NA LICU MESTA<>
112004<><>

Šta kaže Jevgenij?

Predavanje E. Kasperskog, Dom omladine Beograd, 5. oktobar

Gospodin Jevgenij Kasperski održao je drugo po redu predavanje u našoj zemlji. Manifestaciju je organizovao Singi Inženjering, distributer softvera firme Kaspersky Labs.

Hepening se sastojao od dva dela. U prvom delu, predsednik odseka za kontakte s medijima kompanije Kapersky Labs, gospodin Denis Zenkin, publici je predstavio najnoviji paket za zaštitu od virusa nazvan Kaspersky Anti-Virus Personal Pro. Prezentacija je obuhvatala letimičan pregled svih komponenti paketa, uz osvrt na nove tehnologije primenjene u sistemu za aktivnu zaštitu kojima se znatno ubrzava proces skeniranja fajlova.

U drugom delu, gospodin Kasperski je publici prvo predstavio organizaciju rada laboratorije u kojoj dvadeset ljudi na čelu s njim 24 časa dnevno analizira inficirane fajlove i, shodno potrebama, ažurira bazu virusa svakih sat vremena. Pored ovoga, opisan je i deo softverskih alata koje laboratorija koristi za proveru inficiranih fajlova, identifikaciju virusa i ažuriranje antivirusne baze.

Usledio je najzanimljiviji deo predavanja u kojem je Kasperski izneo lično viđenje današnje industrije tzv. malignog softvera (virusi, crvi, trojanci itd.). Navodeći pojedine primere, vezane uglavnom za on-line banking sisteme, branio je tezu da su pisanje i upotreba malignog softvera danas dostigli status organizovanog kriminala. U toku predavanja, Kasperski se osvrnuo i na loše bezbednosne delove najpopularnijih operativnih sistema i programa za pristup Internet servisima kao jedan od glavnih uzroka čestih epidemija.

Na kraju predavanja, g. Jevgenij je odgovarao na pitanja slušalaca koja su ponekad imala i malo šaljiviji, ali i škakljiviji karakter. Jedna od stvari koje su i dalje nerazjašnjene jeste i njegovo viđenje bezbednosti operativnih sistema kao što je Linux, tako da su se poklonici ovog sistema opet osetili uskraćenim.

Predavanju su prisustvovali predstavnici gotovo svih provajdera, kao i drugih firmi koje se u svom poslovanju oslanjaju na informacione sisteme i njihovu bezbednost. U toku predavanja, posetioci su na posebnom štandu mogli da dobiju probne verzije najnovijeg paketa.

Bojan ŽIVKOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Meteorolozi u evropskoj mreži

 NOVE TEHNOLOGIJE
HDTV (televizija visoke definicije)

 NA LICU MESTA
PaperWorld Frankfurtskog sajma, Trodat, Vels, Austrija
Samsung Future Show 04
Sajam kratke elektronske forme, Rex
MSI i PC Centar nagradna igra
PiN Computers iDay 2004, Fruška gora
Predavanje E. Kasperskog
Šta mislite o ovom tekstu?
Cores DATUM 2004
Pakom Roadshow 04, Kopaonik

 KOMPJUTERI I FILM
„Alien vs Predator”
„Shark Tale”

 SERVIS
Mali priručnik (digitalne) fotografije
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera