Counter-Strikea. Još većom brzinom se CS proširio na sve računare i igranje je moglo da počne. I to je potrajalo do duboko u noć, naravno.

Prvi radni dan Roadshowa 04 počeo je svečanim otvaranjem i početnim predavanjima Dejana i Srđana Pavlovića, vlasnika Pakoma, a zatim i Vladimira Živaljevića, direktora Pakoma. Usledilo je još nekoliko predavanja od kojih ističemo ona koja su održali Rene Froleke, tehnički PR menadžer kompanije ATI, i Igor Stanek koji je zadužen za prodaju i marketing kompanije AMD za ovaj deo Evrope. Veliko znanje i broj informacija su duhovito upakovali pa su njihova predavanja bila zanimljivija od ostalih. Sledila je nešto duža pauza i tradicionalni ručak u prirodi, a potom i popodnevni deo gde su se istakli Dragan Milanović i Jasmina Divljaković ispred kompanije MSI. Nakon večere je organizovan takođe već standardan turnir u „basketu”: prijave je podnelo tridesetak ekipa, a najbolji su dobili vredne nagrade, po Asus MyPal 620 PDA uređaj.

Subota, drugi radni dan Pakom Roadshowa 04, nije bila ništa manje naporna od prethodnog dana. Ističemo Asusovu prezentaciju koju je vodio Šon Čen (Sean Chen), menadžer kompanije Asus, koji je prezentovao interesantne brojke koje se tiču prodaje Asusovih proizvoda na našem tržištu. Vrhunac dana, a možda i celog Roadshowa, bilo je predavanje o PDV-u, koji konačno počinje da se primenjuje kod nas od Nove godine. Ono je bilo interesantno svim učesnicima, čak su se i hostese pridružile gostima u sali, pa je ovo bilo i ubedljivo najposećenije predavanje s obzirom na to da je kongresna sala Konaka jedino ovoga puta bila ispunjena do poslednjeg mesta.

Iako nema direktne veze s IT industrijom, uvođenje ovog predavanja u agendu Pakom Roadshowa smatramo odličnim potezom organizatora jer nema nikoga koga PDV neće „zakačiti” od prvog januara, a pripremiti se na vreme najbolje je rešenje. Ipak, zbog iste te organizacije ovo predavanje je moralo biti prekinuto pre samog kraja zbog „sukoba” s večerom. Naime, umesto od 18 do 19 časova, objašnjenje toga šta donosi novi poreski sistem održano je od 20:15 do 21:40 kada je prekinuto da bi učesnici stigli na večeru. Opšta haotičnost je nažalost bila prisutna kod većine predavanja, tačnije kod svih sem prvog u 9 ujutro. Nijedno sledeće nije počelo niti se završilo na vreme. Nekad je u pitanju bila „viša sila” (kašnjenje aviona kojima su dolazili stranci), ali neke stvari ipak idu samo na dušu organizatorima.

Nakon predavanja o PDV-u i brze večere usledio je još jedan tradicionalni „event” – žurka u piceriji hotela Grand. Aleksandra Radović i Željko Vasić su napravili odličnu atmosferu pa su se svi učesnici raspoloženi za provod dobro zabavili.

U nedelju nije bilo nikakvih planiranih aktivnosti, pa je hol hotela opet bio krcat od ranog jutra. Neki su se pripremali za odlazak, a neki su uz jutarnju kafu sumirali utiske. Naš utisak je da je Pakom još jednom uspeo da napravi odličan „IT event”. Još više stranih vendora i interesantnih predavača, u opuštenoj atmosferi koju pruža jedna od naših najlepših planina, više nego ranije „prošarani” zabavnim sadržajima, osigurali su ugodan boravak svima. Zamerke mogu da upute samo oni kojima ovo nije prvi Roadshow i odnose se na „uvek isto”. Činjenica je da se na svakom Roadshowu igrao basket, ručalo u prirodi i lumpovalo poslednje noći, pa bismo Pakomu poželeli da naredni bude nešto inovativniji. Razmazili su nas, šta ćemo.

Saša UZELAC

 
 AKTUELNOSTI
Meteorolozi u evropskoj mreži

 NOVE TEHNOLOGIJE
HDTV (televizija visoke definicije)

 NA LICU MESTA
PaperWorld Frankfurtskog sajma, Trodat, Vels, Austrija
Samsung Future Show 04
Sajam kratke elektronske forme, Rex
MSI i PC Centar nagradna igra
PiN Computers iDay 2004, Fruška gora
Predavanje E. Kasperskog
Cores DATUM 2004
Pakom Roadshow 04, Kopaonik
Šta mislite o ovom tekstu?

 KOMPJUTERI I FILM
„Alien vs Predator”
„Shark Tale”

 SERVIS
Mali priručnik (digitalne) fotografije

PDV: porez na dodatu vrednost
Posebna tema na ovomesečnim dešavanjima bio je Zakon o porezu na dodatu vrednost koji će kao rezultat doneti poskupljenje kompjuterske robe od 1. januara sledeće godine. On uključuje oporezivanje svake transakcije, tako da se plaća 18 odsto poreza na zaradu pri svakoj prodaji. Drugačije rečeno, svaka „ruka” donosi povećanje cene od 18 odsto zarade prodavca, tako da je na kraju računar (ili komponenta) skuplji za najmanje 18 odsto. I prilikom uvoza uvoznik plaća 18 odsto poreza na cenu robe uvećanu za cenu carine, što je bilo i do sada. Dakle, svaka prodaja je prodaja krajnjem kupcu tj. oporezovana je. Druga stvar koju donosi ovaj zakon jeste porez na sve kompjuterske komponente i sam kompjuter. Do sada, ceo računar je bio oslobođen poreza, kao i većina komponenti koje se kače na USB ili paralelni port (zvučnici, eksterni hard diskovi, mikrofoni, slušalice...). Ovakav zakon je prvenstveno uveden zbog suzbijanja sive ekonomije, obezbeđuje veće prihode državi i jedan je od uslova za ulazak naše zemlje u EU.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera