PD KUTAK<>
032004<><>

GNU Midnight Commander 4.6.0

Linuxov Norton Commander

Midnight Commander je sigurno najpoznatiji konzolni fajl menadžer za Linux. Ovaj program je deo svake veće distribucije Linuxa, pa se gotovo sigurno u obliku binarnog paketa nalazi na nekom od instalacionih diskova vaše distribucije. Ukoliko nije tako, zapakovani izvorni kôd ili prekompajlirane pakete možete preuzeti sa Interneta.

Program se kompajlira i instalira u /usr/local na uobičajen način ($ ./configure $ make #make install). Ako želite da instalirate program u, recimo, /usr, treba komandu $ ./configure pokrenuti s parametrom --prefix=/usr. Kao i većinu programa za Linux, Midnight Commander možete potpuno ukloniti pokretanjem komande # make uninstall iz direktorijuma u kojem je raspakovan izvorni kôd.

Po pokretanju će vas dočekati interfejs nalik na čuveni Norton Commander, zasnovan na ncurses bibliotekama. Podrazumevani izgled ekrana podeljenog na dve kolone sa listama fajlova lako se može izmeniti. Tako, umesto liste fajlova može stajati ASCII prikaz fajlova, informacije o fajlu ili spisak direktorijuma. Takođe je moguće uključiti filter koji će u listi prikazati samo određene fajlove. Ako je pokrenut iz grafičkog okruženja X Windows, Midnight Commander će u potpunosti podržavati rad mišem. Ukoliko želite da koristite miš u konzoli, neophodno je instalirati paket gpm (General Purpose Mouse Interface). Komandama za rukovanje fajlovima moguće je pristupiti putem padajućeg menija, kao i prečicama sa tastature. Pored toga, omogućeno je i nesmetano korišćenje shella, uz autocomplete koji se poziva istovremenim pritiskanjem tastera ’Alt’ i ’Tab’. Prelazak u shell, kao i povratak u „grafički” režim rada poziva se tasterima ’Ctrl’ i ’O’. Pored osnovnih operacija s fajlovima, poput kopiranja i brisanja, Midnight Commander nudi interfejs za njihovo traženje, pravljenje linkova, kao i za chmod i chown komande. Takođe, na EXT2 fajl sistemima moguć je povratak obrisanih fajlova. Mogućnosti za rukovanje fajlovima mogu se dodatno proširiti prepravljanjem fajla koji sadrži komande korisničkog menija, koji se poziva tasterom ’F2’. Na taj način Midnight Commander može poslužiti kao frontend za bilo koju komandu.

Poput sličnih programa sa DOS/Windows platforme, Midnight Commander podržava i rad sa arhivama. Ako u sistemu imate instalirane odgovarajuće arhivere, sadržaju arhive se pristupa podjednako lako kao bilo kom direktorijumu. Ova mogućnost je proširena podrškom za binarne pakete, bilo da su oni u formatu rpm, deb ili tgz. U tom slučaju Midnight Commander, pored sadržaja arhive, prikazuje i virtuelni fajl čijim se pokretanjem instalira paket. Još jedna od osobina gotovo svakog savremenog fajl menadžera jeste mogućnost rukovanja fajlovima na udaljenom računaru. Midnight Commander ovu mogućnost nudi korišćenjem protokolâ ftp, smb, ssh i rsh.

Uz Midnight Commander stiže i mcedit, jednostavan editor sličan DOS-ovom Editu. No, za razliku od svog pretka, mcedit ima dodatne mogućnosti u vidu makroa, provere pravopisa i preglednijeg ispisa prilikom uređivanja izvornog kôda.

Marko SIMENDIĆ

 
ProtOS Linux 1.0
Titlovanje DVD filmova
GNU Midnight Commander 4.6.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Morpheus 1.85
Registry CheckUp 1.3
Privoxy 3.0.3
3D Button Visual Editor 3.3.0.0
All-in-One Secretmaker 3.8.0

Potrebno:
Linux, Unix
Veličina:
25 MB (raspakovan, kompajliran source)
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
www .ibiblio .org /mc
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera