PRIMENA<>
122003<><>

Prepravke računara

Originalnost po svaku cenu

Šta sve može da se uradi ako stvar uzmete u svoje ruke i po principu „sam svoj majstor” napravite svoj računar tako da bude jasno različit od drugih?

Ukoliko smatrate da sve za računar mora da se kupi, kao i da se pravi isključivo u tehnički visoko opremljenim fabrikama, varate se. Nešto može da se napravi i u kući, a rezultati su dobri i više nego zabavni. Naravno, za ove računarske „majstorije” potrebna je ideja, vešte ruke i malo pažnje da ne zapalite „kućnu laboratoriju”.

Kućište?

Stari računari i razni dodaci zatrpavaju vaš dom. Ne želite da ih bacite – možda mogu da zatrebaju ili ste sentimentalno vezani za njih. Gospodin Matthijs Mourits (books.dreambook.com/mourits) nije mogao da se oprosti od polovnog servera Silicon Graphics Challenge DM, koji je nekada koštao 175 hiljada USD. Zato je zavrnuo rukave, izvadio iznutrice servera (koje su stale u tri velike crne kese za đubre) i napravio od kućišta pravi frižider zapremine oko 2,6 kubnih metara.

Standardno kućište mnogima je dosadno. Viđali smo „kućišta” u obliku automobila, a i Kris Hamond je imao zanimljivu priču. Bivši gitarista je poželeo da njegovo kućište dobije adekvatan oblik. Upotrebio je akustičnu gitaru, a rezultat je impresivan. Kućišta su inače vrlo česta tema za prepravke. Recimo kućište-bure Džefa Dajera, kućište-avion (sa sve propelerom) nemca Rajnera Wingendera, kućište „Alien” Pola Kapela iz Njujorka, kafe-kućište (sa mašinom za pravljenje kafe) Nika Pelisa iz Kolorada i još mnogo drugih.

Mreža?

Kada se pred čoveka postavi tehnički problem, on se maši za džep da kupi novi uređaj. David Taylor to nije učinio kada je njegovu firmu i kuću zaobišlo pokrivanje bežičnim Internetom. On je iskoristio konzerve hrane za pse i običan transmiter, povezavši na Internet firmu sa 20 računara i kuću. Dobijena je bežična veza široke propusne moći do 2,5 kilometara udaljene lokacije od granice pokrivanja. Izbor konzervi je bio suštinski problem jer su jedino one sa hranom za pse bile vodootporne i mogle da stoje napolju.

Hlađenje?

Nekome je buka koju proizvode ventilatori računara toliko smetala da se odlučio na neobičnu vrstu hlađenja. Kompletan računar, uključujući hard disk, ploču sa procesorom, memorijom i karticama, potopio je u akvarijum pun ulja koje ne provodi struju (http://www.ginun.com/index.php3?page=Mods/huiloboy01.htm#). Jedino što je ostalo vani jeste optički drajv iz praktičnih razloga, uz naravno tastaturu, miš i monitor. Tako je dobijeno dobro hlađenje (procesor je bez kulera), ali i tišina.

Kompjuter u automobilu

Ideja mu se motala po glavi osam godina. Zatim je napravio kompjuter u automobilu ili carputer, a put od zamisli Bredlija Džejkobsa (www.bradleyjacobs.com) do gotovog proizvoda bio je kratak. Upotrebio je malu ploču VIA EPIA M10000 (sa procesorom Nehemiah na 1 GHz, integrisanom grafičkom, USB 2.0, Firewire i LAN portovima, 512 MB PC2100 DDR memorije). Monitor je 7-inčni model Xenarc 700TSV, DVD combo uređaj je sa slotom umesto fioke (Panasonic CW-8122-B), a Hitachijev hard disk od 60 GB je pozajmljen iz notebooka. Za ulazni uređaj je iskorišćen daljinski upravljač koji, kada se otvori, krije celu QWERTY tastaturu, a ostala je touch opcija kod monitora. U automobilu je najpotrebniji GPS, pa je dodao i tu mogućnost kroz RoyalTek Sapphire GPS Mouse – miš sa GPS funkcijama. Sve ovo (osim miša i tastature) stalo je u kućište klasičnog stereo uređaja za automobil (1-DIN).

C64 na LUnixu

„Matori” računari, poput Commodorea 64 i ZX Spectruma, prevaziđeni su i odavno su deo istorije. Ipak, prva ljubav zaborava nema, pa su zaljubljenici u ove nekada popularne računare uspeli da im produže vek raznim dodacima u kućnoj radinosti. Na primer, napravljen je IDE kontroler (www.volny.cz/dundera/ide64.html) koji služi za povezivanje hard diska ili CD uređaja na C64. Kombinovanjem ovog dodatka sa LUnixom (lng.sourceforge.net/lunix), verzijom Linuxa, C64 (p)ostaje moćna mašina.

Bezvezno?

Terror-o-metter (www.junkfunnel.com) ili terorometar je svojevrsni merni instrument povezan na Internet. Pretražujući Web po ključnoj reči „terror”, na svojoj analognoj skali prikazuje koliko je pogodaka tj. koje je trenutno stanje terora u svetu. Ukoliko vam ovo nije od koristi, uz male prepravke računara možete da ispečete rakiju (www.exaflop.org/docs/x86still). Izvesni Džejms Šerman je umesto kulera napravio dodatak za protok alkohola (poput vodenih kulera). Dakle, prvo ga je zagrejao na procesoru, pa ohladio kulerom i kondenzovao se čist alkohol. „Izvukao” je bočicu alkohola sa slike.

Moderi, pažnja!

Za ovakve kućne prepravke koje izgledaju kao da su izašle iz „Đurinih kućnih čarolija” uvrežio se izraz mod, što je skraćeno od modifikacije. Dakle, moderi, bez ograničenja u ostvarenju svog moda, samo pazite – da ne bude posle: „Brzo, koji beše broj vatrogasaca (hitne pomoći, servisa, banke...)?!”

Dušan STOJIČEVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Baterije

 PRIMENA
Prepravke računara
Šta mislite o ovom tekstu?

 NA LICU MESTA
Creative prezentacija, Vršac
ArtTech 4, Pančevo
PiN Computers iDay, Fruška Gora
Sajam informatike, Novi Sad

 KOMPJUTERI I FILM
„Gospodar prstenova: Povratak kralja”
„Looney Tunes: Back in Action”
„Avanture Indijane Džonsa”, DVD
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera