TEST PLAY<>
052004<><>

Colin McRae Rally 04

Najprodavanija simulacija relija, koja je godinama krojena prema ukusu široke igračke publike, nalazi se u najdinamičnijem stadijumu razvoja. O tome svedoči najnovije izdanje, unapređena varijanta trećeg dela kojom Codemasters nanovo uspostavlja kriterijume u žanru.

Od World Rally Championship licence, autentičnih šampionata i automobila ni ovoga puta nema ništa, budući da pravima raspolaže Sony koji svojim serijalom WRC za PlayStation 2 gospodari tržištem reli simulacija za konzole. Kompenzacija za ovaj nedostatak stiže u vidu automobila legendarne grupe B, po zlu čuvenih, žestoko friziranih modela s kraja osamdesetih koje je pratio renome „ubica na četiri točka”. Za razonodu je uključeno i nekoliko šminkerskih modela iz prethodnog nastavka, kao što su spaček i veliki transit van.

Osim bogatijeg voznog parka, novi Colin ima i paket kvalitetnih staza, raštrkanih po istim geografskim lokacijama kao i u prošlogodišnjem izdanju (od Španije do Finske). Kvalitet staza prevazilazi sva očekivanja – odmerena kombinacija različitih terena, predivnih krajolika i vešto uklopljenih izazova u vidu suženja, oštrih krivina s kontranagibom i raznovrsnih prepreka učiniće svaku stazu jedinstvenim doživljajem. Naročito uzbudljivu i tehnički zahtevnu kombinaciju predstavlja vožnja s pogledom iz kokpita, koju krasi autentična atmosfera jer se stiče pravi utisak iskušenja kroz koje prolaze reli vozači. Podešavanjem automobila pre trke ne treba se baviti bez preke potrebe i predznanja, budući da i naizgled beznačajna modifikacija može uzrokovati neadekvatno ponašanje vozila na stazi.

Iako se za Colina ne može reći da je strogo autentična simulacija, izuzetna upravljivost i mekoća kojom se savladavaju najteži brzinski izazovi su neodoljivi. Osećaj vožnje je bolji zbog realističnog ponašanja na različitim terenima, bolje upravljivosti i odlično simuliranog proklizavanja, koje se odvija oko sva četiri točka, umesto oko jednog fiksnog težišta kao ranije. Novi oblik „slajdinga” omogućio je suptilnije reakcije vozila, što ih čini upravljivijim, čak i pri većim brzinama. Prolazak kroz serije krivina olakšan je kratkim reakcionim vremenom komandi, naročito gasa i kočnice. Veliku pomoć u vožnji pruža i prijatno hladnokrvan, škotskim akcentom obojen glas Dereka Ringera, koji je na suvozačkom mestu zamenio Nikija Grista. Komentar staze je besprekoran, upozorenja navigatora stižu pravovremeno, a informacije koje on pruža treba koncentrisano slušati, budući da su toliko temeljne da će se svaka nova staza činiti poznatom.

Detekcija oštećenja radi kao sat. Bilo da se radi o kvaru na limariji, pogonskom ili upravljačkom sistemu, oštećenja su i te kako osetna tokom vožnje, naročito poremećaji balansiranosti trapa i kompresije. Kvarovi su praćeni i odgovarajućim audio-vizuelnim efektima: nakon nekoliko „muških” sudara iz probijenog hladnjaka pokuljaće para, a oštećen motor će imati povremene prekide u radu. Naročito su impresivni efekti stakla koje se raspršuje i odvaljenih metalnih delova koji lete svud unaokolo. Ipak, i posle najsilovitijih sudara, automobili će sačuvati celovitost da bi nekako došepali do cilja. Zadržana je standardna doza gluposti koje malo remete utisak, kao što su drastična usporavanja pri sudaru s naizgled mekanim preprekama – nisko rastinje, reklame kraj staze i saobraćajni znaci zaustavljaju vozilo u mestu, pri čemu ne trpe nikakva oštećenja.

Najviše unapređenja novi Colin donosi na polju optimizovanosti, koja je još bolja nego u prošlom izdanju. Kvalitetnija grafika i zvuk nisu uticali na performanse, tako da će na istoj konfiguraciji nova igra raditi bolje. Grafički, Colin McRae Rally 04 služi kao upečatljiva prezentacija mogućnosti novih DirectX 9 grafičkih čipova (specular lighting naročito lepo izgleda na stazama u Japanu). Prema navodima proizvođača, igra je optimizovana za ATI R420, karticu koju s nestrpljenjem očekuju ljubitelji kvalitetnog igranja. Puni 3D modeli drveća i publike, umesto dvodimenzionalnih tekstura koje su korišćene ranije, doprinose utisku da Colin ovoga puta s lakoćom prevazilazi kako Rallisport Challenge tako i Need For Speed: Underground. Igrači s bogatije opremljenim računarima moći će da uživaju i u sjajnim zvučnim efektima, koji su naročito impresivni na EAX 4.0 zvučnim karticama. Uz adekvatan hardver, ovogodišnji Colin se može koristiti za „trljanje nosa” onima koji sumnjaju u grafičku nadmoć PC-ja nad ostalim igračkim platformama. Što se podrške za više igrača tiče, u multiplayer režimu vozačkim umećem može se razmetati najviše osam igrača u online ili LAN okruženju.

Colin McRae Rally 04 je međufaza koja nagoveštava ogroman potencijal franšize, a armiju obožavalaca nagrađuje predivnom grafikom, odličnim zvukom i izuzetnom upravljivošću. Dobro utrošenih dva i po gigabajta prostora na disku.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Colin McRae Rally 04
Šta mislite o ovom tekstu?
Painkiller
Everest
War Times
Counter-Strike: Condition Zero
CSI Crime Scene Investigation: Dark Motives
Syberia II
Dead Man’s Hand
IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles - ACE
Singles: Flirt Up Your Life
The I of the Dragon
Spartan
8th Wonder of the World
Nemesis of The Roman Empire
Castle Strike
The Egyptian Prophecy: The Fate of Ramses
Sacred
Gangland: Trouble in Paradise
Uru: To D’ni

Potrebno:
Pentium 3 750 MHz, 256 MB RAM, D3D 32 MB VRAM
Poželjno:
Pentium 4 1400 MHz, 512 MB RAM, GeForce 3/Radeon 8xxx
Veličina:
4 CD
Adresa:
www .codemasters .com /colinmcrae04

91
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera