TEST DRIVE<>
042001<><>

Microstar MS6340M (KM 133)

VIA sa grafikom

Microstar MS6340M (KM 133)
Microstar MS6340M (KM 133)
Kombinacija VIA KT matične ploče i AMD procesora do sada je bila odličan izbor za sve korisnike koji traže kvalitetan i brz računar. Ipak, zbog nešto više cene ovih matičnih ploča korisnici s manjim zahtevima i/ili platežnim mogućnostima teško su se odlučivali na ovo rešenje. „Intelovi” 810/815 čip-setovi sa integrisanim grafičkim delom uz odgovarajući („Intelov”) procesor predstavljali su povoljnije rešenje, a i nose ime za koje mnogi kažu da je još uvek najbolje u ovom poslu.

Shvativši ovo, odgovorni ljudi u VIA-i odlučili su da ponude jedno takvo integrisano rešenje. Kao osnova je poslužio Northbridge sa KT 133 čipseta (VT8363) u koji je trebalo dodati grafički deo. Ęonstruisali su ga inženjeri firme S3, nekada jednog od najjačih proizvođača grafičkih čipova, danas kompanije u vlasništvu „VIA Technologiesa”. Kombinovali su 2D deo iz Savage2000 i 3D deo iz serije čipova Savage 4, a dobijeni mešanac nazvan je ProSavage. Kada je ovo naknadno ugrađeno u VT8363 čip dobijen je VT8365, Northbridge novog ProSavage KM 133 čipseta. Važno je napomenuti da je AGP port i dalje zadržan, čime je omogućena ugradnja boljih grafičkih kartica u slučaju potrebe. Kao i u kod KT čipseta, za južni most koriste se VT82C686A(B) čipovi.

Prva ploča sa ovim čipsetom koja je stigla do nas je „Microstarov” 6340M. MicroATX format, samim tim i malo mesta za proširenje i solidan kvalitet izrade su ono što karakteriše ovu ploču. Poseduje 3 PCI i jedan CNR slot, a za Southbridge je iskorišćena savremenija, B varijanta južnog mosta pa je podržan i ATA-100 standard. AC ’97 podrška za zvuk se podrazumeva.

Uloga kontrole BIOS-a i ovde je poverena Awardu, u verziji 6.00. Sem nameštanja koliko će memorije grafički deo „ukrasti” (2 do 32 MB RAM-a), sve ostale opcije su potpuno standardne i mnogo puta viđene. Pomenimo i da je, zarad overklokovanja, pomoću desetak opcija moguće ubrzati takt magistrale do 112 MHz. Vrlo oskudno, ali kada se uzme u obzir kome je ova ploča namenjena, male mogućnosti se ipak ne mogu uzeti kao minus.

Ploča se u radu ponašala vrlo dobro, nije bilo nikakvih problema sa stabilnošću, dok performanse zavise od toga da li se koristi samostalna grafička kartica ili integrisani S3. Kada je AGP slot iskorišćen, 6340M gotovo da ne zaostaje za KT pločama, što je uostalom i logično s obzirom da su ovi čip-setovi identični ako se izuzme integrisana grafika. Međutim, kada se koristi ProSavage, performanse opadaju u proseku za 5 odsto, zavisno od vrste posla. U slučaju korišćenja grafičkih aplikacija, osetan je pad zbog intenzivnog korištenja memorijske magistrale od strane ProSavagea, dok u slučaju intenzivnog korišćenja procesora ili hard diskova razlika gotovo da ne postoji. Samo grafičko rešenje na nivou je sličnih iz „Intela” i SIS-a. Neće vam pružiti veći užitak u igrama ili ozbiljnom grafičkom softveru, no ako se uzme u obzir da se dobija gotovo za džabe sigurni smo da će zadovoljiti. Ako bismo ga poredili s drugim grafičkim čipovima, ProSavage stavljamo između TNT2 Vanta i m64 modela.

KM 133 nas nije impresionirao, ali bi ipak bilo previše očekivati tako nešto od integrisanog čip-seta. No, kada se u obzir uzme šta se i za koje pare nudi, jasno je da MS-6340M predstavlja odličan proizvod. Po ceni koja je i niža od najvećeg broja KT ploča dobija se i „grafička kartica”, pa svima koji žele dobro da prođu ovu ploču toplo preporučujemo.

Saša UZELAC

 
Microstar MS6340M (KM 133)
Šta mislite o ovom tekstu?
jazPiper MCD650A
A4 Tech GreatEYE Optical 4D Mouse i Wireless Radio 3D Mouse
Genius SW-2.1 Slim
Trek ThumbDrive Secure
InnoVision GeForce2 MX Lite
AOpen AK73 ProA
Tehnicom Student, PC Centar Centra 4030VL
Acorp M-56PML, Micronet Shuttle 3000
LG CRD-8521B, Afreey CD-2050E
VideoHighway XTreme 98, Lucky Star Conference TV (878A)

KONTAKT:
PC Centar
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera