CeDeTEKA<>
032001<><>

Life in the Desert

Proučavanje pustinja, najnegostoljubivijih kutaka naše planete, posao je koji zaokuplja pažnju velikog broja naučnika. Iako savremena geografija pruža odgovore na brojna pitanja u vezi s misterijom pustinja, postoje mnoge neistražene oblasti u kojima se odgovori mogu samo intuitivno naslutiti. Jedan od takvih problema jeste pitanje živog sveta koji ne samo da preživljava uslove surove klime, već se sasvim uspešno obnavlja i razvija.

Life in the Desert je interesantan program kompanije „REMedia”, svojevrsna enciklopedija pustinja koju bi svaku ljubitelj prirode trebalo da ima u svojoj kolekciji. Sadržaj diska može se didaktički podeliti na dve velike celine. U prvu spadaju teme u vezi s fizičkom geografijom pustinjskih predela. Tu se raspravlja o definicijama i vrstama pustinja, njihovoj strukturi i osnovnim meteorološkim parametrima. U delu o ekologiji obrađeni su pojedinačni ekosistemi pustinja, kao što su peščane dine, plaže, oaze i drugi, kao i međusobni odnosi pustinjske flore i faune. Na priloženim mapama precizno su ucrtane lokacije petnaestak najvećih pustinja na planeti, sortiranih po kontinentima. S obzirom na njegov globalan značaj, posebno i prilično obimno poglavlje posvećeno je pitanju čovekovog uticaja na pustinje. U tom delu programa govori se o nekontrolisanom ograničavanju pošumljavanjem, motosportu na pesku, agrikulturama koje polako ali sigurno otimaju deo po deo pustinja i obradi resursa (nafte i prirodnog gasa u prvom redu). U istom segmentu ima reči i o narodima i plemenima koji naseljavaju pustinjske predele (kao što su američki Indijanci, afrički Tuarezi, Beduini, Dogoni, Aboridžini i drugi.

Priča o živom svetu čini drugi deo diska i ona počinje opštim napomenama o životnim uslovima u pustinji i naporima koji su usmereni na očuvanje i konzervaciju pustinjskih ekosistema. Potom su, svaka u zasebnom poglavlju, obrađene biljne i životinjske vrste što naseljavaju ove negostoljubive predele, od beskičmenjaka do sisara. Ova sekcija obiluje interesantnim člancima, fotografijama i video insertima preuzetim iz prirodnjačkih TV emisija. Za životinjske vrste koje su obrađene u drugim CD-ROM izdanjima „REMedie” (iz serije ZooGuides) izložene su samo kratke napomene.

Meniji su pregledni i dobro razvrstani. Prelaskom preko ekranskih tastera otvaraju se pop-up meniji za direktan pristup pojedinim elementima odabranog poglavlja, čime su obezbeđena puna preglednost i brz pristup „zabačenijim” opcijama. Struktura programa odgovara drugim elektronskim enciklopedijama – u člancima su kombinovani tekst, fotografije i video zapisi (ukupno, program broji oko 300 fotografija i 74 video inserata). Fotografije se mogu uvećati gotovo preko čitavog ekrana, pa je prava šteta što je ekranska rezolucija ograničena na 640x400 tačaka. Za pohvalu je i to što je najveći deo sadržaja diska moguće odštampati direktno iz programa. Od pomoći može biti još i alfabetni indeks pojmova, dok je za proveru stečenih znanja predviđen kratak kviz.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Life in the Desert
Šta mislite o ovom tekstu?
The 500 Most Important People of the Century
Wildlife Series: Insects
Physics Tutor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera