KOMPJUTERI I FILM<>
122003<><>

DVD Avanture Indijane Džonsa

Who knows, doctor Jones, in a thousand years even you may be worth something! Prošlo je više od dve decenije otkako je ove reči odjeknule u mraku bioskopske sale, pre nego što se Indijana Džons i sam našao u mraku okružen zmijama. Ne znamo hoće li se ta rečenica pokazati proročanskom u vremenu ka kojem seže, ali jedno je sigurno – sagu o arheologu-pustolovu svakako vredi pogledati i danas, posle toliko godina. Imajući to na umu, Paramount je pripremio luksuzno DVD izdanje „Avanture Indijane Džonsa” koje sadrži četiri diska. Na tri diska su „Otimači izgubljenog kovčega”, „Indijana Džons i ukleti hram” i „Indijana Džons i poslednji krstaški pohod”, dok su na četvrtom posebni dodaci, raznovrsne dokumentarne reportaže o pravljenju trilogije koja predstavlja nesumnjivi etalon savremenog pustolovnog žanra.

Za ovu priliku su sve tri filmske kopije restaurirane, očišćene i digitalno remasterovane. Posao je poveren kompaniji Lowry Digital Imagery, kojoj je za to trebalo više od tri stotine računarskih radnih stanica. Utrošeno je ukupno 40 terabajta memorijskog prostora ne bi li se sa kopija uklonili kraceri, prašina i sve moguće tačkice koje mogu smetati tokom projekcije. Frejm po frejm, retuširano je oko 500.000 takvih nepravilnosti. Rezultat je toliko zadivljujuć, da ga je teško predstaviti rečima – jednostavno, slika je kristalno čista. Iz LDI-ja su poručili da će svaki gledalac koji na bilo kom filmu pronađe zaostalu tačkicu istog trenutka dobiti posao kod njih. Slobodno se može reći da filmovi bolje izgledaju sada nego na „glanc novim” kopijama direktno iz laboratorije u vreme kada su nastajali.

Prirodno, dokumentarci koji prikazuju zbivanja iza scene tokom snimanja sva tri filma predstavljaju naročito zanimljiv deo ovog paketa, tim pre što su svi trikovi izvođeni pre dve decenije i bez upotrebe računarske animacije (a šuška se da će i u četvrtom filmu o Indijani Džonsu, koji se uveliko priprema, biti više kaskaderskih podviga uz minimalne dodatke sa računara). Mogu se, između ostalog, videti probni snimci koje su pravili Tom Selek za Indijanu i Šon Jang (Fordova kasnija partnerka iz „Blejdranera”) za ulogu Merion Rejvenvud, od kojih se kasnije odustalo kao izbora za glavne uloge. U tu grupu spada i Deni de Vito, koji je isprva bio planiran za ulogu Salaha, „egipatskog prijatelja Indijane Džonsa”. Da je prihvatio, ko zna koga bismo danas gledali u ulozi Gimlija u „Gospodaru prstenova”...

Nenad VASOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
Baterije

 PRIMENA
Prepravke računara

 NA LICU MESTA
Creative prezentacija, Vršac
ArtTech 4, Pančevo
PiN Computers iDay, Fruška Gora
Sajam informatike, Novi Sad

 KOMPJUTERI I FILM
„Gospodar prstenova: Povratak kralja”
„Looney Tunes: Back in Action”
„Avanture Indijane Džonsa”, DVD
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera