CeDeTEKA<>
022004<><>

RedShift 5

Mnogi ljubitelji astronomije smatraju da je RedShift, virtuelni planetarijum softverske kuće Maris Multimedia, nezaobilazno štivo i polazna osnova za izučavanje nebeskih pojava uz pomoć računara. Najnovija, peta revizija programa pojavila se krajem minule godine (pune tri godine nakon verzije 4) i donosi pregršt novina kako u sadržajnom tako i u vizuelnom segmentu.

RedShift 5 krasi reorganizovan i redizajniran upravljački interfejs koji će odgovarati i početnicima i onima koji su navikli na specifično radno okruženje. Sadržaj glavnog ekrana može da se prilagodi sopstvenim potrebama tako da sadrži najrelevantnije podatke o nebeskim telima i pojavama. Izgled zvezdanog neba moguće je „štelovati” u zavisnosti od lokacije na kojoj se nalazite, tako da odgovara realnim uslovima. Među ponuđenim lokacijama nalazi se i Beograd, kao i glavni gradovi republika nekadašnje južnoslovenske federacije. S obzirom na to da postoji opcija za fino podešavanje lokacije posmatranja, može se podesiti pogled na bilo koju lokaciju na Zemlji ili u vasioni.

RedShift 5 je daleko više od programa za dinamično prikazivanje položaja nebeskih tela, budući da nudi čitav niz pomagala – od sistema za tačno astrometričko izračunavanje rastojanja između tela pa sve do preciznog određivanja najpovoljnijih vremenskih intervala za posmatranje nebeskih pojava i najsvežijih planetarnih mapa. Implementirana OpenGL podrška omogućava znatno unapređen prikaz nebeskih tela (ubačene su teksture u visokoj rezoluciji prikupljene tokom novijih svemirskih ekspedicija), mada je osvežavanje ekrana prilikom rotiranja i zumiranja i dalje prilično sporo. Postoje i multimedijalni vodiči i opcija za snimanje dešavanja s glavnog ekrana u obliku AVI odlomaka.

Što se tiče količine informacija, RedShift 5 sadrži astrometričke podatke za čak 20 miliona zvezda (gotovo deset puta više u odnosu na RedShift 4), 70.000 objekata „dubokog” svemira, maglina, zvezdanih jata i kvazara, 50.000 asteroida i 1500 kometa. Kao i ranije, program koristi podatke najpoznatijih zvezdanih kataloga Tycho, Hipparcos, Messier, NGC, IC, Caldwell i Hubble. Pored toga, tu je i opširan astronomski rečnik sa objašnjenjima osnovnih pojava i pojmova, bogata kolekcija fotografija i sekcija Record Breakers koja sadrži sortirane podatke o nebeskim telima i pojavama. Registrovanjem proizvoda na zvaničnoj stranici programa dobija se i mogućnost periodičnog preuzimanja svežih informacija i podataka.

Vladimir PISODOROV

 
RedShift 5
Šta mislite o ovom tekstu?
Total 3D Landscape Deluxe 6.0
Kotor – digitalne fotografije
Naučimo engleski
I Love Science

Potrebno:
Windows, Pentium 2 300 MHz, 64 MB RAM, QuickTime 6.3
Veličina:
1 CD, 693 MB na HD
Cena:
60 dolara
Adresa:
www .redshift .de
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera