TEST PLAY<>
112004<><>

Leisure Suit Larry: Cum Laude

Vremena se menjaju. Ono nad čime su se naše bake i deke zgražavali, a roditelji smatrali krajnje neprimerenim, danas predstavlja sastavni deo crtanih filmova koji se nedeljom pre podne serviraju najmlađima. Današnji klinci jednocifrenog broja godina obasuti su reklamama za hot line, seksualna pomagala i uloške, a s kioska im se umesto Mikija, Paje i Šilje smeše obnažene tete i čike u maštovitim pozama koje ni „Kama Sutra” nije uspela da opiše. Igrani filmovi i TV serije kojima nedostaju „hopa-cupa” scene ili pak sočna doza nasilja, više nikog ne zanimaju, a u džepovima osnovaca se umesto klikera i žvakaćih guma češće nalaze pljuge i prezervativi. Zašto bi onda kompjuterske igre bile čedni izuzetak?

Ako su sadašnji čelnici Sierre mislili da će šest godina odsustvovanja s igračke scene moći da opravdaju jednom ovako skandaloznom igrom, onda se za tamošnji upravni odbor može reći da u njemu sede ili praznoglavi perverznjaci kojima se učinilo da su glupost i neukus cool i da ih kao takve treba bespoštedno propagirati ili lukavi i proračunati japiji koji znaju da je seks roba koja se odlično prodaje u svakom obliku. Pojam „skandalozno” ovde ne upotrebljavamo u cilju kvalifikovanja vulgarnosti kojima obiluje ova igra, već da bi se jednom rečju opisao „veličanstveni” come back nekada slavne kompanije koja je udarila temelje avanturističkog žanra. S obzirom na to da je serijal Leisure Suit Larry dobro poznat čitaocima, možemo se bez daljeg objašnjavanja pozabaviti njegovim dobrodušnim, ali beskrajno smotanim rođakom.

Poštovani avanturisti i svi drugi zainteresovani igrači, bilo da ste straight ili gay, mršavi ili debeli, živahni ili tromi, vešti ili trapavi, upoznajte svog novog heroja – Larija Lavejdža (Larry Lovage), ikonu seksualne (r)evolucije s početka 21. veka, koji ne bira ni gde će, ni kako će, ni s kim će. Jedini je problem što drugi neće s njim, barem ne dok su pri čistoj svesti, i upravo je zato naš momak u neviđenom bedaku. Ali, televizijski reality show zvani „Swingles” predstavlja životnu šansu za one koji nisu previše obdareni, u svakom smislu te reči, tako da i luzeri poput Larija, uz pravilan pristup (i upotrebu nekih nedozvoljenih sredstava), mogu solidno proći na takmičenju u osvajanju ženskih srca i konačno, posle ko zna koliko „vrućih snova”, odvući neku u krevet (oh, yeah!).

Šašavo, otužno, pa čak i prizemno? Nažalost jeste. Ali, kao što rekosmo, eksplicitnost najnovijeg (osmog) izdanja serijala o nespretnom zavodniku Lariju, koji se u međuvremenu skrasio i štafetnu palicu predao istoimenom nećaku, nije najveći greh ove igre. Naprotiv. Čistunci treba da znaju da Magna Cum Laude nije priča o Sari Kej niti hronika monaškog života, već interaktivni kurs koji govori o tome kako prići devojci i od sebe napraviti budalu, a od nje... ahm... partnera. Oni koji žive u ubeđenju da se to može uraditi s nekoliko slatkih komplimenata, buketom cveća i bombonjerom u rukama, biće zatečeni ovom igrom, tačnije arsenalom tipično muških „veština” (podrigivanje, mokrenje na javnim mestima, „ispuštanje vetrova”, „masne” opaske, otvoreno laganje i slično) na koje današnje Amerikanke, ako je suditi po autorima novog LSL-a, padaju očas posla. Toga je, naravno, bilo i u prethodnim nastavcima, ali način na koji je to prikazano sada, direktno, bez dlake na jeziku i sa scenama frontalne golotinje, stavio je igru pod udar cenzure, a u nekim zemljama, poput Australije, na listu zabranjenih proizvoda.

Mnogo veći problem od nekoliko obnaženih tela i pikantnih dijaloga jeste koncept igre. Umesto da nas posle tolikih godina obraduje pravom komičnom avanturom, Sierra je od Larija napravila bljutavu kompilaciju glupih i već viđenih mini-igrica koje su u službi jednog jedinog cilja – osvajanja „riba”. Skakanje na trampolini, ubacivanje novčića u čašu, mešanje pića, đuskanje na podijumu, igranje „crvenih rukavica”, nerviranje prolaznika i deljenje letaka samo je deo „visokoumnih” zadataka postavljenih igraču. Da stvar bude još gora, u eri sveopšte interaktivnosti, ove igrice se većinom zasnivaju na petnaest godina starom načinu izvođenja a la Dragon’s Lair (pritisni pravi taster u određenom trenutku, inače si puk’o), što dodatno banalizuje ionako klimavu strukturu igre i od nje pravi trećerazredni soft-porn filmić. Ide se čak dotle da je i vođenje dijaloga pretvoreno u neku vrstu arkadne igre u kojoj igrač kontroliše kretanje jednog spermatozoida i tako u realnom vremenu definiše karakter svojih odgovora i opaski. Ruku na srce, neke od pomenutih igrica jesu zanimljive i veoma duhovite kada se igraju prvi ili drugi put, ali posle pet-šest „obrađenih” cura naprosto postaju dosadne.

Zanimljivo je što ni u tehničkom smislu Magna Cum Laude ne predstavlja briljantno ostvarenje. Tačno je da se Lari preselio u puno 3D okruženje, što zaslužuje pohvale, ali je ono grafički prilično siromašno: šljašteće šareno, ali jednostavno, s primitivnim teksturama i grubim poligonima. S druge strane, jedna od najsvetlijih tačaka igre je fenomenalni voice acting kod kojeg se ne zna ko je odradio bolji posao – momak koji je pozajmio glas tunjavom Lariju ili devojke koje su se poistovetile s njegovim žrtvama različitih nacionalnosti, obrazovanja i telesnih prohteva.

Al Lou, tvorac Leisure Suit Larryja može samo da se krsti pred ovom sramnom reminiscencijom na legendarni serijal i da žali što nije zadržao prava na korišćenje imena i lika svog junaka. Ako je za utehu, verovatno se niko normalan neće usuditi da igru proglasi nastavkom starih Larijevih avantura i možda će ostati zaboravljena kao propali pokušaj povratka Sierre na avanturističku scenu u godini kada slavi dve i po decenije postojanja. Tragično.

Slobodan MACEDONIĆ

 
Rome: Total War
Knights of Honor
Codename: Panzers: Phase One
Warhammer 40.000: Dawn of War
Evil Genius
Hidden & Dangerous 2: Sabre Squadron
Full Spectrum Warrior
Leisure Suit Larry: Cum Laude
Šta mislite o ovom tekstu?
Kult: Heretic Kingdoms
Kohan II: Kings of War
Port Royale 2
Myst IV: Revelation
Tony Hawk’s Underground 2
Shark Tale
FIFA 2005
NHL 2005
Marine Heavy Gunner :Vietnam
Alpha Black Zero: Intrepid Protocol
Political Machine
Starshatter
Star Wars: Battlefront
Counter-Strike: Source

Potrebno:
Pentium 3/800 MHz, 128 MB RAM, GeForce 2/32 MB ili ekvivalent
Poželjno:
Pentium 4/1.5 GHz, 256 RAM, GForce 4/128 MB ili ekvivalent
Veličina:
4 CD-a
Adresa:
www .leisuresuitlarry .com

70
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera