CeDeTEKA<>
061999<><>

KidSpeak

računarski kursevi stranih jezika namenjeni najmlađim korisnicima ne viđaju se često, naročito ne oni sa korektnom upotrebnom vrednošću. „Transparent Language” (www.transparent.com), renomirani izdavač prevodilačkog, edukativnog i drugog višejezičnog softvera, svojim paketom KidSpeak napravio je proboj na ovom polju. Ovim elektronskim kursem obuhvaćeno je desetak najznačajnijih svetskih jezika (nemački, španski, francuski, italijanski i drugi) i prilagođen je deci svih uzrasta.

Zahvaljujući inteligentno osmišljenom, grafički orijentisanom interfejsu i pažljivo odabranim kursevima, upotreba programa sasvim je jednostavna i ne zahteva asistenciju starijih. Uz pomoć miša i grafičkih simbola, uz pomoć govornih instrukcija naratora dete se postepeno upoznaje sa fundamentalnim jezičkim elementima i kroz igru uči imenovanje predmeta, pravilno izgovaranje reči i slično. U ulozi „domaćina” i vodiča kroz program pojavljuju se simpatični animirani likovi koji se koriste isključivo jezikom kojim se izabrani kurs bavi i jednostavnim instrukcijama upućuje korisnika na odgovarajuće opcije (u slučaju da se „zaglavite” postoje instrukcije na engleskom). Programom je obuhvaćeno pravilno izgovaranje, učenje alfabeta, prepoznavanje reči, strukturisanje jednostavnih rečenica, brojanje i drugo.

Koncepcija programa ne predviđa vežbe, testove i slične za decu neprijatne provere znanja, pa se učenje svodi na čisto zadovoljstvo igranja interaktivnih igara, slagalica i učenje pesmica. Ukupno postoji oko četrdeset igara i dvanaest mini-kurseva koji se mogu odštampati. Multimedijalne komponente obuhvataju naraciju i jednostavne, duhovite animacije solidnog kvaliteta, ali ništa više od toga. Na kraju kursa dete može apsolvirati do 700 reči i izraza, što je solidna osnova za prelazak na ozbiljniji kurs.

Brojna naučna ispitivanja potvrdila su činjenicu da je učenje stranog jezika najbolje započeti u ranijem uzrastu. Isti izvori takođe tvrde da deca koja ranije nauče jezik pospešuju intelektualni razvoj, naročito sposobnost rešavanja problema i analitičke veštine. U tom smislu, KidSpeak je paket kome treba posvetiti pažnju i predstavlja pravi izbor za početak učenja stranog jezika. Nekoliko značajnih nagrada sa poznatih računarskih sajmova dovoljno govore o kvalitetu ovog paketa.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Boost Your IQ
The Museum of Bad Art
KidSpeak
Šta mislite o ovom tekstu?
The Hot Wheels Official Collector’s Guide

CD-ROM izdanje ustupio je „Extreme Plato”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera