CeDeTEKA<>
052000<><>

Dentro l’Italiano

Prema mnogim ocenama Dentro l’Italiano jedan je od najboljih elektronskih kurseva govornog italijanskog jezika. To, sem nekoliko zvaničnih nagrada, potvrđuje i činjenica da se ovaj program u formi učila koristi u visokoškolskim ustanovama Amerike, Kanade, Brazila, Nemačke, Francuske, Australije i, naravno, Italije.

Kurs je namenjen savlađivanju govornog italijanskog jezika i po strukturi je sličan štampanim brošurama s dijalozima grupisanim u više tematskih celina. Razlika je ta što je Dentro l’Italiano u celini urađen na italijanskom jeziku, pa se engleski (odnosno španski, nemački ili francuski) može naći jedino u okviru rečnika. Iako se u prvi mah čini da je tako konstruisan interfejs teško razumljiv nekome ko prvi put dolazi u dodir s ovim jezikom, veštom kombinacijom tekstualnih zapisa, grafičkih simbola i gedžeta omogućeno je jednostavno prepoznavanje svih opcija. Direktan prevod dijaloga takođe ne postoji, ali već nakon nekoliko preslušavanja, uz minimalnu pomoć rečnika, on postaje razumljiv i usvaja se u izvornoj formi, tj. u duhu italijanskog jezika (što je svakako bolje od šematizovanog pamćenja konkretnih prevoda). Na taj način, korisniku se pomoću brojnih primera, isceniranih situacija, približavaju osnovni način izražavanja, ali i neke složenije jezičke strukture.

Dentro l’Italiano se sastoji iz tri kursa različite težine, a verziji 2.0 nalazi se i nekoliko novih opcija. Sem obilja crteža, kurs ilustruju i zvučni zapisi najpopularnijih italijanskih melodija klasične muzike i folklora, što upotpunjuje atmosferu. Kurs se sastoji iz 24 jedinice u okviru kojih se nalazi više dijaloga i ukupno 2500 zadataka za vežbanje. U verziji 2.0 nalazi se i obimna gramatička sekcija s kojom su tekstovi povezani hiperlinkovima, kao i opcija za snimanje, preslušavanje i kontrolu sopstvenog izgovora, što je u programima ove namene veoma koristan dodatak. U rečnik je inkorporirana i rutina za prepoznavanje glasova preko koje program ocenjuje kvalitet izgovorenog teksta i u procentima, odnosno grafički izražava njegovu sličnost s predloženim modelom.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Dentro l’Italiano
Šta mislite o ovom tekstu?
Cezanne
Encyclopaedia Britannica CD 2000 Deluxe
Barron’s How to Prepare for the TOEFL

Softver ustupio „Extreme Plato”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera