NET PLAY<>
092000<><>

Kontraudarac

Multiplayer igranje već dobija razmere globalne manije. Organizuju se turniri sa basnoslovnim nagradama (CPL 100.000$), pokreću se posebni časopisi i sajtovi posvećeni samo igranju preko Neta, i naravno ispituje se koja se igra najviše igra. Nasuprot očekivanju ovdašnje publike, to nije ni Q3 ni UT, već Half-Life. Naravno, ni ovo nije baš potpuno tačno: najviše se igraju dva moda (modifikacije orginalnog koda), TFC (Team Fortress Classic) i CounterStrike. Broj igrača koji svaki dan biraju teroriste ili HMG (Heavy Machine Guy) nadmašuje ukupan broj igrača Q3 ili UT-a zajedno. Ono što privlači igrače je timski duh i uspeh koji je moguć samo ako rade zajedno. Zbog toga su CS i TFC klanovi vrlo povezani, a članovi se većinom poznaju (ako ne lično a ono preko ICQ-a).

Veliki problem za domaće igrače je to što ovde ne postoji CS ili TFC server, na kome bi se okušali, mada je gotovo sigurno da će jedan biti podignut krajem septembra. Tradicionalno, najbolji ping Srbija ima sa Holandijom i njihovim serverima, tako da se preporučuje da prvo pokušate sa igranjem tamo. Potrebne su vam sledeće komponente: Half-Life na hard disku, i ova dva moda. TFC se može skinuti iz same igre pomoću update funkcije ili sa zvanične prezentacije www.teamfortressclassic.com. CounterStrike potražite na www.counter-strike.net, zvaničnoj prezentaciji ovog moda. To je odlično mesto da se informišete o načinu igranja, naprednim tehnikama i poboljšanjima u modu. CS je trenutno u beta fazi, a kada bude bio završen, „Valve” (tvorci Half-Life) su obećali da će se moći skinuti kao i TFC, iz same igre.

TFC je timski orjentisan CTF sa malim modifikacijama. Prvo i osnovno su klase. To znači da po ulasku na server birate svoju klasu, i tek onda počinjete igru. Svaka klasa ima specifično naoružanje i neke osobine nedostupne drugima. Ukupno ima 9 klasa (Heavy Machine Guy, Soldier, Medic, Spy, Sniper, Demolition, Scout, Pyro i Engineer), koje se razlikuju po brzini, količini oklopa i municiji koju mogu da nose. Namena nekih se može nasluti iz imena, dok se o drugima treba detaljnije obavestiti. Ukoliko ste zainteresovani, skoknite do www.planethalflife.com/modcentral/tfc/tfc.htm, najboljeg vodiča za sve početnike. Pored klasičnog CTF, postoji i podvarijacija, Hunted. Dva tima, od kojih su jedni ubice a drugi telohranitelji se sukobljavaju. Cilj ubica je da smaknu debeloguzog, sporog presednika, dok telohranitelji moraju da ga dovedu do kraja mape u sigurnost. Po završetku partije, timovi menjaju mesta i sve ponovo počinje.

Counterstrike, za razliku od TFC teži realnosti. Autori su implementirali veliki broj oružja, čije karkteristike odgovaraju pravim puškama i pištoljima. Premisa igre se vrti oko sukoba dva tima, terorista i specijalaca. Naravno, kako mod teži realnosti, postoji mogućnost smrtonosnog pogotka (one shot, one kill), a protivnici nisu supermeni koji lete po areni. Mape su mešavina otvorenih prostora i uskih koridora sa zaklonima, ali niko ne može reći da su dosadne. Zadnje izdanje teži 67 Mb i može se skinuti sa zvanične prezentacije.

Aleksandar AŠKOVIĆ

 
Kontraudarac
Šta mislite o ovom tekstu?
Turniri
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera