TEST PLAY<>
122003<><>

Apocalyptica

Zemlja je postala bojno polje u ratu između Raja i Pakla. Veliki broj iskvarenih duša i ništa manje grehova širom sveta pomogli su Sotoni da se manifestuje na planeti. Vernici su se povukli u novootkrivene galaksije gde su formirali svoje kolonije. Najhrabriji su branili koloniste od nečastivih sila čiji je cilj bilo uništenje ljudskog roda. Ovo je izazvalo gnev Boga koji je poslao Armagedon na Zemlju. Sotona i svi njegovi podanici uništeni su, a ljudi su formirali armije za patroliranje univerzumom, za slučaj da se nečastivi iznova pojavi. To se i dogodilo, nekoliko milenijuma kasnije. Uspostavivši ispostavu Pakla na Zemlji, koja je dobila ime Novi Had, krenuo je putem osvete.

Tako nekako započinje Apocalyptica koju su napravili u programerskoj kući Extreme FX, akcija u trećem licu sa nekoliko pozajmljenih ideja iz Jedi Outcasta, uz jasno vidljivu činjenicu da su džedaje zamenili katolički vernici sa Biblijama pod oklopima.

Dok je glavni cilj programera bio da igra bude interesantna u multiplayer okršajima, ni misije za jednog igrača nisu za potcenjivanje. Na početku će vam biti ponuđeno da odaberete jednu od četiri klase zastupljene u igri i još tri za vaše saborce koje će kontrolisati računar, a koji će se u misijama pojavljivati po potrebi. Templari su jedinice za blisku borbu, opremljene jakim mačevima, ali slabe u okršajima na daljinu. Ma koliko čudno zvučalo, časne sestre će odgovarati većini igrača jer su donekle izbalansirane i, uz nešto jače vatreno oružje a slabije «hladne” okršaje, predstavljaju dobar izbor za sve koji se prvi put susreću s igrom. Poluanđeli su verovatno najinteresantniji od svih. Oni spadaju u grupaciju sposobnu da baca magije i mogu prilično brzo da se kreću. Jednog ovakvog je uvek dobro imati uz sebe, zbog mogućnosti da leči vas i vašu ekipu, a ne samo da zadaje smrtonosne udarce protivnicima. Tu su i droidi za borbu na daljinu, opremljeni jakim štitom i razornim projektilima.

Očigledno, cilj programera je bio da se okršaji mahom odigravaju hladnim oružjem ili izbliza, što će ubrzo shvatiti svi koji vole da sa bezbedne daljine bacaju projektile jer će im trebati znatno više da neutrališu protivnika. Posebna pogodnost su vezani odnosno kombo udarci koje vaš pulen izvodi mačem. U 90% slučajeva donose pobedu. Kroz 18 nivoa ispitaćete ljudski svet, svemirsku stanicu, Novi Had odnosno Zemlju i na kraju sam Pakao, gde će vas u toplini svoga doma (što nije samo stilska figura) dočekati i sam Sotona zbog kojeg ste i krenuli u avanturu.

Ono što nije omogućeno u igri za jednog igrača, ali jeste u multiplayeru jeste opcija igranja na strani «loših momaka”. Tako ćete biti u prilici da isprobate neke nove magije i mogućnosti koje će vam umesto templara i časnih sestara doneti crni vitezovi, vampiri i Ripper droidi.

Od multiplayer modova, među kojima se nalaze Deathmatch, Team Deathmatch i Capture The Flag, nainteresantnija je mogućnost da dva do osam igrača igraju neku od misija u «Objective» modu. Svaki od singleplayer nivoa može se igrati i u multiplayeru, tako što će jedna ekipa biti dobra, a druga loša. Naravno, postoje ciljevi koji se moraju ispuniti, a na vama je da to učinite ili sprečite protivnike da ih postignu. Ako vam ni sve ovo nije previše, tu je i mogućnost kampanjskog moda u kojem igrate samo na strani časnih sestara. Tada najviše četiri igrača mogu svi zajedno još jednom da prožive singleplayer kampanju.

Protivnički AI se ponaša prilično čudno, u najmanju ruku. Teško je dati konačnu ocenu da li je dobar ili loš. Nekada će na bolji način od bilo kojeg ljudskog protivnika shvatiti šta želite da uradite i izbeći vas, zadajući pri tom bolne udarce, dok će u nekim situacijama stajati nepomično i čekati svoj «preki sud”. No, da je to problem samo protivnika, kroz ovu igru prošli biste lako. Slično se ponašaju i vaši saigrači. Koliko mogu da vam pomognu, toliko su sposobni i da vas unazade, posebno svojom specijalnom sposobnošću da vam iskoče pred nišan dok ispaljujete eksplozivni projektil ili da protivniku s kojim se biju služe kao vreća za vežbanje koju morate da izbavljate i kasnije krpite.

Grafika je za današnje pojmove nešto iznad proseka. Od samog početka odiše Unreal engine atmosferom, ali Extreme FX nije otkupio prava od EPIC-a, već je razvio svoj engine pod imenom Evolution. Nažalost, Unreal engine bi u nekim trenucima bio znatno bolje rešenje. Ali, i Evolution ima svoje pogodnosti kao što je potpuna mogućnost izmena i modifikacija, što će dovesti do pojave velikog broja modova, naravno ako igra postane popularna.

Apocalyptica donosi interesantnu simbiozu naučne fantastike i religioznih nota koja nije viđena u skorije vreme na PC računarima. Jedini problem koji se može pronaći jeste činjenica da je naslov ipak malo više okrenut multiplayer ugođaju putem Interneta, tako dalekom domaćim igračima, što može dovesti do nerazumevanja igre i neshvatanja njenih potpunih potencijala.

Milan ĐUKIĆ

 
Call of Duty
Lord of the Rings: Return of the King
Lord of the Rings: War of the Ring
The Hobbit
Silent Storm
Dungeon Siege: Legends of Aranna
Sinbad: Legend of the Seven Seas
Worms 3D
Hidden & Dangerous 2
Judge Dredd: Dredd vs Death
Silent Hill 3
Contract J.A.C.K.
Empires: Dawn of The Modern World
NBA Live 2004
Harry Potter: Quidditch World Cup
FIFA Football 2004
NHL 2004
Journey to the Center to the Earth
Uru: Ages Beyond Myst
V-Rally 3
Railroad Tycoon 3
Warlords IV: Heroes of Etheria
Apocalyptica
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Pentium 3/800 MHz, 128 MB RAM, Direct 3D 32 MB
Poželjno:
Pentium 4/1.3 GHz, 256 MB RAM, Direct 3D 64 MB
Veličina:
2 CD-a
Adresa:
www .apocalyptica .net

77
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera