TEST PLAY<>
122002<><>

Robin Hood: The Legend Of Sherwood

Jedan od najnezahvalnijih poslova u igračkoj industriji su reinkarnacije filmskih hitova. Potrebno je načiniti pravi podvig pri kreiranju kompjuterskog dvojnika, odnosno igre koja mora zadovoljiti sve poklonike originala sa velikog platna. Retko koja igra je uspela da stvori atmosferu zbog koje je upravo filmski uzor bio gledan na desetine puta.

Nastala kao narodno predanje, a najveću slavu stekla u pisanom obliku i ekranizaciji sa fantastičnim Erolom Flinom u glavnoj ulozi, priča o Robinu Hudu našla je svoje mesto u milionima domova širom planete. Kao strastveni borac za prava siromašnih, Robin je oduvek važio za čoveka na koga se treba ugledati. Pošto je na svim ostalim poljima požnjeo veliku slavu, ostala je samo konverzija priče na računare. Nažalost, malobrojna i loša PC ostvarenja posvećena borbi Robina Huda brzo su pala u zaborav.

Nemačka programerska kuća „Spellbound” koja se proslavila izdavanjem Desperadosa, odlučila je da iskoristi postojeći materijal i istka priču o legendi Šervudske šume. Robin Hood: The Legend Of Sherwood koristi isti engine kao i Desperadosi, tako da se već na prvi pogled može videti kog će tipa igra biti. Preciznije rečeno, u pitanju je squad base strategija koja se minimalno razlikuje od „kralja nad kraljevima” ovog žanra – Commandosa.

Priča je svima već dobro poznata. Posle krstaških pohoda Robin od Lokslija vraća se u svoju rodnu zemlju kao pobednik, ali tamo ga čeka veliko iznaneđenje. Princ Džon preuzeo je vlast svrgnuši sa prestola svog brata, kralja Ričarda. Prinčeva desna ruka, šerif od Notingema, konfiskovao je zemljište koje pripada Robinu, a od njega napravio odmetnika. Pošto su princ Džon i šerif najobičnije izdajice i tirani, Robin od Lokslija odlučuje da im stane na put i vrati krunu pravom kralju.

Strukturu igre sačinjavaju misije, njih trideset koje se međusobno nadovezuju. Nelinearnost je pasivno prisutna. U svakoj misiji imate striktno određen zadatak koji mora biti izvršen, a na igraču je da li će ga obaviti tiho i nečujno ne ubivši nijedno živo biće, ili sravniti sa zemljom celu armiju.

Pošto je neprijatelj brojniji, Robinu će pomagati njegova verna družina. Mali Džon, fratar Tak, Vil Skarlet i Ledi Merien samo su neki od njegovih vernih saveznika. Svaki borac za pravdu poseduje različite sposobnosti. Pored savršenog baratanja lukom i strelom, Robin može udarcem onesvestiti neprijatelja ili mu skrenuti pažnju bacanjem vrećice s novcem. Mali Džon pored snažnog udarca može da pomogne Robinu pri penjanju na visoke zidine zamka. Ostali članovi družine takođe imaju jedinstvene sposobnosti kao što su lečenje, gađanje jabukama ili košnicama sa pčelama, i razni načini eliminacije protivnika. Velika prednost Robina i njegove družine u odnosu na neprijatelja je mogućnost skakanja s krova na krov ili s velikih visina na tlo.

Sedište Robinovog društvanca je u Šervudskoj šumi. U ovom segmentu igre prisutni su menadžersko-upravljački elementi. Svaki član može učestvovati u pravljenju raznih korisnih predmeta koji će kasnije tokom borbe biti upotrebljeni. Kako ne bi lenčarili dok se ostali bore, likovi koji su u skrovištu mogu proizvoditi strele, kamenje, vrećice za novac, trave za lečenje i ostala sredstva koja su u bici presudna. U šumi se mogu uvežbavati još dve sposobnosti, borba prsa u prsa i gađanje lukom i strelom. Pre svake misije mora se odrediti koji drugovi po oružju idu u boj. Izbor je veoma važan jer samo pet „srećnika” izlazi na megdan.

Način borbe poznat je iz Commandosa, s tim što postoji jedna novina. Tokom borbe mačevima, osim standardnog kliktanja mišem mogu se izvoditi i specijalni potezi. Slično kao stvaranje čuda u Black & Whiteu, kursorom miša izvodićete razne bravurozne udarce mačem. Pažnju treba obratiti na prijatelje koji se nalaze u blizini, jer se u žaru borbe može dogoditi da se jednim udarcem onesposobi čak desetak ljudi odjednom, uključujući i sopstvene saborce.

AI protivnika varira u zavisnosti od nivoa težine. Na sva tri stepena pokazao se sasvim solidnim, pa čak i na najlakšem gde protivnici kada uvide da su nadjačani uspaničeno trče po pomoć.

U početku će misije biti zanimljive, ali zbog činjenice da se cela igra odvija na samo osam lokacija koje se iznova ponavljaju, dolazi do izražaja monotonost. Zadaci koji se izvršavaju mogu se podeliti u dve kategorije: presretanje prinčeve garde i otimanje novca ili upadanje u zamkove radi oslobađanja novih saveznika ili dobijanja neke informacije. Ima i nekoliko specifičnih misija, kao što su takmičenje za srebrnu strelu ili odbrana i osvajanje zamkova. Kada se uvežbate neke zadatke moći ćete da izvršite za nepunih pet minuta, što baš ne ide u prilog atmosferi igranja.

Najjači adut ovog ostvarenja upravo je autentična atmosfera. Iako je igra u nekim trenucima monotona, nećete imati mira dok je kompletno ne završite. Tu je veliku ulogu odigrala i sjajna grafika koja je za ovakav tip igre dovedena do perfekcije. Veličanstveni zamkovi prosto zaprepašćuju veličinom i gordošću. Takođe, detaljno su obrađeni i likovi, ali pri najvećem zumiranju slike primetna je pikselizacija. Muzika je odlično uklopljena sa akcijom u igri, tokom borbe povećavaće napetost, dok će u šumi relaksirajući zvuk jedino kvariti cvrkut ptica.

Konstantin MILUTINOVIĆ

 
Age of Mythology
Star Trek: Starfleet Command III
O.R.B.
Hegemonia: Legions of Iron
Lord of the Rings: Fellowship of the Ring
Rallisport Challenge
Dragon’s Lair 3D
Arx Fatalis
Battle Realms: Winter of the Wolf
Knights of the Cross
Mechwarrior 4: Mercenaries
FIFA Football 2003
NBA Live 2003
Robin Hood: The Legend Of Sherwood
Šta mislite o ovom tekstu?
Harry Potter and the Chamber of Secrets
007 Nightfire
Need for Speed: Hot Pursuit 2
Platoon
Ballerburg
The Elder Scrolls III: Tribunal
Another War
Combat Flight Simulator 3

MINIMUM:
PentiumII/266 MHz, 64 MB RAM-a, 3D 8 MB
OPTIMUM:
PentiumIII/ 800 GHz, 256 MB RAM-a, 3D 16 MB

86
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera