TEST PLAY<>
072004<><>

The Suffering

Sticajem čudnih okolnosti, gro horor igara na PC-u i igračkim konzolama (pre svega) dolazi s potpisom dalekoistočnih, najčešće japanskih autora. Sa delimičnim izuzetkom Silent Hilla, takve igre su mnogo više uvrnute nego strašne, apostrofirajući banalnost, devijacije i prosute utrobe umesto pravog suspensa. Prosto rečeno, bela i žuta rasa imaju drugačije kriterijume vezane za formu virtuelnog straha, što većinu evropskih i američkih igrača ostavlja polužednim. Sem System Shocka 2 i Undyuinga, gotovo da uopšte nema značajnih naslova tog tipa kreiranih u podnebljima s kojima delimo veći deo mentalnog sklopa.

Zato je The Suffering pravo pravcato osveženje, ledeni Knjaz Miloš u suvoj pustari uverljivog real-horrora. Originalno izdata pre manje od pola godine u verzijama za Xbox i PS/2, igra je proizvela seizmičke udare na čula ubogih potrošača i kritičara-profesionalaca, naviklih na određene granice emocionalnog angažmana koji se smatra podobnim za investiranje u igru. The Suffering je probio nekoliko ustaljenih konvencija, sablaznio mamine sinove iz inostranih igračkih glasila, pomerivši iz ravnoteže čak i ogrubele srpske igrače.

Glavni junak, okosnica priče i vaše vozilo destrukcije je Torque, osuđen za navodno ubistvo sopstvene žene i sinova. Iako se zločina uopšte ne seća, osuđen je na smrt i transferovan u „Death Row” krilo ostrvskog zatvora. Abbott Maximum Security State Penitentiary je mesto sa zlokobnom istorijom, supermračnom prošlošću i dijaboličnom namenom, uspavana kuća parališućeg straha kojoj je falio još jedan mali zamajac da se konačno probudi. Torquovim smeštanjem u ćelijski blok sa još nekoliko nesrećnika koji čekaju egzekuciju smrtonosnom injekcijom stvari počinju da se kotrljaju: u zatvoru nestaje struje, urlanje i kuknjava počinju da se čuju sa svih strana, a kolege i stražari bivaju istranžirani u potpunom mraku od strane nečeg smrtonosnog i nadasve paranormalnog. Torque iskače iz ćelije i kreće na dug put do izlaza koji će se pretvoriti u apokaliptični marš do uzroka, povoda i posledica njegovih sopstvenih demona i saznavanje prave istine o sebi, svojoj prošlosti i svom nasleđu...

Po svojoj strukturi, The Suffering predstavlja izrazito akcionu varijantu survival horrora, koju možete posmatrati iz perspektive trećeg ili prvog lica. Za razliku od Resident Evila i Silent Hilla, tempo igre je mnogo brži, protivnika je mnogo više, a municije i oružja ima na svakom koraku, što čini dosadnu ekonomiju mecima potpuno izlišnom. Ovde se atmosfera ne dozira na kašičicu, nema dosadnih deonica sa povremenim momentima strave. The Suffering je, od prve do poslednje sekunde, koncentrisani suspens, „rokanje” s karakondžulama u polumračnim sobama u kojima se igraju svetlo i senka, zadihano trčanje kroz zatvorski kompleks zaposednut paklenim silama, uz povremene zagonetke koje otključavaju put za dalje i uz sjajno dozirane skriptovane sekvence urađene u engineu igre, fantastične likove, maštovite monstrume i nelinearnost koja dozvoljava tri mogućna kraja igre.

Zatvorsko okruženje je urađeno na maksimalno uverljiv način, zajedno sa živopisnim „inmatesima” i stražarima koje ćete povremeno sretati. Pri susretu s većinom likova bićete stavljeni pred moralni izbor od kojeg zavisi kraj igre. Na samom početku ćete nabasati na izolovanog agenta koji će vam zapretiti smrću ako se pomerite. U tom trenutku, u glavi ćete čuti dva prepletena glasa: pokojna žena će vas preklinjati da mu date šansu, dok će vas demonski šapat navoditi da ga masakrirate. Ovakva račvanja i moralne dileme su urađeni toliko dobro da je prosto neverovatno da se ovako sjajnog efekta niko nije setio ranije. U tim situacijama ćete zaista postati Torque, emocionalno isprovociran, stavljen u dilemu koja traje nekoliko sekundi, oznojan i spreman da uguši impulsivnost ili puca u lice nesrećniku. Svaki od likova kojima poštedite život pridružiće vam se pri kompletiranju određene deonice, čineći igru lakšom i obogaćujući atmosferu monolozima (pogotovo vaš bivši kolega iz starog zatvora, čije su rečenice i zapažanja dostojni prison-talka iz serije „Oz”). Dodatna doza realnosti dolazi i kroz sveopštu upotrebu psovki, seksualnih aluzija i verbalne surovosti koja je potpuno u skladu sa zatvorskim okruženjem i „über-surovom” tematikom. The Suffering je jedna od retkih igara u kojima F-word zaista zvuči kao „dobar dan”.

Nezdravo dobru i uverljivu atmosferu igre obogaćuju i akcione sekvence sa sjajno urađenim protivnicima. Nalik nečemu što je izašlo iz mašte Klajva Barkera i H. R. Gigera, gotovo sve karakondžule predstavljaju emanaciju nekog načina egzekucije zatvorenika (na primer, stvorenje izbodeno špricevima sa smrtonosnim injekcijama). Borba u mračnim prostorijama, sa lampom na grudima kojoj nestaju baterije, škripavim zvucima struganja sečiva po zidovima, dosoljena Torqueovim flešbekovima (integrisanim u igru u vidu serije slika koje se prepliću s akcijom) čine iskustvo s kojim se po intenzitetu malo šta može meriti.

Grafički gledano, igra nije apsolutni šampion kvaliteta, ali svakako spada u višu srednju klasu. Nasleđe s konzola se pre svega vidi u manje detaljnim modelima likova i neadekvatnoj sinhronizaciji govora i usana (tamo gde se to vidi). Zato je zvuk prva liga, pogotovo ako imate neku od EAX kartica (Live ili Audigy) i dobar 5.1 sistem zvučnika. PC verzija je nešto teža u odnosu na Xbox, prvenstveno zbog odsustva auto-targetinga i veće izdržljivosti pojedinih protivnika.

Prava lepota i najveći domet The Sufferinga jeste njegova potpuna beskompromisnost. Autore je evidentno bilo baš briga za to koji će rejting igra dobiti (a označena je sa M, tj. „Mature”) i šta će bilo ko misliti ili reći o njima...

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Thief: Deadly Shadows
The Suffering
Šta mislite o ovom tekstu?
Perimeter
Alias
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Besieger
Warlords Battlecry III
Mashed
Blitzkrieg: Burning Horizon
Space Rangers
Nitro Family
Sponge Bob SquarePants: Krusty Kollection
Angels vs Devils
Söldner: Secret Wars

Potrebno:
Pentium 3/1 GHz, 128 MB RAM-a, GeForce 2/32 MB ili Radeon 7000+/32 MB
Poželjno:
Pentium 4/2 GHz, 512 MB RAM-a, GeForce 4/ti4200+ ili Radeon 9500+, SB Live!
Veličina:
2 CD-a
Adresa:
www .thesuffering .midway .com

91
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera