CeDeTEKA<>
022001<><>

Multimedijalni bukvar

Firma „Multimedia” iz Beograda, jedan od najproduktivnijih jugoslovenskih proizvođača multimedijalnog softvera, nedavno je predstavila interesantan program namenjen najmlađim korisnicima PC računara koji žele da na lak i zabavan način nauče da čitaju i pišu slova ćiriličnog pisma.

Multimedijalni bukvar nastao je na osnovama slikovnice „Slova i reči” čiji je autor Tomislav Popović, urednik u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, koji ima bogato iskustvo iz oblasti dečje književnosti. Dobru referencu za ovaj program predstavljaju nagrade koje je knjiga „Slova i reči” pokupila unutar i van granica naše zemlje, kao i veliki broj potvrda iz prakse da deca koja je koriste u kombinaciji s radnom sveskom nauče sva slova ćirilice za 10 do 30 dana. Uz Multimedijalni bukvar, proces učenja bi mogao da bude još kraći.

Program je jednostavno koncipiran. Na glavnom ekranu poređana su slova azbuke, a izborom odgovarajućeg slova otvara se novi prozor sa opcijama. Svako slovo predstavljeno je kratkom animacijom, duhovitim ilustracijama slikara Toše Borkovića i određenim brojem često korišćenih pojmova koji počinju izabranim slovom. Dodatne opcije uključuju pisanku, u okviru koje se uči pravilno pisanje štampanih i pisanih slova, čitanku u kojoj objašnjenja pojedinih reči daju deca, potom slagalicu, bojanku i vežbanku, gde se vežba pisanje reči sa zadatim slovom na početku, u sredini i na kraju reči.

Korisnički interfejs je u potpunosti grafički orijentisan, dizajn je odličan, ilustracije su bogate i lepo obojene, zvučna podloga je raznovrsna i kvalitetno aranžirana, pa se potpuno uklapa u ambijent. Takvo opterećenje multimedijalnim materijalom uzrokovalo je nešto veću hardversku zahtevnost, posebno u pogledu brzine CD-ROM uređaja, koja bi ne bi trebalo da je manja od 24X. Na sporijim računarima povremeno se mogu javiti „pucanja” run-time biblioteka, što govori o nešto lošijoj optimizaciji koda. Zamerku zaslužuje i nešto veća količina šuma koji prati audio reprodukciju pojedinih midi zapisa. No, sve to ostaje u senci izuzetno dopadljivog grafičkog prikaza.

Sve u svemu, Multimedijalni bukvar je program koji treba imati u svojoj kolekciji, naročito ako kraj sebe imate budućeg školarca koji muči muku s učenjem azbuke. Izdavač: Multimedia, Majke Jevrosime 7, 11000 Beograd, telefon 011/334-0259, 334-1907, e-mail: multimedia@centar.co.yu.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Planetarium
Moj prvi engleski rečnik
Multimedijalni bukvar
Šta mislite o ovom tekstu?
Complete Home 3D Design 4.0

Oficijelni softver ustupila „Multimedia”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera