TEST PLAY<>
031998<><>

Myst

Pre nekoliko godina, na tržištu računarskih igara zavladala je euforija za neverovatnom avanturom koja pleni neobičnošću, predivnom grafikom, flimskim sekvencama, teškim problemima. Naravno, igra se zove Myst i ušla je u legendu kao najprodavanija CD igra svih vremena. S obzirom na to da je pravljena na Macintosh računarima, a proslavila se na PC-u, bilo je samo pitanje vremena kada će njena konverzija biti urađena i za Amigu.

Posla se prihvatio clickBOOM, kompanija koja se pre oko godinu dana proslavila velikim hitom, igrom Capital Punishment. Izdavač je kao i tada, PXL computers, jedino se promenio medij. Umesto povećeg broja disketa, igra je ovaj put stigla na CD-u, a hardverski prohtevi su veći nego ikad. Za normalno funkcionisanje, Myst zahteva AGA ili Amigu opremljenu grafičkom kartom, najmanje 8 MB FAST RAM-a, i najmanje 5 MB slobodnog prostora na hard disku (CD ROM se podrazumeva). Naravno, za neko iole komfornije igranje bilo bi neophodno imati i bar 040 procesor (060 poželjan), 12xCD-ROM, 16 MB, neku CyberGraphX kompatibilnu grafičku karticu, a prostor za maksimalnu instalaciju je rekordan: preko 300 MB!

Naravno, (skoro) sve radi i na skromnijim konfiguracijama, a na muke smo bacili 030/50 mašinu sa 16 MB RAM-a. Posle standardne instalacije (u najminimalnijem obliku) i startovanja, očekivali smo pravi mali multimedijalni spektakl, a dobili prozor na WB ekranu koji nas je opominjao da se neki silni fajlovi ne nalaze na (hard) disku. Nakon kraće konsultacije sa dokumentacijom, došlo se do zaključka da u stvari baš tako i treba, jer je Myst jedna od onih OS friendly igara koja pravi kompletan log svojih aktivnosti. Oni kojima se ne dopada ovo uznemiravanje, i nemaju višak megabajta na disku kako bi zadovoljili log proceduru, lako mogu da ukinu ovaj prozor, dodavši kao tooltype Myst ikone parametar WINDOW:NIL.

Konačno igra je normalno startovala, kad - neke stvari se stvarno ne učitavaju! Nažalost, realnost je da su AGA čipovi zaista prespori za neke stvari, pa je clickBOOM sve nevažne animacije redukovao na najmanju moguću meru (čitaj: izbacio) u slučaju da igrate na AGA grafici.

Posle svih razočarenja, polažete dlan (pointera) na sliku u knjizi i... Prvo što upada u oči je zaista očaravajuća grafika. Predeo pred vama je tako pun boja, preciznost detalja stvara utisak neke druge realnosti, a sve zajedno najviše podseća na slike sa nekog belosvetskog takmičenja. To zaista treba videti.

Sada se pojavljuje prvi problem. Kako se u stvari upravlja ovom avanturom? Nestandardni pointer pred vama menja oblik u zavisnosti od situacije. Kada ruka pokazuje u levu ili desnu stranu, kliktanjem se okrećete. Kada kliknete pravo pred sebe, u najvećem broju slučajeva krećete unapred. Sličnim kliktanjem na objekte vršite neku od akcija, a pointer to obično prati adekvatnim položajem ruke. Dok se budete malo promuvali uokolo, shvatićete otprilike kako se ovo igra. Cilj? Heh... pa Myst upravo i jeste tako popularan zbog specifičnog sistema igranja. Naime, da biste napredovali u igri, prvo morate prepoznati šta vas sve koči, zatim morate delati na krajnje logičan i promišljen način. Ne bojte se. U ovoj igri je zaista teško poginuti, i vremena za „zamlaćivanje” imate i više nego dovoljno. Svaki ekran krije neku informaciju, i za napredovanje je neophodno „samo” složiti mozaik problema na pravi način.

Sem odlične grafike, uočava se i stalna zvučna podloga. Iako nešto slabijeg kvaliteta, ona u potpunosti „prati radnju fabule”, tako da samo još više doprinosi atmosferi. Ovde nažalost ne možemo, a da ne primetimo da sve to često „zastajkuje”, puno vremena prolazi u menjanju ekrana, a postoji i nekoliko sitnijih bagova koji uspevaju da povremeno potpuno blokiraju igru (u takvim situacijama najbolje pomaže „šetanje” među sistemskim ekranima). Svesni smo činjenice da je 030 relativno slab procesor, ali imamo utisak da je ipak možda više moglo da se poradi na optimizaciji.

Sem toga, specifičan korisnički interfejs, doveo je do toga da često niste sigurni da li se to nešto na trenutak „zaglavilo”, ili avantura uopšte nije prihvatila vašu komandu. Ako koristite OS3.1 može se desiti da igra povremeno „pukne”, sama od sebe, a za to je najverovatnije kriva stara verzija sistemskog programa SetPatch. Novu možete pokupiti sa Amiga International web strane koja se nalazi na adresi http://www.amiga.de.

Reklo bi se da je clickBOOM bio pritisnut rokovima izdavanja, te je zato došlo do niza sitnijih propusta. Igra se na tržištu pojavila bez CyberGraphX koda, i najavljene podrške za PPC procesore. Za sada, sa njihove WWW strane (http://www.clickboom.com) možete da preuzmete CGFX verziju igre.

Oceniti Myst u verziji za Amigu bio je krajnje nezahvalan posao. Igra ima superiorne tehničke karakteristike u odnosu na ono što nam je poslednjih meseci pristizalo, a opet njena zahtevnost čini da mnogo više liči na interaktivni slide show, nego bilo šta drugo. Uostalom, kada se legenda pre par godina pojavila na ostalim platformama, reakcije kritike su bile slične, a samo je mišljenje publike ostalo upamćeno.

Miljan S. MIROVIĆ

 
Pandemonium 2
Armored Fist 2
F-22 Raptor
NBA Action 98
Soldiers at War
Final Odyssey: Theseus Versus The Minotaur
Myst
Šta mislite o ovom tekstu?
Sabre Ace: Conflict Over Europe
Descent to Undermountain

ŽANR:
avantura
PLATFORMA:
AGA/CGFX, 8 MB FAST, 020
MEDIJUM:
1 kompakt disk

Grafika, filmske sekvence, zvuk, dobro osmišljene zagonetke.
Statičnost ekrana, preterana zahtevnost, neočišćeno od bagova.

88

Originalni softver dobili smo od firme „clickBOOM”
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera