TRŽIŠTE<>
052003<><>

Kućni DivX plejeri

Prvi DivX uređaji

Zašto smo toliko čekali na DVD uređaje koji će puštati i MPEG-4 video?

Prvi kućni DVD uređaj sposoban da reprodukuje DivX sadržaj predstavljen je svetskoj javnosti tek pre nekoliko meseci. Proizvođačima ove vrste „hardvera” trebalo je gotovo tri godine, od kada je ustanovljen DivX standard, da izađu sa rešenjem koje je teoretski bilo moguće izvesti odmah nakon prihvatanja samog standarda. Sukob interesa vodećih svetskih kompanija i neodlučnost vlasnika prava na DivX kodek osnovni su razlozi zašto se sa omasovljenjem ovih uređaja toliko dugo čekalo. Trenutna „talasanja” na ovom polju pokazuju da nas tokom tekuće godine očekuje zaokret situacije i prava poplava kućnih i mobilnih DivX uređaja.

KiSS DVD Player DP-450 – daleko od idealnog rešenja

Ono čega se gladno tržište kućnih DivX plejera najviše plašilo jeste cena. Iako je boljim poznavaocima jasno da je hardver koji se ugrađuje u DVD plejere uz male prepravke sasvim dovoljan za DivX reprodukciju, poznat je običaj da se svaka novotarija skupo naplaćuje. Predviđanja su se obistinila. Uređaj sa oznakom DP-450, jedan od modela kućnih DVD plejera danske firme „Kiss Technology A/S” (www.kiss-technology.com), zvanično je prvi kućni DivX uređaj, ali u trenutku izlaska na svetsku pijacu koštao je ni manje ni više nego 450 evra! U vremenu kada se pristojni kućni DVD plejeri mogu kupiti za nepunih 150 evra (pa i manje), data cena može se jedino uporediti sa terminom pljačke. Postavlja se pitanje da li je uređaj vredan ovolikog novca, ili korisnik jedino plaća neotuđivo pravo proizvođača na ekskluzivnost svog uređaja. Odgovor na to, nažalost, nije tako jednostavan.

DP-450 je „svaštojed” i „progutaće” gotovo svaki multimedijalni sadržaj koji mu ponudite. Pored reprodukcije DVD, SVCD, VCD i MPEG-4 sadržaja, uređaj se odlično snalazi i sa audio i MP3 diskovima (ne čita MP3Pro standard, OGG je u potpunosti podržan, dok je WAV podrška u pripremi), kao i samostalno „narezanim” CD-R, CD-RW, DVD-R i DVD-RW medijumima (DVD+R i DVD+RW nisu podržani). Takođe, omogućeno je i gledanje JPEG slika (uz pomoć ugrađenog viewera, sa ograničenjem na slike rezolucije do 1280 x 960 piksela, naravno, skalirano na TV prijemniku). Iz nepoznatih razloga čitanje zaštićenih muzičkih CD-ova nije moguće, ali je proizvođač ostavio mogućnost da se eventualnom nadogradnjom firmvera uređaja i ta mana ispravi. Što se tiče nama najzanimljivije opcije, reprodukcije DivX sadržaja, treba reći da DP-450 prepoznaje 4.x i 5.x DivX verzije kodeka (potencijalni problem je izostanak podrške za omiljenu verziju 3.x kojom su mnogi filmovi kompresovani) kao i popularni XviD. Takođe, čitljive ekstenzije su MPG, MPEG, AVI i VOB, a lepo je što je ostavljena mogućnost prikazivanja subtitle fajlova koji mogu biti u jednom od standardnih formata: MicroDVD, SubRIP, Sami, SubViewer... Otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da fajl sa prevodom mora imati isto ime kao fajl filma, što može da napravi probleme kod ranije narezanog materijala.

Alternative niču k’o pečurke posle kiše

Na ovogodišnjem „CeBIT-u” održanom od 12. do 19. marta u Hanoveru nemačka firma „Scott” predstavila je svoje viđenje kućne varijante DivX plejera pod nazivom DVD Multiplayer 842. U lepo dizajniranom kućištu smeštena je mašina sposobna za reprodukciju DVD, SVCD, VCD, DivX, MP3, JPEG i audio sadržaja. Razlika u odnosu na „Kissov” model DP-450 je podrška za DivX kodeke verzije 3.x i 4.02, dok je omogućena opcija osvežavanja sistemskog softvera (firmware), što obezbeđuje dalju nadogradnju. Više informacija na sajtu proizvođača: www.scott.de.

U okviru iste manifestacije firma „LiteOn”, nama dobro poznata po CD i CD-RW uređajima, predstavila je svoj novi model LVD-2001 izuzetnog dizajna. Koristeći tehnologiju firme „Sigma Designs” (www.sdesigns.com) poznate po proizvodnji dekoderskih čipova, tačnije njihov čip EM8500, nastao je snažan uređaj sposoban da, pored standardnog sadržaja, reprodukuje DivX 3.11, 4.x, 5.x (Pro) i XviD materijal. LVD-2001 će sa najavljenom cenom ispod 250 evra (na Zapadu) sigurno biti hit. Dodatne informacije naći ćete na adresi www.liteon.com.

Model holandske firme „Revoy” 3200DX privukao je pažnju zbog svoje neverovatne vizuelne sličnosti sa „Kissovim” modelom DP-450. Pogledom „ispod haube” dolazi se do zaključka da im se ni specifikacije ne razlikuju previše, a tu je i slična cena od 400 evra. Zbog toga je već prozvan DP-450 klonom. Dodatne informacije na adresi www.revoy.nl.

• • •

Na kraju, taman kada pomislite da je konačno kucnuo čas da zaboravite na gledanje omiljenih filmova na monitoru računara ili putem TV izlaza na grafičkim karticama (često sumnjivog kvaliteta) postavlja se pitanje legalnosti. Svi dobro znamo šta se dogodilo sa Napsterom i sličnim servisima i kolika je hajka jedno vreme vođena protiv MP3 komune. Kako je DivX za video ono što je MP3 za muziku, prodor na šire kućno tržište sigurno neće obradovati filmske kompanije koje će učiniti sve ne bi li sprečile pirateriju i rasturanje DivX kopija. Možda bi im bolje bilo da razmisle o izdavanju naslova i u ovom formatu i na taj način bar malo ublaže efekte onoga što je ionako neizbežno. Kućni DivX uređaji nezadrživo dolaze, a modelima Sharp HG-01S, Palmbutler PB1500/PB3200, Xoro HSD 400 i mnogim drugim tek ćemo da posvetimo pažnju.

Vladimir PISODOROV

 
 TRŽIŠTE
Kućni DivX plejeri
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRIMENA
Kontrola letenja

 NA LICU MESTA
Art-Tech III

 KOMPJUTERI I FILM
„The Matrix Reloaded”

DivX Networks i ESS Technology
Video kodek koji je sa sobom doneo mogućnost reprodukcije kvalitativno slične onoj sa DVD uređaja (MPEG-2), uz sedam do deset puta veću kompresiju (MPEG-4), do sada je bio privilegija „samo” 75 miliona registrovanih korisnika širom sveta. Početkom ove godine potpisan je veoma važan ugovor o saradnji između „DivX Networksa” i korporacije „ESS Technology Inc.” koja je jedan od vodećih proizvođača video dekoderskih čipova, kakvi se ugrađuju u DVD plejere. Lako je izvesti zaključak da predstoji značajna promena postojeće slike tržišta. „ESS Technology Inc.” se obavezao da će tržištu ubrzo predstaviti seriju pojedinačnih čipova i čip-setova zasnovanih na svojoj familiji proizvoda Vibratto. Korisne adrese sa dodatnim informacijama su www.divxnetworks.com, www.divx.com i www.esstech.com.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera