PD KUTAK<>
061999<><>

CD-ROM God

Gotovo svi smo se nekada našli u situaciji da moramo da ponovo instaliramo Windows. Za tu operaciju potrebno je da iz DOS prompta pokrenemo Setup rutinu koja se nalazi na instalacionom disku za Windows. Posao izgleda trivijalan, ali u praksi najčešće nije tako. Retko ko se trudi da instalira drajvere za CD u DOS-u, a kada nam zatrebaju, gle ironije, shvatimo da se nalaze na nekom CD-u. Prodavci računarske opreme obično se ne trude da nam daju dokumentaciju i drajvere uz uređaje koje isporučuju, sa Interneta ih ne možemo preuzeti, jer Windows nije instaliran, pa jedina mogućnost ostaje da odemo kod komšije i od njega prekopiramo drajvere (koji često nisu odgovarajući).

Da ne bismo sebe doveli u takvu situaciju može da nam pomogne program po imenu CD-ROM God. On predstavlja kolekciju koja u sebi sadrži drajvere za gotovo sve postojeće CD-ove, ali i automatizovani alat za njihovu instalaciju. Ukupno, u njemu postoje drajveri za 53 IDE i SCSI CD uređaja. Program je spakovan u jedan samoraspakujući instalacioni fajl, a pre njegovog startovanja potrebno je pripremiti jednu praznu disketu. Pokretanjem instalacionog fajla, napraviće se boot disketa sa svim potrebnim alatima za instalaciju CD drajvera.

Startovanjem sistema sa tako kreirane diskete na ekranu će se pojaviti meni sa spiskom svih podržanih CD uređaja. Tada je potrebno samo odabrati odgovarajući uređaj i sačekati da se drajver instalira. Ukoliko niste sigurni koji CD uređaj posedujete, po preporuci autora programa možete se odlučiti za jedan od sledeća dva drajvera: ATAPI-CD.SYS, odnosno generički ATAPI drajver koji garantovano radi sa svim CD uređajima, ili NEC_IDE.SYS koji radi sa oko 85 odsto uređaja, ali sa njim CD-ovi ostvaruju bolje performanse.

CD-ROM God prvenstveno je namenjen osobama koje nemaju mnogo iskustva u radu sa računarima. On će im omogućiti da bez petljanja po sistemskim fajlovima instaliraju odgovarajući drajver. Međutim, i iskusniji korisnici računara imaće mnogo koristi sa ovim programom jer u ruke dobijaju generički alat za instaliranje bilo kog CD uređaja. Program se može preuzeti sa adrese members.xoom.com/_XMCM/cd.../cdgod55.exe.

Branislav BUBANJA.

 
CD-ROM God
Šta mislite o ovom tekstu?
CDrLabel
Lyrics Displayer
About My Cache
ModPlug Tracker
X-IT
Jet-Audio
PartyDJ
Intraspy
On Track!

TIP:
Drajveri za 53 tipa CD-ROM-ova
INFO:
DOS (cdgod55.exe, 1.06 MB)
VER:
5.5
REGISTRACIJA:
Program je besplatan
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera