JA, IGRAČ<>
042003<><>

Mjehur Ubica

Svojevremeno sam dobio jaku sedmicu iz političke ekonomije...

Koncentracija krupnog kapitala na aktivnosti koje donose veliki novac pravilo je koje u poslednjih 100 godina važi kao jedan od retkih ekonomskih aksioma. Vađenje i prerada nafte, proizvodnja čipova, brodova i filmskih hitova podrazumeva šlepere dolara u investicijama koje pojedinačni ekonomski entiteti ne poseduju. Uloženi novac se tim tajkunskim trustovima vraća laganim i predvidljivim tempom, u dobroj meri oslobođen neizvesnosti koju apostrofira odsustvo monopola. Ovakva polarizacija i fokusiranje uvek i svuda ima samo jedan isključivi cilj: udruživanje radi delimične ili potpune dominacije na tržištu.

Dobro, svojevremeno sam dobio jaku sedmicu iz političke ekonomije... Poenta ovog uvoda je ekonomski Mjehur Ubica (Blob) koji je dobro zaorao po našoj interesnoj sveri: svekolikom tržištu igara za računala i konzole. Možda niste obraćali pažnju, ali činjenica je da najveći procenat igara biva publikovan od strane jednog od četiri velika publishing koncerna: „Electronic Arts”, „Ubi soft”, „Microsoft” ili „Infogrames” (sitnije ribe tipa „Eidos” ne računamo u tu ekipu). Broj razvojnih timova se meri stotinama, ali svaki iole kvalitetniji na kraju završi pod skutima (ili u želucu) jednog od četiri jahača apokalipse. Zašto bi to uopšte nekoga trebalo da brine?

Zbog jedne velike, ekonomsko-sadržajno-moralno-političke uravnilovke! Storija, uzroci, posledice, rasplet i zaplet predstavljaju veoma složenu materiju, ali se osnovni motivi mogu sažeti u dva elementa: forsirana politička korektnost i (donekle s tim u vezi) osiguravanje rejtinga „E” (mogućnost prodaje igre svima, pa i najmlađoj deci). Uzmimo za primer čuveni EA: da li ste znali da u poslednjih godinu or so, svaka igra koja je izašla iz ove gigantske fabrike ne poseduje (prikazuje ili nagoveštava) krv! Medal of Honor, jedna od prvih ozbiljnih FPS igara koja nije prikazivala krv samo je otvorila Pandorinu kutiju. Najsvežiji primer, sem odsustva krvi, boluje i od totalnog manjka identiteta: C&C: Generals, valjda da ne uvredi verska osećanja muslimana, najživopisnijoj „rasi” (GLA) potpuno je osakatio motive. Umesto za Alaha, teroristi sa čalmom i arapskim naglaskom bore se protiv dominacije velikih sila, a za slobodu!

„Microsoft” je u danima dominacije Windowsa 98 smirivao strasti ubilački raspoloženih korisnika sa Age of Empires... Onda je neko verovatno skontao da je tema suviše harsh, pa je nevidljivi, progresivni kurs omekšavanja polako počeo da postaje predominantan. Nova real-time strategija iz dotičnog tabora, Impossible Creatures, osakaćena je u pola razvoja crtanom filmskom banalizacijom jedne plodne i moćne literarne teme („Ostrvo doktora Moroa”), od koje nije ostala ni bleda senka. Korisnici Xboxa znaju za mnogo više primera tog tipa. Možda najbanalniji od svih jeste galerija upozorenja u Project Gotham Racingu (bezazlene urbane trke), gde pre početka igre morate da izdržite procesiju upozorenja od „štetnosti nepažljive vožnje”, o „potrebi da akciju viđenu na ekranu ni slučajno ne ponovite u prirodi” i slično. Za kakve nas morone ti ljudi smatraju?

Prema nepotvrđenim glasinama, „Microsoft” je u pregovorima koji bi trebalo da rezultuju kupovinom „Vivendi Universala”, koji u svom šatoru već ima „Blizzard Entertainment” i „Sierru”. Šta to znači? Znači da će Starcraft: Ghost izaći isključivo za Xbox, znači da neće biti bogat „eksplicitnim nasiljem” ili maštovitim psovkama. Da li ćete u ulozi Nove, mladog Ghost komandosa morati da se izvinjavate Hydralisku koga ste smrtno ranili? Ili još bolje, možete li da zamislite Diablo 3 koji je prošao političko rešeto „Microsofta”? Kastrirani Barbarian, ljubazni Necromancer, pitoma Amazonka koja strelom samo skida kape neprijateljima... You are going to hit fallen shaman? Are you sure? This might hurt him! „Udarce sekirom u glavu viđene u igri nemojte nikako da ponovite na vašem mlađem bratu...” I tako bliže. Nadam se da neću doživeti da vidim ovako nešto.

Snop svetla u tamnom tunelu jeste skori izlazak Postala 2. Radikalni, sveopšti digitalni masakr kao protivteža mlakim bljuvotinama koje se eksponencijalno množe. Radikalniji od „South Parka”, nekorektniji od „Jackassa”, i pre nego što je izašao uzburkao je krv strane javnosti. Apparently, u jednom od nivoa imaćete priliku da izmasakrirate goste gay bara, što se nekakvoj gay federaciji iz Holandije ili Belgije uopšte nije dopalo, pa su pokrenuli javnu raspravu o zabrani distribucije igre u svom ataru. Oni su iznenađeni i uvređeni.

Miodrag „The Thing” KUZMANOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Magic: The Gathering

 DOMAĆA SCENA
Odbrana Beograda

 JA, IGRAČ
Mjehur Ubica
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera