TEST RUN<>
101999<><>

Merlyn 2.0

Analiza i generisanje matematičkih formula

Matematički programi nisu novost na našem tržištu softvera, čak bismo mogli reći da su oni sastavni deo gotovo svake iole ozbiljnije konfiguracije i da se izrada bilo kakvih projekata, seminarskih ili grafičkih radova bez njih ne može ni zamisliti. U prvom redu tu se ističu MathCAD, MathType, MathLab ili recimo Mathematica, kao i gomila manjih programa koji su specijalizovani za ovu ili onu oblast matematike. Merlyn je ipak drugačiji program od navedenih, a mogli bismo reći da njegov primarni zadatak nije suvo izračunavanje i rešavanje problema.

Merlynova namena je dvojaka: prvo, on služi kao alat za jednostavnu izradu matematičkih (inženjerskih) dokumenata koji treba da izgledaju profesionalno; drugo, najveća snaga mu je u mogućnosti analiziranja i svođenja složenih formula na prostiji oblik. Autori kažu da su prilikom programiranja hteli da pomognu svima onima koji imaju potrebu da analiziraju glomazne matematičke formule. Naime, u literaturi se prilikom takve analize pojedini koraci često podrazumevaju (skraćivanje, premeštanje promenjivih s jedne strane jednačine na drugu, integraljenje i slično) pa se iz tog razloga ne pišu i izostavljaju sa papira. Kada su jednostavniji problemi u pitanju to ne predstavlja kamen spoticanja, međutim ako su u pitanju složenije stvari situacija se komplikuje i većina ljudi ne zna odakle da počne. Može se reći da Merlyn veoma dobro obavlja svoj posao i da su efekti u praksi veoma dobri. Na primer, ako radite na nekoj formuli on u momentu kada želite da izvršite neku akciju daje spisak mogućnosti, pa na vama ostaje samo da izaberete ono što želite da se uradi. Što se tiče matematičkih oblasti s kojima Merlyn može da barata, tu su algebra, trigonometrija, matrice, vektori, integrali, limesi; jednom rečju sve ono što može da zatreba prilikom ozbiljnog rada. Iako teoretski cela priča o mogućnostima ovog programa zvuči veoma lepo, u praksi je to malo drugačije. Programeri su zapostavili estetsku stranu programa – komandni interfejs je ružnjikav i nefunkcionalan, tako da treba dosta vremena da se njime ovlada. Ipak, s obzirom da se radi o specifičnoj vrsti programa i da je ovo tek druga njegova revizija, autorima možemo oprostiti. Pored kritika za komandni interfejs, autori bi mogli u narednim verzijama da se potrude i ubace podršku za analizu dijagrama i grafikona, koja je ovog puta potpuno izostala. (Ovo se može objasniti činjenicom da Merlyn svoju osnovnu funkciju vidi u analizi i generisanju formula.)

Kao što smo već rekli pored mogućnosti da baratate matematičkim formulama direktno u programu možete vršiti ubacivanje propratnog teksta i to sve đuture odštampati na kraju rada.

Hardver koji je potreban da bi se program mogao startovati jeste obična 486-tica sa 8 MB RAM memorije, dok je na hard disku dovoljno odvojiti 10 MB prostora. Ipak, za ugodan rad autori preporučuju Pentium procesor sa 16 MB RAM-a, ovo više zbog sporosti samog Windowsa, a manje zbog zahtevnosti programa.

Internet adresa autora je: www.hylandsoftware.com.

Vladimir PISODOROV

 
Merlyn 2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Quarterdeck CleanSweep 4.1
IMSI Dream House 3D 4.1
CadStd 2.6
Steinberg Cubase VST 3.7

TIP:
Matematički program
PLATFORMA:
PC, Windows 95/98
MEDIJ:
3 diskete
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera