TEST PLAY<>
122002<><>

Need for Speed: Hot Pursuit 2

Fenomen zvani Need for Speed ne prestaje da fascinira još od 1995. godine kada je prvi deo ugledao svetlost dana. Jedan od najdugovečnijih serijala u žanru „nerealisičnih” simulacija vožnje uživa renome kakvim se ne mogu pohvaliti ni objektivno kvalitetnije igre, zahvaljujući magičnom receptu koji uključuje raskošan izbor licencirnaih modela najpoznatijih proizvođača sportskih četvorotočkaša, inovativan dizajn staza i gotovo idealno balansiran fizički model, prilagođen širokom krugu igrača. Od takve formule „Electronic Arts” nije odustao ni tokom izrade šestog nastavka, koji je nastao kombinovanjem ideje Hot Pursuita (jurnjava po raznoraznim gudurama, uz izbegavanje drumske patrole) i tehničkih rešenja iz Porsche Unleasheda.

Hot Pursuit 2 je, pre svega, igra pred čijom je lepotom teško ostati ravnodušan. Čak i sa minimumom detalja, koji se preporučuje za sisteme sa GeForce 2 MX i slabijim karticama, igra izgleda bolje od većine konkurentskih naslova, dok joj u punom kvalitetu prikaza gotovo nema ravne. Detaljnost pozadinskih elemanata, pejsaži od kojih zastaje dah, sjajno modelirana vozila u kojima su vidljivi precizno animirani vozači i usporeni snimci u trenucima kada se automobil nađe u vezduhu (jump kamera), garantuju potpunu vizuelnu ekstazu. Staze su pravo remek-delo – duge su (ponekad i iscrpljujuće), raznovrsne i prepune detalja koji u nekim trenucima mogu i da remete koncentraciju. Šteta je samo što ne postoji još više različitih pejsaža. Za pohvalu je i široka mogućnost balansiranja između kvaliteta prikaza i brzine izvođenja. Zvuk je veoma dobar, što ne treba posebno naglašavati kada su NFS igre u pitanju.

U nedostatke treba svrstati nemogućnost promene vremenskih prilika, skroman izbor različitih pogleda, pri čemu ne postoji ni mnogim igračima omiljen „dashboard” pogled sa komandnom tablom u kadru, kao i rudimentiranu replay opciju koja ne nudi mogućnost promene položaja kamere. Nekima će zasmetati i nemogućnost paljenja i gašenja svetala, kao i prilično traljavo izvedena jump kamera, čija je funkcija prevashodno estetska, a može i ozbiljno da zasmeta pri većim brzinama, kada nakon doskoka i vraćanja kamere u osnovni položaj automobil može da izleti sa staze ili se nađe tik ispred drveta, ograde ili nekog drugog elementa koji pre skoka nije bio u vidnom polju. Igraču, koji je u tom trenutku dezorijentisan, to ne ostavlja dovoljno vremena da adekvatno reaguje.

Poslovično dobar izbor različitih modela u ovom nastavku je dodatno potenciran, tako da sada postoji preko dvadeset egzotičnih modela od kojih polazi voda na usta. Neki od njih su BMW M5, Ferrari F50, Jaguar XKR i apsolutna zvezda večeri, Lamborghini Murciélago. Fizički model obezbeđuje sve što je potrebno za jednu furioznu arkadnu vožnju – osećaj brzine je odličan i potenciran je trikom „inertne kamere” (kola se pri ubrzanju blago udaljavaju od kamere, a pri kočenju postoji suprotan efekat), upravljanje je solidno, mada značajno varira od modela do modela, a primetne su i razlike u performansama i ponašanju različitih modela na stazi. Pogled van automobila otkriva i izvesne propuste u simuliranju zanošenja, tako da vozila zbog neadekvatnog prenosa težišta deluju izrazito neprirodno. Još jedna zamerka mora biti upućena na račun preslabog efekta ručne kočnice, zbog čije će neefikasnosti igrači naviknuti na Colina čupati kosu s glave.

Detekcija oštećenja postoji tek da bi se spomenula, tako da ni posle višestrukog prevrtanja i niza težih sudara performanse automobila neće biti degradirane, a neće se videti ni oštećenja karoserije. Težina igre, odnosno AI protivničkih vozača, dobro je odmerena i omogućava uzbudljive trke koje će se rešavati u poslednjim metrima i u kojima se suparnici neće plašiti ni da vas izguraju s puta.

I za policajce se može reći da su uspešno prošli kurs za zagorčavanje života drumskim trkačima, tako da pokazuju niz novih trikova i taktika presretanja, koje uključuju čak i helikoptere što po putu seju eksplozivnu burad! Što je mnogo, mnogo je. Primetno je i to da patroldžije voze opasno dobre mašine, kojima nije lako uteći ni za volanom najbržih modela.

Meniji su prilično loše dizajnirani, nedostaju im raznovrsnost i sadržajnost, a ni izbor režima igre nije baš prebogat – najinteresantiji su Hot Pursuit i Championship, sastavljeni od po 33 trke čiji karakter varira od pojedinačne trke s vremenom na praznoj stazi, do prave ludnice u kojoj učestvuju suparnički vozači, drumska patrola i regularan saobraćaj. Napredak kroz igru ostvaruje se sakupljanjem novca koji se koristi za kupovinu automobila i otključavanje staza, što znači da ćete neke staze i automobile videti tek nakon više sati upornog igranja.

Hot Pursuit 2 se ne može okarakterisati kao najbolje izdanje Need for Speeda do sada, ali će svakako poslužiti kao veoma dobra zabava u kišnim danima koji su pred nama. Nadamo se samo da će sledeći nastavak, ukoliko ga bude, umesto „EA Seattlea” raditi „Black Box”, koji je s PlayStation 2 varijantom ove igre napravio daleko bolji posao.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Age of Mythology
Star Trek: Starfleet Command III
O.R.B.
Hegemonia: Legions of Iron
Lord of the Rings: Fellowship of the Ring
Rallisport Challenge
Dragon’s Lair 3D
Arx Fatalis
Battle Realms: Winter of the Wolf
Knights of the Cross
Mechwarrior 4: Mercenaries
FIFA Football 2003
NBA Live 2003
Robin Hood: The Legend Of Sherwood
Harry Potter and the Chamber of Secrets
007 Nightfire
Need for Speed: Hot Pursuit 2
Šta mislite o ovom tekstu?
Platoon
Ballerburg
The Elder Scrolls III: Tribunal
Another War
Combat Flight Simulator 3

MINIMUM:
Pentium2/350 MHz, 128 MB RAM-a, D3D 16 MB
OPTIMUM:
Pentium3/950 MHz, 256 MB RAM-a, D3D 32 MB

82
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera