INTERNET<>
072004<><>

Aktuelnosti u domaćim telekomunikacijama

3G vs VoIP

Mobtelov EDGE u Beogradu, UMTS do kraja godine. Rat Telekoma i Mobtela

Mobtel je tokom proteklog meseca započeo velike investicije u svoju opremu, a korisnicima je ponudio veliku novinu kada je Internet pristup u pitanju. Krenimo redom.

Poslednjeg dana maja potpisan je ugovor sa Siemensom vredan 20 miliona evra o nabavci nove opreme radi proširenja kapaciteta i pojačanja signala GSM mreže. Ceo posao kreditira Raiffeisen banka. Sedamnaestog juna je potpisan ugovor sa Ericssonom vredan čak 115 miliona evra o nabavci opreme. Ovaj posao delimično kreditira HYPO banka.

Potpisivanjem ovih ugovora počinje nova faza u razvoju i proširenju Mobtelove infrastrukture koja podrazumeva izgradnju novih centrala, baznih stanica sa pratećom radio relejnom opremom, kao i opremom koja podržava najnovije servise, uključujući i servise treće generacije mobilne telefonije, EDGE i UMTS.

Izgradnjom novih baznih stanica sa Ericssonovom opremom biće povećan kapacitet mreže, a signal 063 će se proširiti i na najnedostupnije delove Srbije.

O tome da je cela priča veoma ozbiljna govori podatak da je od 15. juna na teritoriji Beograda aktivan EDGE signal. Trenutno je instalirano oko trideset baznih stanica koje su kompatibilne s ovim standardom (od ukupno 600 baznih stanica koliko ih Mobtel ima u ovom trenutku), a nove će se instalirati u zavisnosti od isporuka opreme.

Da podsetimo, EDGE je zapravo tehnologija koja omogućava prenos podataka brzinama do 384 Kbit/s. Trenutna situacija sa EDGE terminalima (telefonima i karticama za računare) je takva da dostižu maksimalno 256 Kbit/s. „Svet kompjutera” će se potruditi da za avgustovski broj napravi test EDGE tehnologije, a do tada svi korisnici Mobtela u Beogradu koji poseduju EDGE terminale mogu da isprobaju kako GPRS saobraćaj funkcioniše preko ove tehnologije.

Pored EDGE tehnologije, Mobtel je zvanično saopštio da će prvi probni UMTS pozivi biti mogućni u decembru ove godine kada će obični korisnici moći prvi put da isprobaju blagodeti treće generacije mobilne telefonije.

GPRS tarifiranje

Posle više od deset meseci promotivnog perioda tokom kojeg je usluga GPRS-a za sve korisnike Mobtelove mreže bila potpuno besplatna, od 1. juna je počelo tarifiranje za prepaid korisnike.

Tarifiranje se vrši isključivo prema količini prenetih podataka, bez obzira na vreme koje korisnik provede na Internetu putem GPRS-a, što je jedna od osnovnih prednosti ovog protokola. Jedan kilobajt podataka koje korisnik prenese košta 0,05 dinara. Za jedan megabajt može se pregledati oko dvesta wap stranica i poslati ili primiti oko 300 tekstualnih e-mail poruka.

Da bi mogao da koristi GPRS, pre-paid korisnik treba da ima najmanje 20 dinara kredita. Na navedene cene treba dodati i 20 procenata poreza. Što se tiče postpaid korisnika, za njih je do daljnjeg GPRS saobraćaj još uvek besplatan.

Kako nezvanično saznajemo, i drugi operater mobilne telefonije Mobilna telefonija Srbije planira da uskoro uvede tarifiranje GPRS saobraćaja, ali tarifna politika i cene još uvek nisu poznate.

Cabir

Kada već pominjemo Internet komunikaciju na mobilnim uređajima, treba reći da se ovog meseca pojavio prvi „virus” za mobilne uređaje. Radi se zapravo o programu Cabir, mrežnom crvu koji se prostire preko mobilnih mreža. Crv napada Symbian OS i, po svemu sudeći, služi isključivo za demonstraciju mogućnosti prodora u aparate koji rade pod ovim operativnim sistemom. Autor virusa je izvesni Vallez iz grupe 29a koja je i ranije pravila „tehnološke proboje” kada su u pitanju virusi (prvi Win64 virus, prvi .NET virus, prvi virus za dodatne NTFS strimove i prvi makro virus koji se uspešno širio).

Cabir se distribuira u obliku SIS distribucionog fajla, ali se lažno predstavlja kao da je u pitanju Caribe Security Manager, deo sigurnosnog sistema Simbiana. Kada se Cabir useli na telefon, na ekranu se ispiše „Caribe”, a crv se zatim startuje prilikom svakog uključenja telefona. Cabir traži sve telefone kojima može da pristupi putem Bluetooth konekcije i kopira se na prvi uređaj.

Cabir funkcioniše na operativnom sistemu Symbian koji koriste mnoge Nokije, ali se veruje da bi mogao da radi i na aparatima drugih proizvođača koji koriste ovaj operativni sistem.

VoIP ili nešto drugo?

Polovinom juna počela je nova faza u borbi Telekoma Srbija za održavanje monopola u oblasti telekomunikacija. Javnost je saznala da se nešto dešava na osnovu saopštenja Verata o ukidanju iznajmljenih linija delu njihovih korisnika. Nekoliko dana kasnije Telekom je vratio u funkciju deo iznajmljenih linija i sve je ličilo na prethodne okršaje s provajderima. Ovakve stvari su se i ranije dešavale što zbog terminacije VoIP poziva što iz drugih razloga, posebno kada je u pitanju Verat koji je Telekomu „trn u oku” od kada je uspostavio sopstveni bežični link, velikog kapaciteta, ka Mađarskoj.

Međutim, ubrzo je usledilo pismo generalnog direktora Telekoma Srbija Vladi Srbije u kojem se Mobtel optužuje za terminaciju VoIP poziva iz inostranstva (videti tekst u okviru). Ubrzo je usledio odgovor generalnog direktora Mobtela (tekst u drugom okviru) u kojem je odbacio optužbe i napao Telekom Srbije. I tako je rat otpočeo... Do predavanja ovog broja u štampu razmenjeno je još po jedno saopštenje sa svake strane bez previše novih informacija.

Šta je zapravo istina od svega ovoga? To možda ovde i nije najbitnije, mada su verovatno sve optužbe sa obe strane istinite. Šta sve može da se izrodi iz ovog sukoba nije poznato. Međutim, treba imati na umu da monopol Telekoma važi još godinu dana. Takođe, treba imati na umu da postoje određeni pritisci da se to još ubrza, ali će se tada komplikovati stvari sa grčkim vlasnicima dela akcija Telekoma. Važno je da se konačno utvrdi vlasnički odnos u Mobtelu (najnovija komisija još nije završila svoj rad) i nakon toga, ukoliko se utvrdi da je država većinski vlasnik, u roku od šest meseci mora se prodati jedan operater mobilne telefonije jer će u suprotnom, zbog nepostojanja konkurencije, GSM asocijacija oduzeti licence našim operaterima.

Kako piše Financial Times Deutschland, Deutsche Telekom je zainteresovan za kupovinu Telekoma Crne Gore na objavljenom tenderu, a isti izvor iznosi da je pravi cilj Telekom Srbije. Preuzimanja bi, prema navodima, DT obavljao preko svoje firme Matav iz Mađarske (trenutno DT ima 60% akcija, ali planira da otkupi ostatak akcija). DT je već prisutan u Hrvatskoj.

Zašto o svemu ovome uopšte pišemo na ovim stranicama? Zato što rasplet ovih događaja može dovesti do velikih promena cena i kvaliteta komunikacionih usluga kod nas pa i do ukidanja dvojnika i analognih centrala koje se sada, i pored svih najava, obavlja isuviše sporo.

Dušan DINGARAC

 
Aktuelnosti u domaćim telekomunikacijama
Šta mislite o ovom tekstu?
Slučaj jednog video-snimka
Internet i njegovi korisnici
uDSL
A9
Pretraživanje Interneta preko Googlea

Pismo Draška Petrovića Vladi Srbije
Saobraćaj iz mobilne mreže Mobtela prema Makedoniji, RS i BiH uvećan je tri puta u maju i prvoj nedelji juna u odnosu na prethodne mesece. Naglo povećanje saobraćaja prema navedenim zemljama može biti posledica Mobtelovog nelegalnog preuzimanja međunarodnog saobraćaja od operatora u inostranstvu. Kako se ovaj saobraćaj iz mreže Mobtela dalje upućuje prema navedenim zemljama preko Međunarodne centrale Telekoma Srbija, stvara se gubitak za Telekom.
U dopisu koji je iz kabineta generalnog direktora Telekoma Draška Petrovića upućen Vladi navodi se da je Mobtel prekršio zakone o sistemima veza i realizovao međunarodno povezivanje svoje mreže preko mreže Internet provajdera Verat. „Nije nam poznato da li Mobtel za ovo povezivanje poseduje dozvolu, a ukoliko je izdata takva dozvola, ona nije u saglasnosti sa zakonom”, navode iz Telekoma.
Direktno povezivanje Mobtela sa međunarodnim operaterima zaobilaženjem fiksne mreže Telekoma dovodi Telekom u neravnopravan položaj.
To, takođe, stoji u pismu, donosi gubitak prihoda za Telekom jer operater Mobtel, pored saobraćaja za svoju mrežu, prikuplja u inostranstvu pozive za mobilnu mrežu 064 i prosleđuje saobraćaj u mobilnu mrežu Telekoma Srbija 064 i 065. Mobtel se lažno predstavlja kao pretplatnik koji inicira poziv tako što zameni broj ovog pozivajućeg pretplatnika drugim brojem iz svoje numeracije 063. Proverom je utvrđeno da su dodeljeni brojevi 063 brojevi nepostojećih pretplatnika u mreži Mobtela odnosno brojevi koji nisu stvarno aktivirani i dodeljeni pretplatnicima.
Telekom plaća za svaki minut saobraćaja koji se uputi u Makedoniju, BiH i RS više nego što po interkonekcijskom ugovoru dobije od Mobtela.
Iz Telekoma apeluju na nadležne organe da se važeći zakoni i dobijene licence striktno primenjuju i da se ukinu međunarodne veze kompanije Verat.

Odgovor generalnog direktora Mobtela
Generalni direktor kompanije Mobtel Patrik Harpur uputio je odgovor na otvoreno pismo generalnog direktora Telekoma Srbija Draška Petrovića, tvrdeći da su iznete optužbe na račun kompanije Mobtel neistinite. Patrik Harpur ističe da je moderna i uspešna kompanija kakva je Mobtel od osnivanja preuzela svetske principe poslovanja i menadžmenta koji se baziraju na striktnom poštovanju zakona, partnerskih odnosa sa drugim kompanijama i uvažavanju interesa korisnika.
„...Zato nas je neprijatno iznenadio neistinit i tendenciozan napad od strane direktora Telekoma D. Petrovića. Sa punom odgovornošću tvrdim da Mobtel nije realizovao nijedno direktno međunarodno povezivanje sa drugim operatorima, za šta nas optužuje D. Petrović. Mobtel celokupni svoj međunarodni saobraćaj usmerava i prima preko međunarodnih centrala Telekoma Srbije. Shodno ovome, Mobtel nije povezao svoju GSM mrežu ni preko mreže Internet provajdera Verat”, ističe se u pismu Patrika Harbura.
Generalni direktor Mobtela Harpur takođe navodi da apsolutno nisu tačne tvrdnje da Mobtel preuzima telefonske pozive iz inostranstva i upućuje ih ka mreži 064 i 065, ni bilo kojoj drugoj destinaciji. „Umesto neosnovanih optužbi na račun Mobtela, očekujemo da D. Petrović, kao odgovoran direktor državnog preduzeća, odgovori javnosti i nadležnim državnim institucijama na sledeća pitanja:
1. Kako je moguće da Telekom Srbija ostvaruje gubitke za tranzitiranje Mobtelovog saobraćaja ka Makedoniji i R. Srpskoj, kada Mobtel Telekomu Srbija za svaki minut razgovora ka ovim destinacijama plaća 12,57 dinara?
2. Kako je moguće da cena minuta razgovora sa Nemačkom za pravno lice korisnika fiksne mreže Telekoma Srbija iznosi 40,51 din (sa porezom), a da Telekom Srbija nemačkom operatoru za isti minut razgovora plaća 2,58 dinara? Kada Mobtelov korisnik poziva broj u Nemačkoj, tada Mobtel plaća Telekomu Srbija 14,26 dinara minut!
3. Kako je moguće da cena minuta razgovora sa mobilnim mrežama u Srbiji (063 i 064) za pravno lice, korisnika fiksne mreže Telekoma Srbija košta 21 dinar, a da Mobtel od ovog iznosa ima prihod od svega 1,85 dinara!? Ko ovde ostvaruje ekstremnu zaradu korišćenjem resursa Mobtelove mreže?
S druge strane, Telekom odbija bilo kakve razgovore o usklađivanju cene obračunskog minuta u nacionalnom interkonekcionom saobraćaju, držeći ovu cenu nepromenjenu od 1998. godine, zbog čega Mobtel ima gubitke od ovog saobraćaja od oko 140 miliona dinara mesečno.
4. S kojim pravom je D. Petrović potpisao „Protokol” sa članovima udruženja KDS operatora (operatora kablovske televizije) u kom daje saglasnost da KDS operatori mogu pružati telefonsku uslugu korišćenjem Internet Protokola i koristiti resurse TT kanalizacije i slično? Da li ovim protokolom, a i sličnim aktivnostima, Telekom Srbija sebi daje za pravo da obavlja poslove iz domena buduće Agencije za telekomunikacije?
5. Da li je D. Petrović svesno prekršio zakon potpisivanjem ugovora sa inostranim kompanijama o uspostavljanju međunarodnog saobraćaja na bazi IP protokola (VoIP), a da o tome nije obavestio svoje korisnike i ponudio nižu cenu razgovora, s obzirom na to da se radi o lošijem kvalitetu međunarodnih veza?
7. Zašto još uvek nije obavestio javnost o sporu sa kompanijom Sinergy i šteti koju će Telekom Srbija morati da plati u iznosu od 90 mil. EUR?
8. Zašto Telekom Srbija intenzivno radi na delimičnoj kupovini 2–3 Internet provajdera, a istovremeno čini sve da uništi jednog Internet provajdera? Da li možda zbog rodbinskih veza zaposlenih u Telekomu sa zaposlenim vlasnicima Internet provajdera koji su predmet kupovine?
9. Kako je moguće da ukupan prihod mreže 064 učestvuje samo sa 20% u ukupnom prihodu Telekoma iako se razvoj 064 mreže finansira iz prihoda fiksne mreže, a mobilna 064 mreža nema troškove zakupa vodova, interkonekcionih troškova, zakupa lokacija i slično?
10. Ko su korisnici tzv. „belih kartica”? Korišćenjem ovih kartica (besplatni razgovori za pojedine korisnike 064 mreže), Telekom direktno oštećuje državu neplaćanjem poreza na ostvareni prihod jer prihod nije ni evidentiran.
Patrik Harpur, generalni direktor Mobtela, zaključuje da je odgovor na sva ova pitanja potvrda o zloupotrebi MONOPOLA na fiksnu telefoniju Telekoma Srbija i namere D. Petrovića i njegove ekipe da ovaj gigant postigne još veću monopolizaciju svoje pozicije i time spreči odvajanje mobilnog i Internet dela od fiksne mreže. Time se svesno guši tržište telekomunikacija u Srbiji i nanosi velika šteta srpskoj privredi i njenoj poziciji u svetu – ističe Harpur.
Ovakvim neodgovornim ponašanjem menadžmenta Telekoma i njegovih prvih ljudi, Telekom će sigurno biti veliki tehnološki i socijalni problem po isteku monopola, a samim tim i problem Vlade Srbije.
Na kraju dopisa, generalni direktor Patrik Harpur izražava nadu da će Vlada Srbije ubrzati proces formiranja Agencije za telekomunikacije, čime bi zaživeo i novi Zakon o telekomunikacijama, doneti strategiju razvoja telekomunikacija i obezbediti ravnopravnu utakmicu na tržištu telekomunikacija što je jedini put ka informacionom društvu i savremenim evropskim telekomunikacionim trendovima.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera